Archiwum - GDI kontra diesel
plecho1 - 13-05-2012, 22:12
Czy raczej nie ma syfu w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego i czy nie robią się tam bąbelki podczas pracy silnika.
zichu - 13-05-2012, 22:13
yhym. cos jeszcze?
lesmen - 13-05-2012, 22:14
Mi TD pali średnio 5,5l/100km a w największe mrozy i w mieście nie przekracza 6,2l.
Przy kupnie sprawdź czy nie ma nadmiernych wycieków oleju; jak wkręca się turbina (powinieneś poczuć wyraźny wzrost mocy od ok 2tys obr), sprawdź czy czasem w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego nie ma mazi oleistej (podobno lubią padać uszczelki pod głowicą), dodatkowo sprawdź po rozgrzaniu silnika czy nie daje zbyt dużo ciemnego dymku po przygazowaniu. To chyba tyle.
Jeżdżę osobiście dieslami, benzynami oraz ben-gaz i jednak chyba zawsze będę wierny dieslowi.
pozdro
zichu - 13-05-2012, 22:20
http://otomoto.pl/mitsubi...-C22221082.html
http://otomoto.pl/mitsubi...-C22269213.html
konkretnie o te dwa pytam. zbiorniczek płynu to ten po prawej z białym korkiem tak? dobrze pamiętam?
lesmen - 13-05-2012, 22:29
tak to ten zupełnie z tyłu patrząc jak na tych zdj to po lewej.
Po zdjęciach to dużo się nie powie. Trzeba oblukać na żywo.
Powodzenia
Saqu - 13-05-2012, 23:13
ta pierwsza na jakąś taką smutną wygląda i do tego ubogie wyposażenie... nie lepiej rozglądnąć się kawałek dalej za czymś co ma lepsze wyposażenie?? kasa podobna jak nie ta sama będzie
Morfi - 14-05-2012, 06:32
Tez stawiałbym na GDI.
zichu - 14-05-2012, 10:18
Saqu napisał/a: | nie lepiej rozglądnąć się kawałek dalej |
bardzo chętnie ale...samochodu nie mam:) w Płocku mieszkam cos ponad pół roku wiec az tylu znajomych tu nie mam a wiekszość albo proacuje albo nie ma prawka:) warszawy nie znam zeby pojechac pociągiem i potem polatac po komisach bo bym sie zgubił:) w rodzince mojej kobity tez nikt nie ma prawka...
Saqu napisał/a: | ubogie wyposażenie | wyposażenie taki standard
[ Dodano: 14-05-2012, 14:21 ]
srebrną sprawdzałem i jechałem. stan ogólnie nie jest źle. silnik ładnie chodzi ale głośno:) nie poci się w zbiorniczku nie ma niczego podejrzanego. silnik powyzej 2000obr/min czuć wiekszą moc.
a teraz do rzeczy które mi sie wydają podejrzane:
pedał gazu ma pewny luz
silnik po nagrzaniu i mocniejszym naciśnieciu gazu kopci na czarno. wydaje mi sie ze nie jakos przesadznie-jak to starsze diesle.
Centosz - 14-05-2012, 18:28
To normalne że zakopci na czarno.Jak by na siwo zakopcił to coś nie tak.
zichu - 14-05-2012, 18:28
na siwo przy odpaleniu zakopcił
misibiczi - 14-05-2012, 23:52
Jako użytkownik TD postanowiłem zabrać głos w dyskusji.
Powiem tak: każdy zazwyczaj chwali swoje i ja również powiem kilka ciepłych słów o TD
Po pierwsze zużycie paliwa. Trudno mi uwierzyć, że GDI w podobnych warunkach drogowych pali jedynie litr więcej jak sugerują niektórzy koledzy. Najbardziej powtarzalne zużycie paliwa w mojej Carismie "na trasie" przy prędkościach 120-140 z częstym wytracaniem prędkości i przyspieszaniem - typowym na polskich drogach - to około 6 litrów. Przy spokojnej, bardziej zachowawczej jeździe to wyraźnie poniżej 5. W mieście ( dużym mieście) około 6-7 w zależności od pory roku.
Po drugie awaryjność. Jest kilka elementów osprzętu np. napinacz paska alternatora, świece żarowe, które co określony czas ( przebieg) wymagają wymiany, poza tym eksploatacja TD jest bezproblemowa. Prawdziwa jest również opinia, że te silniki bardzo sprawnie odpalają przy temperaturach znacznie poniżej minus dwudziestu stopni.
Oczywiście zdarzają się awarie uszczelki pod głowicą. Objawy najczęściej takie jak opisywali wcześniej koledzy.
I jeszcze jedno, co by zbytnio nie przedłużać. W tej wersji często zdarzają się naprawdę fajnie wyposażone egzemplarze. Upewnij się natomiast czy samochód ma ABS. Niektórzy sprzedający błędnie informują o wyposażeniu w ABS mimo jego braku. Łatwo to jednak rozpoznać po otwarciu maski
Znacznie lepszym osiągom GDI oczywiście trudno zaprzeczyć
|
|
|