To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Głośniki

Yuppy - 25-05-2012, 16:34

Tak. Tylko jeszcze jedno: te Hertz'e są dość wymagające i aby zagrały jak należy, potrzebny jest wzmacniacz. Pod radiem też oczywiście zagra, ale już nie tak dobrze jak pod wzmacniaczem. Tyczy się to tych DSK 165, bo DCX 100 spokojnie uciągnie radio.
remi - 25-05-2012, 17:27

Jeśli chodzi o głośniki z serii HERTZ to mogę coś powiedzieć. Mam założone z przodu DCX 100. Rewelki to nie robi jednak grają lepiej niż stare oryginalne. Jeśli chodzi o tył to wsadziłem http://allegro.pl/hertz-ecx-165-i2343470907.html
seria ECX jest trochę wyżej niż DCX. Jeśli chodzi o brzmienie to nie narzekam. Do tego wszystkiego mam radio Pioneer DEH 4000, teraz jeśli chodzi podpięcie. Przednie zawsze bezpośrednio pod radio, tył z początku podpięty pod radio ale potem dokupiłem wzmacniacz (z myślą podłączenia małego suba). Suba z początku nie kupiłem bo brak kasy więc podpiąłem tylne głośniki pod wzmacniacaz i ... duuużo lepiej. Jeśli chodzi o basy to przy konkretnym przywatowaniu na samym radiu głośniki nie wyrabiały (a raczej końcówka mocy w radyjku) po podłączeniu pod wzmacniacz można słuchać głośniej bez zakłóceń. Dla polepszenia dźwięku kupiłem maty wygłuszające i wykleiłem całe plastikowe boczki w bagażniku. To jeszcze bardziej poprawiło dźwięk. Jakiś czas później tył znowu podpiąłem pod radio a dokupiłem suba (polecam pudło a nie tubę okrągłą - podobno lepszy dźwięk a ponadto lepiej zamocować). Teraz same basy na głośniki mam pościągane prawie na min, a bas leci z suba ze wzmacniaczem. Jest moim zdaniem OK. Wszystko dostrojone tak jak być powinno i nawet przy nastawieniu na max (65 jednostek) nic nie ma prawa zacharczeć.
Same głośniki są ok, jednak już dwa razy musiałem je przedmuchiwać. Podobno można kupić jakiś środek żeby tam popsikać ale jakoś mi się nie chce. Brudny głośnik zaczyna charczeć jakby go szlag trafił, jednak wystarczyło potraktować go sprężonym powietrzem i jest ok. Z tego co się dowiedziałem to te HERTZE mają bardzo małą przerwę tam gdzie w środku jest cewka i wystaje cześć z głośnikiem wysokotonowym (nie wiem jak to się nazywa) i w każdym razie jak coś tam wpadnie to potrafi się zaklinować i jak membrana pracuje to nie da się tego słuchać. Głośniki latają u mnie czwarty rok i zdarza się że ich nie oszczędzam. Wg mnie dobry wybór.

KRASNAL - 25-05-2012, 22:33

remi napisał/a:
Jeśli chodzi o głośniki z serii HERTZ to mogę coś powiedzieć. Mam założone z przodu DCX 100. Rewelki to nie robi jednak grają lepiej niż stare oryginalne. Jeśli chodzi o tył to wsadziłem http://allegro.pl/hertz-ecx-165-i2343470907.html
seria ECX jest trochę wyżej niż DCX. Jeśli chodzi o brzmienie to nie narzekam. Do tego wszystkiego mam radio Pioneer DEH 4000, teraz jeśli chodzi podpięcie. Przednie zawsze bezpośrednio pod radio, tył z początku podpięty pod radio ale potem dokupiłem wzmacniacz (z myślą podłączenia małego suba). Suba z początku nie kupiłem bo brak kasy więc podpiąłem tylne głośniki pod radio i ... duuużo lepiej. Jeśli chodzi o basy to przy konkretnym przywatowaniu na samym radiu głośniki nie wyrabiały (a raczej końcówka mocy w radyjku) po podłączeniu pod wzmacniacz można słuchać głośniej bez zakłóceń. Dla polepszenia dźwięku kupiłem maty wygłuszające i wykleiłem całe plastikowe boczki w bagażniku. To jeszcze bardziej poprawiło dźwięk. Jakiś czas później tył znowu podpiąłem pod radio a dokupiłem suba (polecam pudło a nie tubę okrągłą - podobno lepszy dźwięk a ponadto lepiej zamocować). Teraz same basy na głośniki mam pościągane prawie na min, a bas leci z suba ze wzmacniaczem. Jest moim zdaniem OK. Wszystko dostrojone tak jak być powinno i nawet przy nastawieniu na max (65 jednostek) nic nie ma prawa zacharczeć.
Same głośniki są ok, jednak już dwa razy musiałem je przedmuchiwać. Podobno można kupić jakiś środek żeby tam popsikać ale jakoś mi się nie chce. Brudny głośnik zaczyna charczeć jakby go szlag trafił, jednak wystarczyło potraktować go sprężonym powietrzem i jest ok. Z tego co się dowiedziałem to te HERTZE mają bardzo małą przerwę tam gdzie w środku jest cewka i wystaje cześć z głośnikiem wysokotonowym (nie wiem jak to się nazywa) i w każdym razie jak coś tam wpadnie to potrafi się zaklinować i jak membrana pracuje to nie da się tego słuchać. Głośniki latają u mnie czwarty rok i zdarza się że ich nie oszczędzam. Wg mnie dobry wybór.

Wielkie dzięki wszystko mi rozjaśniłeś. Ja mam radio Pioneer mvh-1400ub jak myślisz uciągnie przez jakiś czas te głośniczki. Bo później mam zamiar jakąś skrzynie wrzucic ale trzeba odbić się finansowo. :biggrin:

remi - 25-05-2012, 23:58

czy uciągnie to nie wiem, jednak mój pionek też ma 4x50 więc chyba jest to możliwe.
Z doświadczenia dodam, że montując głośniki w cari w oryginalne miejsca jakiejś mega jakości nie osiągniesz, jednak dźwięk i tak może się podobać. Nie znam tego twojego radia - moje ma sporo ustawień więc jest się czym pobawić.
Jeśli chodzi o wzmacniacz to nie kupowałem nic wielkiego
http://allegro.pl/wzmacni...2351368086.html
zamontowany po prawej stronie bagażnika (tam gdzie miejsce na trójkąt) fajnie wszedł i jakoś wygląda. głośnik w subie jest na pewno 25 cm jednak firmy nie podam bo kupiłem używana tubę i tylko raz zajrzałem do środka (wiem, że tani nie był).
Głośność całości - wystarczająca (jednak z 500m cie nie usłyszą)
Jakość - jak dla mnie wystarczająca (może jakieś małe tweeterki żeby czasem lepiej cykało... )

Faraday - 01-09-2012, 21:26

Wkurzyłem się na Was :(

Wszyscy piszą, że na przód co Cari podejdą głośniki o średnicy 10cm. Zamówiłem takie i są za małe :cry:
Chodzi o przód, czyli miejsce w drzwiach. Tam oryginalnie znajdują się głośniki o średnicy 16 lub 16,5 cm. Teraz mam zbędne głośniki i muszę zamówić inne :(

Prawdopodobnie będą ponownie Hertze. Tym razem o odpowiedniej średnicy i z osobnymi gwizdkami.

Może ktoś chce zakupić głośniki Hertz DCX 100.3
(model DCX 100 występuje w trzech wariantach, moje są całe czarne)

xluki - 01-09-2012, 21:45

10cm głośniki są w przedliftowej Carismie w desce rozdzielczej... nie ma za to głośników w drzwiach. :roll:
robert78 - 02-09-2012, 10:07

Faraday, wstaw je jako dodatkowe w deske tam jest miejsce
KRASNAL - 02-09-2012, 21:51

Faraday napisał/a:
Wkurzyłem się na Was :(

Wszyscy piszą, że na przód co Cari podejdą głośniki o średnicy 10cm. Zamówiłem takie i są za małe :cry:
Chodzi o przód, czyli miejsce w drzwiach. Tam oryginalnie znajdują się głośniki o średnicy 16 lub 16,5 cm. Teraz mam zbędne głośniki i muszę zamówić inne :(

Prawdopodobnie będą ponownie Hertze. Tym razem o odpowiedniej średnicy i z osobnymi gwizdkami.

Może ktoś chce zakupić głośniki Hertz DCX 100.3
(model DCX 100 występuje w trzech wariantach, moje są całe czarne)

Jak by kolega dobrze przeczytał to by nie miał problemów

kimo - 03-09-2012, 01:05

Trzeba się uczyć na błędach 8) Robert78 to miejsce pod kierownicą kawałek po lewej to miejsce na głośniki ? Bo dla mnie to ciekawy schowek 8)
robert78 - 03-09-2012, 06:57

kimo napisał/a:
Trzeba się uczyć na błędach 8) Robert78 to miejsce pod kierownicą kawałek po lewej to miejsce na głośniki ? Bo dla mnie to ciekawy schowek 8)
ja tam schowałem centralke ale da się zamontowac głośnik
Faraday - 24-09-2012, 09:49

Zakupione zostaną inne głośniki - właściwe 8)

Tej pójdą do sprzedania (może chce ktoś kupić? :rolleyes: ) albo do jakiegoś innego auta w rodzinie.

W wersji po liftingu są dwa miejsca z przodu na głośniki. W drzwiach mimo wszystko będzie lepiej.
Właściwie to dobra wiadomość, że głośniki fi10cm nie pasują - mogę zamontować lepsze :twisted: Będzie CZAD! :twisted: