[97-04]Galant EAxA/W - Generator HHO w galancie
polaff - 31-05-2012, 10:37
JEśli mogę się ponownie włączyć. Mój kolega zakładał do patrola 3,3 TD i efekt był mizerny. On był naszym (z kluby off road) wyznacznikiem wartości tego typu instalacji. Robił mu to koleś, który ogarnia temat. Ja się zgadzam z owczarem - to efekt placebo w nie realne korzyści. Ja jak chcę sobie udowodnić, że moja auto spali mało to sam siebie zaskakuję wynikami. JEstem pewien, że jak bym założył HHO to spalanie spadło by mi o litr ale musiał bym CB radio wyłączyć by nie słuchać jakim jestem zawalidrogą....
Owczar - 31-05-2012, 10:43
Efekt lżejszej nogi też ma tutaj znaczenie Generalnie nie jestem na nie z jakimiś modami, tylko na nie z modami, które nic nie wniosą lub wręcz zaszkodzą.
A tak BTW to spalanie 15l w manualu w 2.0 po mieście jest trochę za duże, nawet przy ciśnięciu. Mocnym ciśnięciu. Ja bym sprawdził skąd to spalanie, założył LPG i śmigał.
Jak zrobisz zależy od Ciebie. Każdy chce jeździć taniej, ale pewnych praw się nie przeskoczy.
A alternator o 20A większy to najlepiej przełożyć bebechy z altka 100A z GDi lub 2,5V6 z AT po lifcie. Dodatkowy altek to rzeźba będzie.
jAZZMAN - 31-05-2012, 10:44
Odłożę więc temat na później i zobaczymy jaka będzie oszczędność zgodnie z Twoją instrukcją
Owczar - 31-05-2012, 10:45
Sprawdź lambdę na początek ew analiza spalin. Będziesz wiedział co się dzieje. Bo sprawdzanie sondy, która umiera jest kłopotliwe.
jAZZMAN - 31-05-2012, 10:46
Możesz rozwinąć myśl i wyjaśnić na co zwrócić uwagę w wyniku analizy spalin?
Owczar - 31-05-2012, 10:51
Analiza spalin odpowie na pytanie czy ECU prawidłowo ustala dawkę paliwa w stosunku 1:14,7 czyli lambda. Jak będzie za bogato to w spalinach pojawią się niepożądane związki, które wskażą problem.
Moje V6 w AT pali czasem w mieście kosmiczne ilości, ale ja mam problem z lamdami za katem. Dodatkowo pali gaz, a nie PB. Myślę, że 12-13l po mieście u Ciebie to powinien być maks. Szczególnie, że jeździsz na PB.
jAZZMAN - 31-05-2012, 10:59
Fajno, dzięki za wyjaśnienia.
Zacznę od konsultacji ze znajomym od mazdy i sprawdzeniem dokłądnie ile spala z hho.
Jeśli potwierdzi to Twoją tezę to odstawiamy temat jeśli nie to porozmawiam z nim aby przełożyć jego instalację HHO do mojego miśka i pojadę na stację diagnostyczną celem analizy spalin.
Dziękuję za uwagi
Myślę że w ciągu miesiąca dam Ci znać o ustaleniach.
m6riano - 31-05-2012, 15:28
jAZZMAN napisał/a: | Ale jazda na LPG też nie jest chyba za zdrowa dla silnika? |
ta..oczywiście...u mnie gal ma ponad 180tkm na LPG a w tej samej wersji spotkanej na Wólce Kosowskiej(też wół roboczy) typ miał przelatane 600 z czego 400 na Lpg.
U mnie sie nic nie dzieje...i nawet świec i filtrów już długo nie wymieniałem....
polaff - 31-05-2012, 17:20
m6riano napisał/a: | U mnie sie nic nie dzieje...i nawet świec i filtrów już długo nie wymieniałem.... |
aj tam ściemniasz
danino88 - 31-05-2012, 19:02
znając m6riano to prędzej wymienił diody na nowe a nie świece
Zhan - 01-06-2012, 19:33
danino88 napisał/a: | znając m6riano to prędzej wymienił diody na nowe a nie świece |
Albo wstawi świece diodowe
|
|
|