[92-96]Galant E5xA - [E52A 1.8] Wymiana wachaczy
Wszyc - 08-06-2012, 13:38
Ehh... Szefie wiedzę to to Ty masz bardzo dużą ale do negocjacji to Ty się nie nadajesz
Robercie sprawdzimy to co piszesz spawdze wszystko zrobie fotki i się zobaczy jak to jest z tymi wahaczami
Ale z jedną rzeczą się zgodzę odsyłanie użytkowników E5 do działu EA jest nie właściwe bez podania linka do tematu to nie nasze podwórko i mało nas interesuję co tam się dzieje i nie jesteśmy zobligowani do kożystania z szukajki w tamtym dziale to tak samo jak bym miał też przeglądać dział eclipse bo przecież to też bliźniacze auto link zapodać powiedzeć w którym poście i gdzie mniej więcej ta informacja jest przejrzałem na szybko pierwszą strone tematu o zawieszeniu w dziale EA co Owczar dodał w Bibliotece nam tu i nic ciekawego nie znalazłem streszczenie budowy zawieszenia instrukcja wymiany z nieauktualnymi fotkami mało przydatne chyba że ktoś lubi marnować czas na forum i wertować godzine ściane tekstu w poszukiwaniu 2 zdań na temat różnic wystepujących w budowie lewego i prawego wahacza przedniego dolnego prostego
Krzyzak - 08-06-2012, 13:47
Frost napisał/a: | Robert, mnie nie interesuje EA, a tutaj temat jest o wachaczach do E5 |
zawieszenie się nie różni to raz, a dwa że Robert napisał prawdę i pod tym się podpisuję wszystkimi kończynami:
robertdg napisał/a: | Z przodu wszystkie wahacze są asymetryczne, z tyły także poza tzw wahaczem "wleczonym", znaczy to, że wahacze te nie sa zamienne stronami prawa, lewa. Nie oznacza to jednak, że jak ktoś będzie chciał się przekonać, to niektóre wahacze uda mu się założyć na niewłaściwe miejsce, gdyż w niektórych wahaczach różnica jest naprawde słabo dostrzegalna. |
Wszyc - 08-06-2012, 13:59
koniec tematu do czasu sprawdzenia przez kogoś w 100% tego co jest w E5
I nie rzucać mi tu manualami itp. mało mnie interesuje co pisze w workshop manualach interesuje mnie tylko i wyłącznie to co w praktyce a nie to co w książkach
marycjusz - 08-06-2012, 15:45
W praktyce w E5 da się zamienić dolne proste lewy na prawy i odwrotnie - sprawdzone praktycznie
Wszyc - 08-06-2012, 16:50
byłem na szybko sprawdzić jeżeli występuje jaka kol wiek nie współosiowość na linii sworzeń - tuleja to jest to nie współosiowość rzędu 1,5-2mm chodź musiał bym lepiej zmierzyć bo nie jestem przekonany, czyli po zamontowaniu obu takich samych prostych wahaczy wystąpiła by maksymalnie różnica 4mm miedzy jednym a drugim kołem z czego z 2mm rozejdą na sworzniu czy gumach czyli?... o kant tyłka z tym
Frost napisał/a: | jak dobrze pamietam to gorne tez sa identyczne. |
Weź idź do samochodu i przemyśl swoje zachowanie bo mi teraz wstyd za Ciebie
I siedź patrz na górny wahacz dotąd aż nie przemyślisz swojego postępowania
robertdg - 08-06-2012, 17:34
Nie chciałem wprowadzać zamętu na Waszym podwórku, ale i też nie musze nic nikomu udowadniać, proszę się przekonać na własnej skórze w czym jest różnica, a gwarantuje, że na większości wahaczy idzie dostrzec różnice gołym okiem.
Wszyc - 08-06-2012, 17:55
No byłem w garażu i miałem przed sobą wahacz prosty ze swojego samochodu nic nie zauważyłem specjalnego jeszcze raz mogę go obadać dokładniej ze suwmiarką
Krzyzak - 08-06-2012, 18:11
robertdg napisał/a: | na większości wahaczy idzie dostrzec różnice gołym okiem | 7* dokładnie
to, że się da założyć, to wiem - kiedyś zamienniki były tylko prawe i dało się je na lewą stronę założyć - kwestia uporu albo ilości kg w używanym młotku
co nie znaczy, że było to prawidłowe
robertdg - 08-06-2012, 19:03
Post kolegi fergul11 http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=225
Cytat: | Trudno jest powiedzieć komuś o różnicy miedzy oboma wahaczami L/P jeśli ten ktoś nie wie w czym rzecz , ale zawsze warto próbować.
Jeśli wyobrazisz sobie oś przeprowadzoną wzdłuż całego ramienia wahacza prostego(pozioma) to analogiczna os sworznia w tym wypadku prostopadła do poziomej (pionowa) będzie odchylać się w pionie o stopień lub dwa . Płaszczyzna spodu gniazda sworznia jest odchylona w prawo w stosunku do płaszczyzny osi tulei wahacza prawego , tym samym denko sworznia lewego wahacza trzymanego w tej samej pozycji odchylać się będzie w lewo .
Irlandzki mechanik założył prawy na lewa stronę (da się!!!) ale sworzeń pracował w nienaturalnej pozycji i szybko się poddał . |
Wszyc - 08-06-2012, 19:06
Nie chce mi się kontynuować tej bezsensownej dyskusji i wmawiania mi budowy czegoś co miałem w rękach a widziałem też wahacze z EA i wiem o jakie odchylenie chodzi ( różnic w budowie wahaczy jest więcej miedzy E5 a EA ale po dyskutować ) może do EA trzeba podchodzić z młotkiem bawcie się sami mi się tym forum już chce
żegnam
Frost - 09-06-2012, 10:14
bezsensowna rozmowa
Kto wymieniał wahacze w E5 ręka do góry,
Kto studiował manuala od E5 reka do góry,
Kto modyfikował Galanta E5 ręka do góry,
Kto zna się na Galancie E5 ręka do góry
i niech taka osoba sie wypowiada, reszta to dla mnie nabijanie postów i próbowanie wciskania komuś swojej pseudo wiedzy na dany temat niezwiązanej z danym tematem.
Wypowiedzi powinny być krótkie i zwięzłe, tak/nie poszukaj tu i tu.
Ja proste wahacze wymieniałem jak mi się akurat wylosowało, czyli który leżał bliżej ten był zamontowany z danej strony, jeżdżę 3y lata na najtańszych wahaczach i nie dam sobie wmówić jakiś pierdół o 1mm różnicy i zużywalności.
Z całym szacunkiem dla Ciebie Robercie i dla Ciebie Krzyżaku, ale ręce opadają a z tematu robi sie śmietnik.
Czy póki co któryś z Naszych postów pomógł zainteresowanemu ? Na tym poście z 1str temat powinien sie zakończyć: Wysłany: 05-06-2012, 14:38
Dziękuje, do widzenia
tpodsiadlo - 09-06-2012, 16:47
zmienialem wahacz (co prawda jeden) wczoraj.
nie widac roznicy zadnej, lewy bez problemu pasuje za rawy
ale:
w hurtowni cena za lewy i prawy sie rozni
jak kiedys jezdzilem na 2 takich samych to mialem 'wrazenie' ze kierownica ciezej chodzi,
natomiast po samej wymianie na 100% kierownica sie lekko skrecila (w porownaniu do tego co bylo wczesniej) jednak ze wzgledu na to ze zmienialem poniewaz na sworzniu byl luz to moze byc objaw brak tego wlasnie luzu, ale samochod po zmianie z 2 takich samych na 2 inne zaczal prawidlowo jezdzic.
w katalogach (dwoch) nie ma informacji o tym ze lewy=prawy, co przy kazdej innej czesci jest napisane (o ile taka zaleznosc wystepuje)
aha, mlotkiem to nawet gorne mozna zalozyc 2 lewe, albo 2 prawe...
|
|
|