Forum ogólne - Nasze Mitsu na Euro 2012
mjsystem - 12-06-2012, 15:28
Tak nagle polska flaga wywieszona? A co ona znaczy? Bo chyba nie mistrzostwa sportowe?
sveno - 12-06-2012, 20:57
Miałem się już nie wypowiadać, ale powiem coś na swoją obronę.
mjsystem napisał/a: | A co ona znaczy? | znaczy, że kibicuje naszym.
i9i napisał/a: | pseudo "patriota" |
elektryk napisał/a: | to poprostu żenada. | po co takie komentarze? Nie wystarczy poprostu:
Jackall napisał/a: | Ja jestem przeciw takiemu "upiększaniu" samochodów | lub coś w stylu "mi się nie podoba" zamiast obrażanie innych?
i9i napisał/a: | to ja się przypomnę 11 listopada oraz 1 marca | Panie patriota skoro Pan już wyliczasz to nie zapomnij o dwóch najważniejszych świętach kiedy flaga powinna być wywieszona czyli 2 maja (święto flagi polskiej) oraz 3 maja.
i9i napisał/a: | A skoro o patriotyzmie mowa | nikt tu o patriotyzmie nie mówił (do czasu) ja poprostu kibicuje naszym, a to są dwa zupełnie różne pojęcie dla mnie. Chciałem aby w tym temacie pojawiły się zdjęcia "upiększonych" miśków, wiem, że jest ich więcej, ale po waszych komentarzach nikt tu takowego zdjęcia nie zamieści. Jackall napisał/a: | Dodatkowo potrafi być niebezpieczne, kilka dni temu wracając z pracy obwodnicą widziałem jak taka chorągiewka urwała się i poleciała w inne auta. | ludzi bez wyobraźni też nie brakuje, u mnie flagi są tylko na parkingu i do jazdy po mieście. krzychu napisał/a: | Nawet tych pokrowców na lusterka bym się nie czepiał bo dla mnie to nie jest flaga, a jedynie barwy narodowe. | jedynie barwy narodowe, dobre sobie. Jesteś nie konsekwentny. To są flagi, bo jeżeli to tylko barwy narodowe, to tak samo każdą chorągiewkę biało-czerwoną z napisem POLSKA można już traktować jako barwy narodowe a nie flagę. i9i napisał/a: | nie "pozeruje" chorągiewkami | opowiem Ci o 2 sytuacjach:
1. Jadę alejami, busopasem jedzie autobus reprezentacji Włoch w konwoju policyjnym, na co piątym aucie jest chorągiewka lub szalik.
2. Mój akademik jest także hostelem, chwilowo rezyduje tu grupa angielskich kibiców, w rozmowie z jednym z nich dowiedziałem się, że duże wrażenie zrobiły na nich te "upiększone" auta, że jest ich tak dużo, w Anglii tego nie ma.
JCH - 12-06-2012, 21:25
sveno napisał/a: | po co takie komentarze? Nie wystarczy poprostu:
Jackall napisał/a: | Ja jestem przeciw takiemu "upiększaniu" samochodów | lub coś w stylu "mi się nie podoba" zamiast obrażanie innych? | Oczywiście, że można. Można łagodnie, można ostrzej.
Cytat: | ja poprostu kibicuje naszym | Idź na mecz lub do strefy
Cytat: | Jadę alejami, busopasem jedzie autobus reprezentacji Włoch w konwoju policyjnym, na co piątym aucie jest chorągiewka lub szalik. | Super przykład! Pojedź gdzieś na imprezę za naszymi zawodnikami i tam się obwieś w szaliki, flagi, chorągwie....
Jaki jest sens manifestować to na parkingu w pracy, osiedlu, że się dzisiaj jest Polakiem
Na mnie też zrobiło wrażenie gdy wjechałem pociągiem na stację, dajmy na to, w Lillestrom i każdy Norweg miał w plecaczku flagę. Różnica jest taka, że oni jechali właśnie kibicować na zawody a nie do pracy czy na zakupy.
PS. Jeszcze gdyby jakieś fajne naklejki na szybę, proporczyki czy inne gadżety.... Ale te flagi to po prostu.....
krzychu - 12-06-2012, 21:54
sveno napisał/a: | Jesteś nie konsekwentny. |
Czyżby? http://pl.wikipedia.org/wiki/Flaga
Czy jak się pomaluję na biało czerwono to też nazwiesz mnie flagą? Bez przesady.
sniegu - 12-06-2012, 23:52
Każdy ma swoje zdanie i ok ale sveno jeszcze jest znośny tylko 2 flagi
Dziś widziałem scenica z uwaga 10 flagami (4 szyby antena od CB, od radia i coś jeszcze co było przytwierdzone do dachu a do niej flaga, 2 razy lusterka z tymi śmiesznymi pokrowcami i ostatnia wielka z piwka nazwy nie będę wymieniał na klapie na zewnątrz a rejestracja przykręcona przez nią zeby Jej nie zasłaniała...
Więc jeżeli ktoś uważa że sveno (jego skromne 2 flagi) to wiocha no to cóż mało się chyba jeździ po drogach.
Sam bym nie założył ale panowie bez przesady teraz to już nikt tu zdjęcia nie zamieści bo się chłopaka zdołowało i resztę wystraszyło, a chciał dobrze.
mjsystem - 13-06-2012, 08:14
sveno napisał/a: | Miałem się już nie wypowiadać, ale powiem coś na swoją obronę.
mjsystem napisał/a:
A co ona znaczy?
znaczy, że kibicuje naszym. |
No i własnie ztym się nie zgadzam. I to nie personalnie do Ciebie, Sveno, ale ogólnie. Co dzień słyszymy jak to w Polsce źle, jak to się wstydzimy naszego kraju, nie przyznajemy do polskości za granicą, nie szanujemy godła, flagi, hymnu.
A teraz nagle odmiana?
JCH napisał/a: | Super przykład! Pojedź gdzieś na imprezę za naszymi zawodnikami i tam się obwieś w szaliki, flagi, chorągwie....
Jaki jest sens manifestować to na parkingu w pracy, osiedlu, że się dzisiaj jest Polakiem
Na mnie też zrobiło wrażenie gdy wjechałem pociągiem na stację, dajmy na to, w Lillestrom i każdy Norweg miał w plecaczku flagę. Różnica jest taka, że oni jechali właśnie kibicować na zawody a nie do pracy czy na zakupy. |
Z tym się zgadzam.
Oczywiście:
sniegu napisał/a: | Każdy ma swoje zdanie i ok ale sveno jeszcze jest znośny tylko 2 flagi |
Mój mod regionalny też ma dwie
Się naraziłem teraz
Tomek - 13-06-2012, 13:10
ja mam flagę na aucie, zakładam tylko w dni, w które grają Polacy
zdjęcia nie będę wrzucać, bo mi się nie chce
ja tam akurat nie uważam tego za wiochę, wręcz przeciwnie
trochę bywałem tu i tak i w większości miejsc na świecie, głównie w krajach rozwiniętych
kiedy jest tego typu event sportowy, to barw jest wiele, głównie szale i flagi różnych rozmiarów
i to nie tylko u miejscowych, ale też u imigrantów
mjsystem napisał/a: | Co dzień słyszymy jak to w Polsce źle, jak to się wstydzimy naszego kraju, |
ode mnie?? raczej nie
że się Polacy za granicą wstydzą, że są z Polski??
bywa, zależy co to za "Polacy"
często trzeba się wstydzić nie do tego, że się jest z Polski, tylko dlatego, że ktoś inny jest i narobił wstydu wcześniej
JCH napisał/a: | Ciekaw jestem ilu tych pseudo-patriotów ma wywieszoną flagę w trakcie któregokolwiek ze świąt narodowych |
Ja, ten pseudopatriota, mam. Tyle, że wtedy nie na aucie, a na balkonie. A niebawem nad drzwiami w domu.
A ty masz?
reszty komentarzy typu wiocha i żenada nie komentuje, bo wiocha i żenada.
sveno - 13-06-2012, 13:13
tomek84 napisał/a: | reszty komentarzy typu wiocha i żenada nie komentuje, bo wiocha i żenada. | amen.
Pomysł tematu nie wypalił, więc zgłaszam do zamknięcia, co ważniejsze zostało powiedziane i nie widzę sensu dalszej dyskusji.
JCH - 13-06-2012, 15:13
tomek84 napisał/a: | Ja, ten pseudopatriota, mam. Tyle, że wtedy nie na aucie, a na balkonie. ....
A ty masz? | Tylko pochwalić
Spójrz w swoim otoczeniu ile flag widzisz teraz a ile w trakcie świąt. Nie zastanawia Cię to?
Nie, ja flagi wywieszonej nie mam.
Tomek - 13-06-2012, 15:22
JCH napisał/a: | Spójrz w swoim otoczeniu ile flag widzisz teraz a ile w trakcie świąt. Nie zastanawia Cię to? |
widzę ile jest teraz, widzę ile jest/było podczas świąt
nie, nie zastanawia mnie to, bo ja generalnie mało interesuje się życiem innym i innymi ludźmi
wydaje mi się, że mylicie wywieszenie flagi z patriotyzmem
w sensie nie każdy kto ma flagę to patriota, nie każdy patriota ma flagę itd.
idąc dalej - ludzie nie wywieszają flag na auta, podczas Euro, żeby pokazać jacy to z nich patrioci, tylko pokazać, że dopingują/interesuje ich Euro itp
nie mieszałbym Euro do patriotyzmu,
wywieszanie flagi na Euro, a wywieszanie flagi na 3 maja to 2 zupełnie inne sprawy (przynajmniej IMO)
tak samo nie wywieszam dużej flagi na balkonie podczas Euro, bo i po co
i nie wiem czy jestem patriotą, a flagę na święta wywieszam, dlatego, że jestem Polakiem i generalnie lubię Polskę i lubię ten symbol, i żeby pokazać, że jednak nie każdy ma w
i to by było na tyle w tym temacie
też uważam, że lepiej go zamknąć, bo nie ma nic wspólnego z pierwotnym, IMHO dobrym, zamiarem svena
a rodzi obecnie tylko chore emocje
pzdr
sveno - 13-06-2012, 16:04
tomek84 napisał/a: | wydaje mi się, że mylicie wywieszenie flagi z patriotyzmem | poraz kolejny amen
tomek84 napisał/a: | w sensie nie każdy kto ma flagę to patriota, nie każdy patriota ma flagę itd. |
i znowu
tomek84 napisał/a: | nie mieszałbym Euro do patriotyzmu, | czytasz mi w myślach.
tomek84 napisał/a: | też uważam, że lepiej go zamknąć, bo nie ma nic wspólnego z pierwotnym, IMHO dobrym, zamiarem svena
a rodzi obecnie tylko chore emocje
| a za to masz piwo na zlocie
BTW u mnie została jedna chorągiewka, druga widocznie było komuś bardzo potrzebna lub bardzo się podobała/nie podobała. Pewnie Marcin jak przejeżdżał rowerem to sobie zdjął jedną
[ Dodano: 13-06-2012, 16:07 ]
tomek84 napisał/a: | wydaje mi się, że mylicie wywieszenie flagi z patriotyzmem | to samo powiedziałem tu:
sveno napisał/a: | nikt tu o patriotyzmie nie mówił (do czasu) ja poprostu kibicuje naszym, a to są dwa zupełnie różne pojęcie dla mnie |
Nikka - 13-06-2012, 23:36
Panowie, trochę dystansu i zdrowego rozsądku. Na co to komu. jeden ma drugi nie, jednemu sie podoba innemu nie musi a o gustach sie nie dyskutuje...
Jak dla mnie nikt flagi nie bezcześci ni nic z tych rzeczy mocując ją przy aucie . ot tyle...
JCH - 17-06-2012, 17:03
Jak tam flagi Kto zdejmuje a kto zostawia do końca EURO
Bo mój sąsiad jeszcze wczoraj w nocy miał a dziś flagi na samochodzie i balkonie ni huhu...
Można też domalować niebieski trójkąt i kibicować Czechom
rosomak1983 - 18-06-2012, 00:57
A moze ktos w koncu wywiesi prawdziwe godło Polski ???
Uploaded with ImageShack.us
Czyli np to z 1919... A nie tego upodlonego masońskimi gwiazdami na ramionach jakby chorego orła z otwarta korona...
I jeszcze jedno co kibicowanie czy piłka nożna ma wspólnego z patryjotyzmem... ?
Chyba niewiele...
krzychu - 18-06-2012, 09:10
rosomak1983 napisał/a: | Czyli np to z 1919... |
Pewnie ktoś w TVP też tak pomyślał wyświetlając flagę ZSRR zamiast Rosji.
|
|
|