Forum ogólne - Czy można ukarać Panów policjantów?
RalfPi - 14-06-2012, 09:23
krzychu napisał/a: | RalfPi - wiesz jak spadniesz ze schodów, a byłeś bez butów to nic w sumie nie zmienia. Jak w Ciebie ktoś przywali samochodem i nie przeżyjesz (brak pasów) to ubezpieczyciel musi więcej wypłacić niż np. za 2 połamane żebra (pasy zapięte) |
Rozumiem - interes ubezpieczyciela To już wiem czemu muszę zapinać pasy
Zwyczajnie lubię o sobie decydować, a nie być do czegoś zmuszanym (bo jeżeli dostaje się za to mandat - to dla jednostki myślącej, jest to przymus).
A co do tematu - nie ma co fotografować policjantów - bo zazwyczaj taki gość, to zwykły człowiek - przynajmniej w Szczecinie rzadko kiedy widzę jak Policja przekracza prędkość albo łamie przepisy - prawdę mówiąc nie przypominam sobie.
Jak chcą jeździć bez pasów - niech jeżdżą
Jak widzę kogoś z komórką za kółkiem, to zwyczajnie poinformuję go sygnałem dźwiękowym lub gestem, że źle robi - to samo z policją.
Naprawdę jest sens się "użerać" z Chłopakami z policji??
Pieraś - 14-06-2012, 13:53
RalfPi napisał/a: |
Zwyczajnie lubię o sobie decydować, a nie być do czegoś zmuszanym (bo jeżeli dostaje się za to mandat - to dla jednostki myślącej, jest to przymus). |
Widać nie widziałeś reklamy, w której pokazują jak jechały 4 osoby, z czego zapięte w pasy były trzy ... i burak nie zapięty swoim ciałem zabił pozostałe 3 - samochód wpierw dostał strzała z czołówki, a po chwili z tyłu ... latającego jego ciało własnie zabiło owe 3 osoby.
To tyle z mojej strony jeśli chodzi o ignorowanie przepisów, bo ktoś chciał decydować o sobie.
Jackall - 14-06-2012, 16:37
Robi się temat o bezpieczeństwie na drodze i temu pokrewnym
RalfPi napisał/a: | Zwyczajnie lubię o sobie decydować, a nie być do czegoś zmuszanym | Wszystko pięknie i ładnie ale skoro Ty chcesz decydować np o tym czy masz zapinać pasy czy nie i czy jest to dla Ciebie i otoczenia (a wpływ na najbliższe otoczenie w w/w kampaniach chodzi) to ja np postanawiam, że owszem pasy będę zapinał ale dla mnie dozwolona prędkość w terenie zabudowanym 50km/h jest nie wystarczająca i ogranicza moją wolność więc od dziś będę jeździł 90km/h bo przy takiej czuję się bezpiecznie
A oto dowód http://www.youtube.com/watch?v=Dnf6ib823vM
RalfPi - 14-06-2012, 19:03
Nie będę się spierał - ograniczenie prędkości jest słuszne i porównanie do zapinania pasów jest bez sensu - jakie jest prawdopodobieństwo, że moje ciało wyleci i zabije kogoś na drodze, albo pasażera obok??? 1:100'000 wypadków?
Jakie jest prawdopodobieństwo, że jadąc
a) 90 km/h
b)50 km/h
i potrącają gościa po szybkim hamowaniu , ze skutkiem śmiertelnym?
a) jadąc 50 km/h 1:100.
b) jadąc 90 km/h 1:1
Nie spieram się z sensownym przepisem, ale z ograniczeniem mojej swobody.
Dlaczego ludziom nie zabronimy palić papierosów??
Wiecie ile osób umiera w ciągu roku przez raka??
Podejrzewam, że z 10 razy więcej niż w wypadkach!
A dodatkowo pewnie z 20% tych raków jest przez papierosy (palenie bierne i czynne).. he??
To ja dziękuję za ograniczanie mojej wolności-
albo ktoś jest konsekwentny i zakazuje wszystkich szkodliwych rzeczy,
albo odwołuje się do rozsądku obywateli, i ustanawia jedynie sensowne przepisy(np. o ograniczeniu prędkości) (uzasadnione merytorycznie)!
I powtarzam - przekonują mnie argumenty, zapinam pasy, nie przekonują, to powinna być moja sprawa.
Zresztą nie ma o co się spierać, bo to nie rozmowa na ten topic.
[ Dodano: 14-06-2012, 19:05 ]
dobre z tą reklamą
Jackall - 14-06-2012, 19:41
RalfPi napisał/a: | Nie spieram się z sensownym przepisem, ale z ograniczeniem mojej swobody. | Dla Ciebie ograniczeniem wolności jest przymus zapinania pasów a dla mnie ograniczenia prędkości. Zawsze dla kogoś jakiś przepis będzie ograniczeniem swobód.
RalfPi napisał/a: | Dlaczego ludziom nie zabronimy palić papierosów?? | A dlaczego nie zabronimy picia alkoholu? Wszyscy wiemy ilu pijanych kierowców codziennie łapie policja a po kieliszku nie wolno przecież prowadzić. Proste rozwiązanie, zabrońmy pić (albo pójdźmy o krok dalej i pozamykajmy polmosy) i nie będzie problemu pijaków za kierownicą.
RalfPi napisał/a: | I powtarzam - przekonują mnie argumenty, zapinam pasy, nie przekonują, to powinna być moja sprawa. | A ja powtarzam - przekonują mnie argumenty - zwalniam; nie przekonują - jadę z prędkością z którą czuję się bezpiecznie!
RalfPi pamiętaj o najważniejszym, że to nie prędkość zabija lecz nagła jej utrata!!!
RalfPi - 14-06-2012, 19:51
Jackall napisał/a: |
RalfPi napisał/a: | Dlaczego ludziom nie zabronimy palić papierosów?? | A dlaczego nie zabronimy picia alkoholu? Wszyscy wiemy ilu pijanych kierowców codziennie łapie policja a po kieliszku nie wolno przecież prowadzić. Proste rozwiązanie, zabrońmy pić (albo pójdźmy o krok dalej i pozamykajmy polmosy) i nie będzie problemu pijaków za kierownicą.
|
I tu się zgadzamy - nie ograniczamy obywateli.. to i w sprawie zapinania pasów, też tak powinno być !
Jackall napisał/a: | RalfPi pamiętaj o najważniejszym, że to nie prędkość zabija lecz nagła jej utrata!!!
|
Obym nigdy się nie przekonał!
Jackall - 14-06-2012, 20:20
RalfPi napisał/a: | I tu się zgadzamy - nie ograniczamy obywateli.. to i w sprawie zapinania pasów, też tak powinno być ! | Ja nadal jednak jestem zdania, że pasy nie ograniczają w żaden sposób wolności obywatelskiej.
RalfPi napisał/a: | Obym nigdy się nie przekonał! | Oby
Marianekk - 14-06-2012, 22:16
Najlepiej każdy zakaz uznać za ograniczenie mojej wolności,paranoja.
Argument z Polonezem nie na te czasy,nie na te auta,chyba ze to jakiś ulep.
Współczesne samochody nie maja porównania do poprzedniej epoki,karoseria obecnie jest tylko ozdobą a nie zabezpieczeniem,za bezpieczeństwo odpowiada konstrukcja auta.
Brak zapiętych pasów przy uderzeniu bocznym może się skończyć gorzej niż z zapiętymi (mocowanie fotela,profil podłogi pod nim).
O walnięciu innego auta z tylu przy 50km/h panowie zapomnieliście .
Pasy powinny być zawsze zapinane i to bezwzględnie tak przez nas jak i przez policjantów
i inne służby.
Na zachodzie jest to jeden z bardziej rygorystycznie kontrolowane zachowanie na drodze.
A co wspomnianego filmu to ten:
http://www.youtube.com/watch?v=PuNjvAnxk6w
Pozdrawiam
Marian
RalfPi - 15-06-2012, 05:44
Człowiek rano wstanie to i umysł świeży ma...
Jeżeli ktoś jedzie 90 w mieście, to stwarza realne zagrożenie dla innych uczestników.
Jeżeli ktoś nie zapina pasów, stwarza zagrożenie dla siebie (no chyba muszę się z tym zgodzić!).
Dlaczego wobec tego nie mogę decydować o sobie!? Tylko mam obowiązek zapinania pasów..
to jest paranoja
Może młody jestem i stąd u mnie takie dążenie do wolności
Zobacz Marianekk - jeżeli to by stwarzało realne zagrożenie dla innych uczestników - ok. zgadzam się.. Ale jeżeli nakładają na mnie nakaz zapinania pasów, to dlaczego nie nakładają też obowiązku np. "nie palenia papierosów", "nie spożywania alkoholu w dużych ilościach", "regularnego odwiedzania lekarza" - i to jest najlepszy przykład - mając np. jakiegoś wirusa, mogę zarazić w autobusie 30 osób, a one swoje dzieci itp. I to jest realne zagrożenie dla ludzi, a to czy zapnę pasy, czy nie powinno być moim wyborem - nie kłócę się z Wami, bo z przykrością stwierdzam, że nie podajecie żadnych sensownych argumentów..
A jedynie ten, że zagrażam swojemu zdrowiu jadąc bez pasów... Mogę o tym decydować czy nie !!??
PS Niestety okres 1945-1989 pokutuje u Nas podejściem do policjantów i stosunkiem do wolności
Pieraś - 15-06-2012, 10:05
Tak młody i gniewny
Gdyby wszystko miało być zabronione to nastąpiłby chaos, tak samo gdyby wszystko było można.
Stąd też pewne rzeczy są ograniczone, zwłaszcza te, przez które prawdopodobieństwo wyrządzenia krzywdy drugiemu jest duże. Poza tym trzeba pamiętać, że każdy wypadek obciąża służby ratownictwa i administracyjne, a z kolei wali po naszych kieszeniach.
Dzik - 15-06-2012, 12:22
Macie a propo pytania pierwszego http://www.youtube.com/wa...player_embedded
gulgulq - 15-06-2012, 12:24
RalfPi napisał/a: | a to czy zapnę pasy, czy nie powinno być moim wyborem |
siedzisz z tyłu, nie zapinasz pasów, kierowca zapina
wypadek czołowy, kierowce ratują pasy, ty wylatując do przodu łamiesz jego fotel i zgniatasz
kierowca ginie, ty przeżywasz
RalfPi - 15-06-2012, 13:06
gulgulq napisał/a: | RalfPi napisał/a: | a to czy zapnę pasy, czy nie powinno być moim wyborem |
siedzisz z tyłu, nie zapinasz pasów, kierowca zapina
wypadek czołowy, kierowce ratują pasy, ty wylatując do przodu łamiesz jego fotel i zgniatasz
kierowca ginie, ty przeżywasz |
Sensowne - wtedy zapinam!
A jeżeli jadę sam... to co? też zapinam?
[ Dodano: 15-06-2012, 13:06 ]
Pieraś napisał/a: | Tak młody i gniewny
|
No tak to jest - gniewny do pierwszego wypadku
gulgulq - 15-06-2012, 13:47
Cytat: | Sensowne - wtedy zapinam!
A jeżeli jadę sam... to co? też zapinam? |
czy sensowne jest robienie 15 tyś wyjątków od reguły??
bez zapiętych pasów wylecisz przez szybę, państwo powinno nie ograniczać obywateli ale państwo też powinno dbać o ich bezpieczeństwo oraz o swój interes (czyli nasz), zrobiono badania na ileś tam przypadków pasy uratowały komuś życia lub zdrowie, ograniczają przez to koszty społeczne, mentalne oraz finansowe - warto
kuriozalnie dojdziemy do tego że może przy zakupie auta będziesz wybierał sobie czy chcesz mieć fotele z pasami czy nie,
jeśli bierzesz w czymś udział to respektujesz reguły - zdając egzamin na prawko potwierdziłeś że znasz przepisy, wymagania ruchu drogowego itp.. i powinieneś się do nich stosować - potwierdzeniem tego jest prawo jazdy
tak samo jak uczestnicząc na tym forum zaakceptowałaś regulamin i zasady
login = prawo jazdy
czytanie forum = oglądanie samochodu
pisanie lub nie pisanie postów = jazda samochodem lub nie
przekleństwo = niezapięcie pasów
ban = mandat
rozumiesz reguły ??
Yuppy - 15-06-2012, 17:07
RalfPi napisał/a: | A jeżeli jadę sam... to co? też zapinam? |
Oczywiście. Dzięki temu zapewniasz nie tylko sobie większe bezpieczeństwo, ale sprawiasz, że potencjalni sprawcy wypadku nie będą odpowiadali za Twoją śmierć, a jedynie za potłuczenia. To już chyba sensowny argument?
|
|
|