Carisma - Techniczne - Rozrząd do Carismy
Anonymous - 13-06-2008, 14:32
jak masz nabite 150k to wymieniasz pasek, rolki i pompe wody
pasek tylko Mitsuboshi
a reszta elementów jakieś japońskie - polecam GMB
świece seryjne NGK lub Denso
kristof - 13-06-2008, 14:48
wielkie dzięki za odpowiedź -> teraz wiem co dokładnie muszę kupić, tzn jeszcze do tego filtry i będzie wsio...:)
pozdro and have a nice day
Anonymous - 13-06-2008, 16:03
Zestaw rozrządu - pasek 5514XS + 2 rolki SKF - 301 zł
lub oddzielnie
Pasek 5514XS Gates - 78 zł
Rolka napinająca SKF lub INA - około 78-81 zł
Rolka prowadząca (inaczej napinacz paska) - 73-85 zł
Uszczelniacze około 10 zł
Świece NGK IZFR6B - 47 zł
Ja operuje w takich cenach Niestety nie mam jeszcze ceny napinacza ale już wkrótce napisze w jakiej cenie mam dostęp do niego
Pzdr
PS Filtry:
Oleju - Filtron: 14,50
Powietrza - Filtron: 36,50
Zastanawia mnie stwierdzenia "dobry zamiennik" czy mógłby ktoś określić linię tych dobrych zamienników ?!
Anonymous - 13-06-2008, 16:10
Torax, ale kristof ma całkiem inny silnik
do 1.6 idzie jedna rolka
a co do pasków Gatesa wielu je zachwala w vw i łoplach...
jednak do rozrądu bałbym sie to brać, dlaczego ?
bo możesz trafić na te "gorszą" fabrykę...
natomiast Mitsuboshi = Mitsubishi
Anonymous - 13-06-2008, 16:13
Sprawdzałem ceny do Cari po lifcie - wybacz źle spojrzałem
Cytat: |
natomiast Mitsuboshi = Mitsubishi |
Tego nie byłbym taki pewien
Ja jeżdżę na Gates i nie mam zastrzeżeń - pierwsze słyszę żeby ktoś sie skarżył na te paski
kristof - 13-06-2008, 16:26
Cytat: | do 1.6 idzie jedna rolka |
serio tylko jedna? z tego co ja tam patrzyłem to ten pasek ciągnie po paru rolkach...a gdy dzwoniłem do sklepu to mówili że potrzebuje tylko pasek i napinacz....więc już się pogubiłem co do paska to od razu mi mówili żeby nie brać innego niż Mitsuboshi więc i tak zrobie..i głosuje że napinacz to cokolwiek innego niż rolka ?
Torax jak w miśku sprawują się te filtry? nie wymagają częstszej wymiany ?
O albo inaczej jakie proponujecie...studencki portfel nie pozwala kupić mi orginałów i tak właśnie nad nimi(filtronem) się zastanawiałem..o i jaki filtr paliwa proponujecie, tylko błagam nie ten za 300zł co jest kilka postów wyżej
Sorka za takie durne pytania, ale to jest moje pierwsze auto i nie do końca wiem co można do niego wsadzić, a jakich części lepiej unikać..
Anonymous - 13-06-2008, 19:50
Torax napisał/a: |
Cytat: |
natomiast Mitsuboshi = Mitsubishi |
Tego nie byłbym taki pewien
Ja jeżdżę na Gates i nie mam zastrzeżeń - pierwsze słyszę żeby ktoś sie skarżył na te paski |
na oryginalnym pasku mitsu składanego w japonii miałem oba loga
tzn mitsubishi + mitsuboshi
wydawało mi sie, że marka ta nalezy do całej gamy Mitsubishi companies jak Mitsubishi Motors, Electric czy nawet browarów i kopalni... musiałbym sprawdzic w wolnej chwili...
Co do Gatesa sytuacja jest o tyle jasna, że wiem, dlaczego niektórzy narzekają,
tak jak dałem wskazówkę, upewnij się gdzie jest najbliższa fabry i porównaj jakosć z zagranicznymi
kristof napisał/a: | Cytat: | do 1.6 idzie jedna rolka |
serio tylko jedna? z tego co ja tam patrzyłem to ten pasek ciągnie po paru rolkach...a gdy dzwoniłem do sklepu to mówili że potrzebuje tylko pasek i napinacz....więc już się pogubiłem co do paska to od razu mi mówili żeby nie brać innego niż Mitsuboshi więc i tak zrobie..i głosuje że napinacz to cokolwiek innego niż rolka ?
Torax jak w miśku sprawują się te filtry? nie wymagają częstszej wymiany ?
O albo inaczej jakie proponujecie...studencki portfel nie pozwala kupić mi orginałów i tak właśnie nad nimi(filtronem) się zastanawiałem..o i jaki filtr paliwa proponujecie, tylko błagam nie ten za 300zł co jest kilka postów wyżej
Sorka za takie durne pytania, ale to jest moje pierwsze auto i nie do końca wiem co można do niego wsadzić, a jakich części lepiej unikać.. |
rolka, miałem na myśli napinacz lub jak kto woli rolka napinacza
i w 1.6 idzie po 4 kołach: od wału, wałka rozrządu, pompy wodnej i napinacza
strona 11A-41 z workshop manuala
co do filtrów bierz rodzimego filtrona śmiało, dobre wyroby mają
kristof - 14-06-2008, 10:22
wielkie dzięki za rady teraz wiem co i jak zamawiać..jeszcze raz dzięki
Anonymous - 14-06-2008, 14:02
kristof
Ja miesiąc temu wymieniałem rozrząd w takiej samej Cari jak Twoja,
wszystko kupiłem w sklepie. Oto ceny
Napinacz Paska rozrządu GMB - 99zł
Pasek rozrządu MITSUBOSHI - 145zł
Dodatkowo:
1. Pasek wielorowkowy MITSUBOSHI - 20zł
2. Pasek wielorowkowy MITSUBOSHI - 51zł
Robocizna 120zł
Świece wymieniałem sam w tym tygodniu. Kupiłem na Allegro NGK BKR6E-11, po 8zł za sztukę
Co do pasków firmy GATES, a napinaczy SKF to miałem taki zestaw założony w moim poprzednim Lancerze i nie miałem do niego żadnych zastrzeżeń
Pozdrawiam
kristof - 14-06-2008, 20:48
dzięki za info..jak już zakupie części to powiem co wybrałem i ile mnie kosztowało, sklep mam już wybrany(specjalizuje się w częściach do aut japońskich więc jak co to doradzą mi co brać)
jeszcze raz wielkie dzięki
saphire - 15-06-2008, 07:45
Andrzej C. wygląda na to że zapomniałeś o uszczelniaczach wałków i wału. Wkrótce pewnie same ci o tym przypomną i wtedy ponownie zrobisz rozrząd
Anonymous - 15-06-2008, 10:54
saphire
Nie zapomniałem o tych simeringach, mój poprzedni Lancer dał mi do zrozumienia że nie wolno ich lekceważyć.
kristof
saphire ma rację przy wymianie rozrządu wymień profilaktycznie te uszczelniacze, kosztują niewiele, a gdy zaczną przepuszczać olej to widok silnika jest przykry.
Ich koszt to 15-20zł za sztukę
Pozdrawiam
kristof - 15-06-2008, 12:48
To teraz już chyba wiem wszystko co powinienem wiedzięć...tzn chyba stworzyłem pełną listę tego co mam kupić, włącznie z olejem do skrzyni i płynem hamulcowym...chociaż tego pierwszego jestem pewien a 2 już nie ale co tam warto raz na jakiś czas to wymienić.
A wymiana tej pompy wodnej jest konieczna przy 150k km?
jeszcze raz dzięki za pomoc Teraz już chyba kupie wszystko
piotrek84 - 06-07-2010, 14:19
Witam!
Zapytam tutaj, aby nie zaśmiecać forum. Otóż, stałem się posiadaczem Carismy 1.6 16v, poprzedni właściciel robił przeglądy co rok, wymiany oleju, filtrów itp. na wszystko są faktury. Ostatnio rozrząd był robiony przy przebiegu 84 tyś, teraz jest 120 tyś, mogę jeszcze spokojnie jeździć czy już zrobić rozrząd ?
selerson - 28-07-2010, 16:43
Witam,
Czy jest jakiś sposób aby bez większego rozbierania silnika sprawdzić stan rozrządu w Cari 1.9TD '98 . gdyż zrobiłem już od poprzedniej wymiany jakieś 60tys. km i nie wiem czy już wymieniać czy jeszcze poczekać.
|
|
|