Car Audio - głośniki czy radio?
kamil88 - 14-06-2012, 14:05
Z magnata to tylko wzmaki . Np classik 1000
Jeśli się nie boi nikt wynalazków to polecam firme phonocar
londolut - 15-06-2012, 14:00
toretto23, tanie zestawy odseparowane nie mają zwrotnicy tylko zwykle kondensatory więc całkowitej separacji pasma też nie będzie.
tpodsiadlo - 16-06-2012, 18:59
Cytat: | Nie kupuj wzmacniacza, jak będziesz miał suba to wtedy jest konieczny do samych głośników nie kupuj tym bardziej że nie są z wyższej półki ;p |
najtanszy wzmacniacz z przetwornica zagra na tych samych glosnikach 1000 razy lepiej niz kazde radio ponizej twoich 300zl
glosniki kup uzywane ale dobrej marki: alpine, jbl, infinity, takie male spokojnie znajdziesz niedrogo,
jesli chodzi o clatronic to jesli chcesz jakosc to najtanszy wzmacniacz (ja kiedys kupilem alpine za 80zl) lepiej zagra i zadne glosniki ani za 500zl ani za 3500 nie zagraja tak na samym radiu
sam mam alpiny 10cm i roznica pomiedzy samym radiem (tez alpine) a wzmacniaczem jest kolosalna
toretto23 - 21-06-2012, 15:36
tpodsiadlo Myślałem właśnie o wzmacniaczu alpnie ewentualnie blaupunkta,(będę szukał używki). Nie zależy mi na głośnym łupaniu, chciałbym uzyskać jak najładniejszy dźwięk ,tanim kosztem o ile jest to możliwe:p .
Na głośniki alpine w przeciwieństwie do produkowanych wzmaków i radii ,ludzie narzekają. Troszkę czytałem na ich temat. Być może to było spowodowane brakiem właśnie wzmacniacza.Nie wiem
A więc jakie głośniki odseparowane 16* opłaca się kupić?(skoro pioneerom mam nie ufać ).
Jakieś propozycje używek do 200zł. lub nowych o ile za tą cenę jest coś godnego polecenia.
Mamusa - 21-06-2012, 17:17
http://www.sklep.audiobas...0XT-GMS-25c/133 GMS 960xt + gms 25c
albo
http://allegro.pl/glosnik...2425429603.html Diora GDS1607
Oba komplety warte polecenia i w dobrej kasie. Radyjka poszukaj jakiegoś starszego w używce, Apline, Pionki, Clarion, Kenwood. Jakby Cię interesowało mam na zbyciu Kenwooda KDC W3435 w igła stanie. Szału nie robi, ale za tą kasę nic lepszego nie wyrwiesz.
tpodsiadlo - 24-06-2012, 09:29
Cytat: | Na głośniki alpine w przeciwieństwie do produkowanych wzmaków i radii ,ludzie narzekają. |
ja do nich nie naleze, a mam alpiny i jesli bede dokladal to pewnie tez cos z alpine/jbl/ jak kasa pozwoli to infinity
Cytat: | Jakieś propozycje używek do 200zł. lub nowych o ile za tą cenę jest coś godnego polecenia. |
coz, jak klikniesz na allegro kategorie glosnikow 16cm to uzywek w cenie do 200zl jest mnostwo,
sam znalazlem kilka ciekawych (jbl, alpine) w cenie nawet 50-70zl za 2 sztuki, problem w tym ze sa to glosniki ktorych nie sluchalem, i trudno mi sie na ich temat wypowiedziec, ale na te 2 marki stawialbym praktycznie w ciemno, znalazlem nowe infinity za 244zl z przesylka i tez, mimo iz nie wiem co to za model - bralbym je w ciemno (Infinity to jest wyzsza polka JBL - jak lexus dla toyoty - ale nawet jbl uwazam ze beda lepsze od pioneerow, kenwoodow, nie mowie juz o jakichs magnatach czy cos)
bardzo podobaja mi sie wysokie tony w tweeterkach clariona, sluchalem, nawet kiedys mialem, ale jeden uszkodzil mi sie grajac pod samym radiem wiec troche mnie od siebie odepchly - ale sam dzwiek mi sie bardzo podobal...
Mamusa - 24-06-2012, 09:41
tpodsiadlo napisał/a: | coz, jak klikniesz na allegro kategorie glosnikow 16cm to uzywek w cenie do 200zl jest mnostwo, |
Miały być zestawy odseparowane, a z tych dobrych używek jest jak na lekarstwo niestety.
tpodsiadlo napisał/a: | ale na te 2 marki stawialbym praktycznie w ciemno |
To nie zakłady bukmacherskie żeby na coś stawiać, jak nie słuchałeś to na temat grania się nie wypowiadać
tpodsiadlo napisał/a: | nawet jbl uwazam ze beda lepsze od pioneerow, kenwoodow, nie mowie juz o jakichs magnatach czy cos |
Mógłbyś się troszkę zdziwić JBL oprócz najwyższych serii nie ma w ofercie praktycznie nic co nadawałoby się do słuchania. Podobnie jak reszta znanych i "cenionych" marek, w kwotach do 300zł ciężko trafić u nich coś ciekawego.
toretto23 - 25-06-2012, 10:49
Mamusa Zastanawiam się nad Diorą/Mantą( to chyba to samo). Tylko czemu te głośniki mają tak wysoką moc 120W rms ? Ta moc nie jest zawyżona jak w przypadku buszmenów i innych tego typu produktach.
Ostatnie pytanie. Montaż, Jak byście zamontowali tweetery ?
Mamusa - 25-06-2012, 12:14
Ta moc jest lekko zawyżona, aczkolwiek nie aż tak jak w przypadku buszmenów. Ciężko mi strzelić liczbę ile to może mieć realnej mocy bo nie zwracam na to uwagi - dla mnie ma to grać a nie ładnie wyglądać na papierze. Radio sobie z nimi poradzi, aczkolwiek nie ukrywam że to jeden z tych zestawów które lubią dostać troche więcej mocy.
Jak montować tweetery? Jak najbliżej szyby(najbardziej do przodu od słuchaczy).Jeśli chodzi o kierunek to próbowałbym celować w lusterko wsteczne, przy kierowaniu na uszy może być nieco za ostro.
Anonymous - 25-06-2012, 17:47
Diory mają regulację sopranu na zwrotnicy. Samo radio 4x50 W sobie z nimi poradzi.
Mała uwaga: tweetery są bardzo duże i bez kombinowania się nie obędzie. Pozostaje dłubanie w żywicy lub wiercenie w boczkach drzwi. Na szczęście CeJot ma fajne trójkąty przy lusterkach i tu - w odróżnieniu od CeeSa - jest pole do popisu. Oczywiście, jeśli w owym CeJocie są elektrycznie sterowane lusterka.
toretto23 - 25-06-2012, 18:54
Niestety nie są eletryczne pozostaje montaż w przedniej tapicerce, bądź słupkach
kamil88 - 25-06-2012, 19:33
Ja jednak jestem zwolennikiem kombinowanych zestawów
W kasie trochę ponad 200zł znalazłbyś fajne używane woofery i zwrotki z sykami
Ale jeśli nabędziesz tą diore to zdaj relacje jak to gra
A co do montażu w słupkach,ja swego czasu wykorzystałem panel na dodatkowe zegary(można to kupić na alledrogo). Trochę zmaściłem wykonanie ale spełniło swoje zadanie
Mamusa - 25-06-2012, 19:55
kamil88 napisał/a: | Ja jednak jestem zwolennikiem kombinowanych zestawów
W kasie trochę ponad 200zł znalazłbyś fajne używane woofery i zwrotki z sykami |
Fajnie pięknie, a wiesz że zwrotkę projektuje się pod KONKRETNĄ parę głośników ? Takie randomowe zestawienie może zadziałać, ale na 99% zwrotka nie będzie pasować
toretto23 - 25-06-2012, 20:47
Nie znam się na sprzęcie i wolę nie ryzykować w dopasowywanie różnych głośników ze zwrotnicą.
A co do montażu myślę, zamontować w boczku, skierować po ukosie do góry. Wtedy dźwięk kierowany był by mniej więcej między kierownicą a deską rozdzielczą. Co o tym sądzicie?
tpodsiadlo - 26-06-2012, 12:15
Mamusa napisał/a: | tpodsiadlo napisał/a: | coz, jak klikniesz na allegro kategorie glosnikow 16cm to uzywek w cenie do 200zl jest mnostwo, |
Miały być zestawy odseparowane, a z tych dobrych używek jest jak na lekarstwo niestety.
tpodsiadlo napisał/a: | ale na te 2 marki stawialbym praktycznie w ciemno |
To nie zakłady bukmacherskie żeby na coś stawiać, jak nie słuchałeś to na temat grania się nie wypowiadać
tpodsiadlo napisał/a: | nawet jbl uwazam ze beda lepsze od pioneerow, kenwoodow, nie mowie juz o jakichs magnatach czy cos |
Mógłbyś się troszkę zdziwić JBL oprócz najwyższych serii nie ma w ofercie praktycznie nic co nadawałoby się do słuchania. Podobnie jak reszta znanych i "cenionych" marek, w kwotach do 300zł ciężko trafić u nich coś ciekawego. |
no coz. dziwie sie, bo do tej pory nie udalo mi sie w zaden sposob niemilo zaskoczyc ani alpine, jbl, infinity - jedynie kiedys uszkodzil mi sie tweeterek clariona - chociaz graly rewelacyjnie.
a jak mi pokazesz glosniki manty ktore lepiej graja od jbl, to obiecuje ze wywale wszystko co mam z samochodu i zamontuje mante
|
|
|