Nasze nieMiśki ;-) - Auta związane z literą "F"
Uwex - 15-02-2015, 20:34
eremita- w rodzinie C5 ostatni model 1.6 THPI (165 KM), u mnie jeździ Saxo 1.1 , przed Lancerem miałem Xsarę i jakoś wszystkie z pierwszej zmiany
eremita - 15-02-2015, 21:12
Uwex napisał/a: | eremita- w rodzinie C5 ostatni model 1.6 THPI (165 KM), u mnie jeździ Saxo 1.1 , przed Lancerem miałem Xsarę i jakoś wszystkie z pierwszej zmiany |
hehe to jest to co pisałem wcześniej kto maiał to chwali a ci co narzekają to przeważnie zaczynają wypowiedź bo mój kolega miał
eremita - 18-07-2015, 18:17
Jako że ja już na dobre zagościłem się w galu od czasu jak ma LPG żonka na stałe dostaje Szczeniaka to musiałem dać go do sprawdzenia co by był pewny
przebieg jakieś 167tys luz się pojawił w układzie kierowniczym.
Niestety to nie drążki tylko przekładnia
Mechanik proponował regenerację do momentu jak nie sprawdził że nowy oryginał 500zł
W sumie to nie wiem skąd opinia że części do francuzów są drogie.
eremita - 23-10-2015, 12:02
Chyba ujawnił się francuski gen scenica
Wycieraczki przedniej szyby chodzą jak chcą, raz działają innym razem działają tylko na najszybszym ustawieniu, a dzisiaj nie zadziałały wcale dopiero po przejechaniu z 300m zaczęły działać.
Najgorsze jest to że dzieje się to już od jakiegoś czasu a żona mi to powiedział dopiero dzisiaj jak nie chciały się włączyć
Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
Fragu - 23-10-2015, 12:50
Czujnik deszczu masz?
eremita - 23-10-2015, 13:43
Mam, właśnie coś czytałem że jakiegoś żelu może nie być
deejay - 24-10-2015, 22:57
eremita napisał/a: | Najgorsze jest to że dzieje się to już od jakiegoś czasu a żona mi to powiedział dopiero dzisiaj jak nie chciały się włączyć
Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? |
Mechanizm wycieraczek ma wbudowany moduł , obstawiam ze jest walnięty niestety
Krzyzak - 25-10-2015, 20:01
witaj w klubie - też mam ten shit zwany przez francuzów samochodem
niestety elektryka jest tam tak beznadziejna, że aż ciężko cokolwiek pozytywnego powiedzieć
jak masz problem z przednimi to masz raczej problem z UCH - czyli kompem, który tym zawiaduje
u mnie nie działa tylna wycierka i próbowałem wszystkiego... silnik sprawny, kable też... żonie ostatnio raz maznęła - nikt nie wie dlaczego
przednie u mnie OK - tylko musiałem jak w Galancie wyjąć mechanizm i przesmarować bo tulejka pasażera zaczynała skrzypieć
z ciekawostek to:
- 2 pęknięte sprężyny (wzdłuż zwoju )
- łożyska w amortyzatorze składały się głównie z rdzy
- popalone żarówki w ilości takiej jaka spala się rocznie we wszystkich japończykach na świecie
- silnik 1.6, więc i skrzynia z francuskim rozwiązaniem przegubu lewego - więc chrupie czasami przy przyśpieszaniu
- wyciek z wybieraka (podobny Renault wymyślił rozwiązanie w postaci.... plastikowej rynienki zbierającej olej)
- choinka z lampek - np. jak jest mżawka i hamuję to się włącza kontrolka przeciwmgłowych tylnych
- zniknęło mi 1 maźnięcie wycieraczkami gdy się da dźwignię w górę...
- pourywane 2 z 3 poduszek silnika
- przestały działać czujniki cofania...
Krzyzak - 25-10-2015, 20:07
eremita napisał/a: | nie wiem skąd opinia że części do francuzów są drogie. | nie są drogie - za oryginalny rozrząd zapłaciłem 265 zł; składał się z paska Gates z logo Renault, zaślepek wałków, napinacza Renault, śruby wału z podkładką oraz pompy wody Magneti-Marelli
do tego uszczelniacze NOK za 45zł/3szt. oraz pasek osprzętu (oj długi jest) za 40 zł i oryginalny filtr oleju Renault/Purflux za 18 zł
na ceny nie ma co narzekać - gorzej jest z ich jakością
no i ten pomysł żeby koła zębate rozrządu były montowane na ścisk a nie na jakiś element kluczujący, który nie pozwoli założyć ich inaczej.... tu jest wolna amerykanka - bez blokady nie podchodź...
robertdg - 25-10-2015, 20:15
Krzyzak napisał/a: | no i ten pomysł żeby koła zębate rozrządu były montowane na ścisk a nie na jakiś element kluczujący, który nie pozwoli założyć ich inaczej | Synchronizacja rozrządu niezalezna od naciągu paska przy montażu, bo skoro blokady trzymają wał i wałek na miejscu a kólka sa pływające, jest w tym jakaś idea, no ale byle kto tego nie zrobi
eremita - 26-10-2015, 09:45
Krzyzak napisał/a: | witaj w klubie - też mam ten shit zwany przez francuzów samochodem
niestety elektryka jest tam tak beznadziejna, że aż ciężko cokolwiek pozytywnego powiedzieć
jak masz problem z przednimi to masz raczej problem z UCH - czyli kompem, który tym zawiaduje
u mnie nie działa tylna wycierka i próbowałem wszystkiego... silnik sprawny, kable też... żonie ostatnio raz maznęła - nikt nie wie dlaczego
przednie u mnie OK - tylko musiałem jak w Galancie wyjąć mechanizm i przesmarować bo tulejka pasażera zaczynała skrzypieć
z ciekawostek to:
- 2 pęknięte sprężyny (wzdłuż zwoju )
- łożyska w amortyzatorze składały się głównie z rdzy
- popalone żarówki w ilości takiej jaka spala się rocznie we wszystkich japończykach na świecie
- silnik 1.6, więc i skrzynia z francuskim rozwiązaniem przegubu lewego - więc chrupie czasami przy przyśpieszaniu
- wyciek z wybieraka (podobny Renault wymyślił rozwiązanie w postaci.... plastikowej rynienki zbierającej olej)
- choinka z lampek - np. jak jest mżawka i hamuję to się włącza kontrolka przeciwmgłowych tylnych
- zniknęło mi 1 maźnięcie wycieraczkami gdy się da dźwignię w górę...
- pourywane 2 z 3 poduszek silnika
- przestały działać czujniki cofania... |
Aż tak to nie mam sprężyna też mi pękła i wymieniałem poduszki ale zerwane nie były tylko budą zaczęło drgać, żarówki mi nie padają w sumie przednie żarówki wymieniam co pół roku co ciekawe jak jedna się przepali to po tygodniu druga
Z dziwnych rzeczy to jak chciałem spryskać tylną szybę spryskiwałem przednią pomogła wymiana pompki za 30zł
U mnie szczeniak pobija rekord jeszcze żadnego samochodu nie miałem tak długo zawsze 2 max do 3 lat a u szczeniaka leci czwarty rok
Aaaa jest jeszcze jedna dziwna rzecz dmuchawa działa tylko do trzeciego biegu włączając czwarty wyłączam dmuchawę Podobno jakiś rezystorek trzeba wymienić za 6zł
Dzisiaj oddałem szczeniak do elektryka czekam na info co z tymi wycieraczkami
Owczar - 26-10-2015, 10:14
Samochody nie dzielą się na francuskie, japońskie, czy niemieckie tylko na zadbane i zapuszczone. Teść ma lagunę 2 z początku produkcji, czyli 2001 rok. Przez 14 lat użytkowania zrobił nią 170 tys km. Zjechał całą Europę wzdłuż i wszerz. Był nią nawet na Islandii. Tylko raz auto trafiło na lawete przez blokadę stacyjki ale to typowa bolaczka modelu i można było to przewidzieć. Z innych usterek elektryki to tps. Poza tym eksploatacja i jakieś pierdoły. Auto nigdy nie zawiodło w dalekiej podróży. Auto po tylu latach jest w świetnym stanie, zadbane i w każdej chwili gotowe do jazdy.
Najbardziej awaryjne są auta, które wcześniej serwisowal cytryn i gumiak lub te których nikt nie serwisowal, po naprawach blacharskich gdzie woda leje się na sterowniki itd. Jak pokazuje życie, nawet królowa lawet może być mniej awaryjna od galanta...
eremita - 26-10-2015, 11:21
Owczar napisał/a: | Samochody nie dzielą się na francuskie, japońskie, czy niemieckie tylko na zadbane i zapuszczone. Teść ma lagunę 2 z początku produkcji, czyli 2001 rok. Przez 14 lat użytkowania zrobił nią 170 tys km. Zjechał całą Europę wzdłuż i wszerz. Był nią nawet na Islandii. Tylko raz auto trafiło na lawete przez blokadę stacyjki ale to typowa bolaczka modelu i można było to przewidzieć. Z innych usterek elektryki to tps. Poza tym eksploatacja i jakieś pierdoły. Auto nigdy nie zawiodło w dalekiej podróży. Auto po tylu latach jest w świetnym stanie, zadbane i w każdej chwili gotowe do jazdy.
Najbardziej awaryjne są auta, które wcześniej serwisowal cytryn i gumiak lub te których nikt nie serwisowal, po naprawach blacharskich gdzie woda leje się na sterowniki itd. Jak pokazuje życie, nawet królowa lawet może być mniej awaryjna od galanta... |
Dokładnie ja miałem jeden samochód który mi się psuł i miałem go dosyć na domiar złego sprzedawałem pół roku i na końcu oddałem go handlarzom pod giełdą samochodową. Od tego czasu jak słyszę octavia to mnie trzęsie
deejay - 26-10-2015, 20:57
Krzyzak napisał/a: | choinka z lampek - np. jak jest mżawka i hamuję to się włącza kontrolka przeciwmgłowych tylnych |
Darek popraw masę i wszystkie styki w kostce w lampie
Matejko - 26-10-2015, 22:05
deejay napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | choinka z lampek - np. jak jest mżawka i hamuję to się włącza kontrolka przeciwmgłowych tylnych |
Darek popraw masę i wszystkie styki w kostce w lampie |
dzidej uprzedził, nie jechales nigdy za zadnym renault, z wlaczonym migaczem, hamującym przed zakretem i gasnie migacz a zapalaja sie inne światła ?? bo ja takich codziennie widze
|
|
|