To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Problem z centralnym zamkiem

remi - 28-08-2012, 12:56

robert78 - jeśli masz tylko centralny to tak będzie. Żeby sam się zamknął musisz mieć zamontowany alarm. Alarm za pomocą krańcówek w drzwiach sprawdza, czy po otwarciu ktoś otworzył drzwi, jeśli ich nikt nie otworzył to po określonym czasie sam je ponownie rygluje. Jeśli jest tylko centralny to zazwyczaj tego nie ma.
robert78 - 28-08-2012, 19:19

no niby tak ale wcześniej działało jak nie otworzyłem dźwi to sam się zamknął
DarknesS - 28-08-2012, 19:52

remi napisał/a:
robert78 - jeśli masz tylko centralny to tak będzie. Żeby sam się zamknął musisz mieć zamontowany alarm. Alarm za pomocą krańcówek w drzwiach sprawdza, czy po otwarciu ktoś otworzył drzwi, jeśli ich nikt nie otworzył to po określonym czasie sam je ponownie rygluje. Jeśli jest tylko centralny to zazwyczaj tego nie ma.

Nie mam alarmu a sam mi się zamyka...

robert78 - 28-08-2012, 19:55

no wlasnie wiec dlaczego mi sie nie zamyka
i9i - 28-08-2012, 22:42

robert78 napisał/a:
no wlasnie wiec dlaczego mi sie nie zamyka

Bo ktoś pewnie grzebał wcześniej przy centralce i odciął automatyczne zamykanie, ale gdzieś mi się też obiła opinia, że można tę funkcję w serwisie wyłączyć

robert78 - 29-08-2012, 19:02

i9i, sam podlaczalem centralke i nie odcinalem nic tylko podlaczylem droga w innym miejscu i wszystko dziala poza wyjatkiem automatycznego zamykania
plecho1 - 29-08-2012, 19:47

To samo zamykanie nie jest funkcją jedynie alarmu, oryginalna centralka też to ma. Spokojnie można podłączyć drugą centralkę bez odcinania starej, nic nie będzie się działo. Jeśli nowa centralka nie będzie miała takiej funkcji, to auto nie będzie się samo zamykało pomimo podłączonej starej centralki.
robert78 - 29-08-2012, 19:50

plecho1, czyli moja prawdopodobnie nie ma szkoda :(
remi - 29-08-2012, 22:20

teraz to już się gubię albo sam nie wiem. Trzeba pamiętać, że najczęściej tzw zamykanie auta z pilota składa się z: siłowników w drzwiach, baku, klapy itp, kabli, jednej puszki (centralki), ta puszka robi to, że jak przekręcisz kluczyk to zamknął się wszystkie drzwi, oraz kolejnej puszki (centralki), która ma pilota i ona jest podłączona do tamtej centralki która odpowiada za zamykanie drzwi. Trzeba pamiętać, że to właśnie ta druga centralka o której pisze odpowiada za automatyczne zamknięcie drzwi po określonym czasie. Jeśli ona będzie miała odpowiednie funkcje to wtedy dopiero będzie to działało. Jeśli sterowanie pilota przestaje działać to zazwyczaj wymienia się właśnie ten drugi sterownik, a ten pierwszy zawsze zostaje. Nie ma różnicy czy kupisz tylko sterownik centralnego czy alarm, i tak zawsze one sterują pierwszym urządzeniem.
plecho1 - 29-08-2012, 23:11

remi, masz rację, za samozamykanie się auta odpowiada albo alarm albo sterownik od pilotów. Sterownik sterowany kluczem załącza jedynie siłowniki a tym sterownikiem dodatkowo mogą sterować sterownik alarmu lub prostszy sterownik z pilotem.
i9i - 29-08-2012, 23:36

Ale mówimy o oryginalnej centralce, którą Robert wymienił na taką samą, tylko bez samozamykania. A mówiąc grzebał miałem na myśli nie instalację a samą centralkę, na temat programowania jej MUT-em mógłby się wypowiedzieć Bartek "deejay", który czasem się nim "bawi" :mrgreen:
robert78 - 30-08-2012, 23:45

panowie ja podpiołem nowa centralke nie ruszając nic więcej więc moim zdaniem powinno działać może jakoś się programuje dłużej trzeba przetrzymać czy coś takiego