To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Coraz większy problem ze strumieniowym odtwarzaniem video

krzychu - 29-06-2012, 11:18

Jest jeszcze jedno rozwiązanie. Zaktualizuj sterowniki do karty graficznej i zainstaluj najnowszego flesha. Może masz stare wersje które nie wspierały akceleracji karty?
Obywatel - 30-06-2012, 13:01

Flash Player'a mam ustawionego tak, żeby sam sobie pobierał aktualizacje. Sprawdzałem na ich stronie i mam zainstalowaną najnowszą wersję. Jeśli chodzi o kartę graficzną, to dostaję monit, że nie można znaleźć bardziej odpowiedniego sterownika niż aktualnie zainstalowany.

Zastanawia mnie jednak dlaczego procesor tak strasznie się pałuje? Dostępnej pamięci fizycznej mam jeszcze dosyć spory zapas więc nie wiem czy rozbudowanie RAMu coś by pomogło?

Procesów nie mogę uporządkować po użyciu procesora - jedynie po użyciu pamięci. Najwięcej zżera sama przeglądarka - tj. iexplore.exe - przy dwóch otwartych kartach do 88MB. Firefox przy jednej otwartej karcie 75MB. Plugin-container jest dopiero czwarty w kolejności i zżera 32MB.

Czy cokolwiek da się zrobić bez formatu lub wymiany procesora? A jeśli chciałbym wymienić procesor, to jakie jeszcze inne bebechy musiałbym wymienić?

krzychu - 30-06-2012, 22:38

Obywatel - a co masz za kartę?
Owczar - 30-06-2012, 23:14

Obywatel, jaki masz system operacyjny?
Obywatel - 01-07-2012, 00:39

Karta NVIDIA GeForce2 MX/MX400; System operacyjny Windows XP + SP3.
Owczar - 01-07-2012, 00:46

Zatem po użyciu CPU powinno dać się sortować. To istotna sprawa co zżera tego procka.
krzychu - 01-07-2012, 08:56

Dla tej karty z tego co widzę nie ma sterowników które wspierają flash... To by wyjaśniało dlaczego procesor jest tak obciążony... Przy nowszych kartach to dużo przejmuje karta i odciąża procesor. A wzrost zapotrzebowania na zasoby będzie na pełnym ekranie... Pora chyba zmienić komputer.
Obywatel - 01-07-2012, 14:24

Czyli rozumiem, że format nie rozwiąże sprawy :?: Ale trochę mnie dziwi, że problem nasilił się nagle - problemy z dźwiękiem na YT zaczęły się jakieś 2 tygodnie temu.

A jeśli już wymieniać, to co się bardziej opłaca, wymienić procesor, płytę główną, kartę graficzną i dołożyć pamięci, czy może raczej kupic jakiś po-leasingowy w miarę współczesny komputer?

krzychu - 01-07-2012, 14:43

Możesz oczywiście sformatować i zobaczyć... Ale taka konfiguracja pomału już będzie niewystarczalna nawet dla internetu.

A jak chcesz tanio to pewnie można znaleźć jakiegoś E7200 czy E8400 w dobrej cenie.

Możesz szukać samej płyty, pamięci, procka i karty lub całego komputera... Pamiętaj oczywiście, że przy lepszej karcie czy nawet samym procesorze (chęci podkręcenie bo C2D łatwo się kręcą) potrzeba solidniejszy zasilacz.... Ze starego zostaje Ci dysk (zawsze można przełożyć do nowego i mieć 2). Reszta to kosmetyka raczej...

Obywatel - 01-07-2012, 15:17

A czy np. coś takiego to dobra oferta?
http://allegro.pl/pc-core...2454496080.html

[ Dodano: 02-07-2012, 02:12 ]
Zrobiłem format - tzn. przywróciłem konfigurację sprzed 1,5 roku i jest lepiej. Procesor nadal nie ma lekko, ale jest wyraźnie lepiej z wydajnością całego systemu. A więc odwlekłem na jakiś czas moment konieczności zakupu nowego sprzętu, choć wiem że jest to raczej nieuchronna perspektywa.

krzychu - 02-07-2012, 13:15

Ten komputer to raczej kiepski pomysł. Jak Ci nie zależy na grafice to szukaj czegoś od DELL-a całkiem inna konstrukcja zasilaczy, wentylacji obudowy itd... Na pewno dłużej pożyje niż takie coś :shock: Chodź zawsze jest szansa, że płyta to np. Gigabyte, a ktoś na allegro odczytal "FOXCONN" z np. portów LAN (w fabrykach FOXCONN to 3/4 rynku IT jest składane). A jak chcesz kupić używkę to chociaż żeby płyta i zasilacz były firmowe to może jeszcze dość długo pochodzą.
Owczar - 02-07-2012, 14:02

Zgodzę się z tym co napisał krzychu. Do netu warto kupić stację roboczą, nawet typu desktop. Są stabilne, małe i przede wszystkim ciche. Procek z boxowym chłodzeniem pracuje jak suszarka.... Do tego jeszcze słaby zasilacz i jest niezły koncert.
i9i - 02-07-2012, 14:24

Jak już chcesz zainwestować ale nie za wiele poszukaj grafiki ze sprzętowym wspomaganiem pod swój slot Ja wcześniej miałem jednordzeniwego Semprona 2400+@2,2GHz za to z 2GB ramu ale GeForca 7600GS 256/256 bodajże sapphire-a (co nie powinno mieć większego znaczenia) jako ostatnia wtedy dostępna karta na AGP, i o dziwo flashe i inne dziadostwa śmigały nawet filmy 720p. Także rozejrzyj sie po znajomych, może ktoś chce oddać w dobre ręce lepszą kartę i jakąś kość ramu (sam zaraz przejrzę szpargały czy coś mi zostało) i sprawdź czy będzie lepiej. Ja się skusiłem na netbooka do Evoscana i netu i po podłączeniu do monitora 23 cale całkiem przyzwoicie to wygląda, choć zawsze byłem za blaszakami :twisted:
Sunderland86 - 03-07-2012, 11:00

i9i napisał/a:
Jak już chcesz zainwestować ale nie za wiele poszukaj grafiki ze sprzętowym wspomaganiem pod swój slot Ja wcześniej miałem jednordzeniwego Semprona 2400+@2,2GHz za to z 2GB ramu ale GeForca 7600GS 256/256 bodajże sapphire-a (co nie powinno mieć większego znaczenia) jako ostatnia wtedy dostępna karta na AGP, i o dziwo flashe i inne dziadostwa śmigały nawet filmy 720p. Także rozejrzyj sie po znajomych, może ktoś chce oddać w dobre ręce lepszą kartę i jakąś kość ramu (sam zaraz przejrzę szpargały czy coś mi zostało) i sprawdź czy będzie lepiej. Ja się skusiłem na netbooka do Evoscana i netu i po podłączeniu do monitora 23 cale całkiem przyzwoicie to wygląda, choć zawsze byłem za blaszakami :twisted:

Parę dni temu odmówiła posłuszeństwa płyta główna mojego starego "PieCa", Miałem:
Athlon 64 3000+, MSI K8Nv2.0, 2GB RAMu, grafa Radeon HD4650 AGP Gigabyte i powiem szczerze, że pracował dość wolno, ale spowodowane to było używaniem Kasperskiego.

Obywatel możesz tymczasowo zdobyć używany ram i grafikę jeśli nie chcesz się teraz w koszty wpędzać, może akurat znajomi w Twojej okolicy mają coś na zbyciu.

Obywatel - 05-07-2012, 12:50

A czy moglibyście doradzić jakiś zestaw płyta główna + procesor + karta graficzna - najlepiej z linkami do Allegro :?: Lub ewentualnie cały komputer używany godny uwagi :?: Zdecydowałem, że nie chcę rozwiązania na przeczekanie, tylko zainwestować tak żeby to przez parę lat pochodziło.