To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Wyprawa Miśkiem na Węgry

mirc23 - 16-07-2012, 17:54

mjsystem, jeżeli już omijać autostrady na Słowacji to Zilina-Martin-Ziar nad Hranom-Sahy potem Budapeszt i autostradą przez Szeke nad Balaton. Przy tej trasie można nawet zrezygnować z winiety na Węgrzech.

Trasę którą podałem mój brat przemierza kilka razy w miesiącu, nie jest zła ale to wybór dla oszczędnych :)

mjsystem - 16-07-2012, 21:21

mirc23 napisał/a:
Trasę którą podałem mój brat przemierza kilka razy w miesiącu, nie jest zła ale to wybór dla oszczędnych

Marcin, dobrze wiedzieć na przyszłość :wink:

karolgt - 16-07-2012, 23:47

tak w ogóle to mówimy może o wyjeździe nad Balaton?
krzychu - 18-07-2012, 08:56

Aby nie robić innego tematu to ja zapytam.

Wybieram się z Żywca do Giżycka i zastanawiam nad trasą.... Do Piotrkowa Trybunalskiego raczej trasa wszędzie taka sama. Ale potem:
Google: Łódź -> Łowicz -> Płońsk -> Ciechanów -> Szczytno
Micheline: Warszawa -> Zambrów -> Pisz (kiedyś już cisnąłem tą trasą tylko omijałem Warszawę drogą np. 50)
Targeo: Łódz -> Warszawa -> Zabmrów -> Pisz lub nie na łódź tylko przed warszawą dostać się na A2 (swoją droga to ten odcinek budują jest przjezdne czy plac budowy?).

Która droga? Wyruszę prawdopodobnie w niedziela rano więc omijać warszawę w weekend chyba nie ma sensu? Kiedyś byłem i luźno się jechałem w weekend (czego nie można powiedzieć o "w tygodniu"). Wracał będę pewnie w tygodniu więc pytanie czy droga powrotna W67->S8->A2 jest luźna bo ta wylotowa na Nadarzyn na pewno nie jest luźna... Na pewno nie chcę stać w korkach i trafić na plac budowy/remontu. Chcę też zminimalizować czas kosztem paru więcej km...

Tomek - 18-07-2012, 09:05

mirc23 napisał/a:
Przy tej trasie można nawet zrezygnować z winiety na Węgrzech.

a na węgrzech są winiety?
bo z tego co pamiętam to tam płaciłem za przejechanie konkretnego odcinka autostrady

mogę się mylić, bo dawno to było

gigant87 - 18-07-2012, 12:49

krzychu, spróbuj jeszcze planera korkosfera.pl

Ja od Warszawy jechałem na Pułtusk i Ostrołękę. Pamiętam, że była to całkiem szybka trasa.

krzychu - 18-07-2012, 13:31

gigant87 napisał/a:
krzychu, spróbuj jeszcze planera korkosfera.pl

Trasy podobne tylko zaleca skręcenie wcześniej z drogi na Białystko bo w Ostrowie Mazowieckim, a nie Zambrowie. No i wynika z tego, że jakaś obwodnicę Zambrowa otworzą 2 dni po moim przejeździe... przynajmniej w teorii.

No między Pitrkowem Trybunalskim, a A2 dodatkowa propozycja "wioskowa". Łódź ogólnie jest zakorkowana? Interesuje mnie fragment z Rzgowa do Strykowa? W propozycji jeszcze jest droga 704 i 705....

JCH - 18-07-2012, 13:56

Przejedź się dla odmiany w jedną stronę jedną trasą a z powrotem drugą. Nawet jak na jednej z nich stracisz 1 godz. to ma się to nijak (albo prawie nijak) do całości trasy.
Przy okazji objedziesz sobie Mazury z jednej i z drugiej strony :)

krzychu - 18-07-2012, 13:59

JCH napisał/a:

Przy okazji objedziesz sobie Mazury z jednej i z drugiej strony :)

Może to i jakiś pomysł. No to zostaje temat Łodzi? Pchać się przez nią na A2 czy obok wioskami?

mjsystem - 18-07-2012, 17:08

krzychu napisał/a:
Która droga? Wyruszę prawdopodobnie w niedziela rano więc omijać warszawę w weekend chyba nie ma sensu? Kiedyś byłem i luźno się jechałem w weekend (czego nie można powiedzieć o "w tygodniu"). Wracał będę pewnie w tygodniu więc pytanie czy droga powrotna W67->S8->A2 jest luźna bo ta wylotowa na Nadarzyn na pewno nie jest luźna... Na pewno nie chcę stać w korkach i trafić na plac budowy/remontu. Chcę też zminimalizować czas kosztem paru więcej km...

Ja zawsze jeżdzę tam tak:

gigant87 napisał/a:
Ja od Warszawy jechałem na Pułtusk i Ostrołękę. Pamiętam, że była to całkiem szybka trasa.

Co prawda nie wim, jak teraz do Wawy się jedzie, ale droga chyba najlepsza. W okresie wakacyjnym wszedzie są korki, więc alternatywy nie ma.

krzychu napisał/a:
No między Pitrkowem Trybunalskim, a A2 dodatkowa propozycja "wioskowa". Łódź ogólnie jest zakorkowana? Interesuje mnie fragment z Rzgowa do Strykowa? W propozycji jeszcze jest droga 704 i 705....

Spróbuj gierkówką.... ale nie ma lekko...

romero - 18-07-2012, 17:19

tomek84 napisał/a:
a na węgrzech są winiety?
bo z tego co pamiętam to tam płaciłem za przejechanie konkretnego odcinka autostrady

Nie wiem kiedy byłeś.Ja jak byłem, chyba cztery lata temu były winiety chyba tak to należy nazwać.Można było to wykupić na granicy, przez internet, lub sms-em.Bez względu na ilość przejechanych kilosów.

krzychu - 18-07-2012, 17:47

mjsystem napisał/a:

Spróbuj gierkówką.... ale nie ma lekko...

Ale właśnie te 2 propozycje wioskowe i potem A2 wyglądają na oko o niebo lepiej od znanej mi z korków gierkówki....

"jechałem na Pułtusk i Ostrołękę" a to ciekawostka bo żaden portal mi tego nie podpowiedział....

mjsystem - 18-07-2012, 19:32

krzychu napisał/a:
Ale właśnie te 2 propozycje wioskowe i potem A2 wyglądają na oko o niebo lepiej od znanej mi z korków gierkówki....

Kiedys jechałem tak:
Łódź- Kutno- Płock -Ciechanów- Ostrołęka- Mrągowo

ale tam też czasu nie zaoszczędzisz. Czasem mam wrazenie albo jedziesz drogą standartową i stoisz w korkach albo kombinujesz i nie stoisz, a czas podrózy i tak będzie taki sam... :(

mirc23 - 18-07-2012, 20:56

tomek84, Winiety są ale można z nich zrezygnować i ominąc Autostrady. Jako że za tydzień z piątku na sobotę będę jechał nad Balaton, to zastanawiam się czy nie zrezygnować z winiet i pojechać trasą wycieczkową na przejście graniczne Sahy. A potem od budapesztu pod Balaton trasą nr 7 przez Szeke. Czasowo na pewno około 2 godziny więcej więc do zastanowienia.

krzychu, Kilka razy w roku jeździłem przez Łódź do Płocka i nie było sensu omijać Łodzi. Trasa przez Łódź jest dobrze oznaczona do samego Zgierza a sam przejazd to 30-60 min, od wlotu do Łodzi po wyjazd za Zgierz.

costa brawa - 18-07-2012, 22:05

krzychu, Łodzi nie omijaj - nie ma sensu ... nawet jak staniesz na 15 min w korku to i tak szybciej jak wioskami .... w niedziele ja bym zaproponowal na kielce -radom- warszawa- olsztynek (czyli DK7) ewentualnie wlasnie jak wyzej zaproponowano poltusk i ostroleka .. i tam odbic na gizycko - taka moja propozycja bo jest to dosc szybka trasa ewentualnie tak jak sam podales na Łodz

taka moja rada z doswiadczenia ... po moich ostatnich wyprawach po polsce (2 razy w tygodni inny zakatek polski) - unikaj wojewodzkich drog ... tylko tyle ile trzeba ... w rejonie mazur podlasia zawsze jak jechalem wojewodzka droga to byly niezle dziury .. czasami warto dolozyc kilka km a i tak szybciej przejedziesz