Off Topic - Wyprawa Miśkiem na Węgry
mirc23 - 16-07-2012, 17:54
mjsystem, jeżeli już omijać autostrady na Słowacji to Zilina-Martin-Ziar nad Hranom-Sahy potem Budapeszt i autostradą przez Szeke nad Balaton. Przy tej trasie można nawet zrezygnować z winiety na Węgrzech.
Trasę którą podałem mój brat przemierza kilka razy w miesiącu, nie jest zła ale to wybór dla oszczędnych
mjsystem - 16-07-2012, 21:21
mirc23 napisał/a: | Trasę którą podałem mój brat przemierza kilka razy w miesiącu, nie jest zła ale to wybór dla oszczędnych |
Marcin, dobrze wiedzieć na przyszłość
karolgt - 16-07-2012, 23:47
tak w ogóle to mówimy może o wyjeździe nad Balaton?
krzychu - 18-07-2012, 08:56
Aby nie robić innego tematu to ja zapytam.
Wybieram się z Żywca do Giżycka i zastanawiam nad trasą.... Do Piotrkowa Trybunalskiego raczej trasa wszędzie taka sama. Ale potem:
Google: Łódź -> Łowicz -> Płońsk -> Ciechanów -> Szczytno
Micheline: Warszawa -> Zambrów -> Pisz (kiedyś już cisnąłem tą trasą tylko omijałem Warszawę drogą np. 50)
Targeo: Łódz -> Warszawa -> Zabmrów -> Pisz lub nie na łódź tylko przed warszawą dostać się na A2 (swoją droga to ten odcinek budują jest przjezdne czy plac budowy?).
Która droga? Wyruszę prawdopodobnie w niedziela rano więc omijać warszawę w weekend chyba nie ma sensu? Kiedyś byłem i luźno się jechałem w weekend (czego nie można powiedzieć o "w tygodniu"). Wracał będę pewnie w tygodniu więc pytanie czy droga powrotna W67->S8->A2 jest luźna bo ta wylotowa na Nadarzyn na pewno nie jest luźna... Na pewno nie chcę stać w korkach i trafić na plac budowy/remontu. Chcę też zminimalizować czas kosztem paru więcej km...
Tomek - 18-07-2012, 09:05
mirc23 napisał/a: | Przy tej trasie można nawet zrezygnować z winiety na Węgrzech. |
a na węgrzech są winiety?
bo z tego co pamiętam to tam płaciłem za przejechanie konkretnego odcinka autostrady
mogę się mylić, bo dawno to było
gigant87 - 18-07-2012, 12:49
krzychu, spróbuj jeszcze planera korkosfera.pl
Ja od Warszawy jechałem na Pułtusk i Ostrołękę. Pamiętam, że była to całkiem szybka trasa.
krzychu - 18-07-2012, 13:31
gigant87 napisał/a: | krzychu, spróbuj jeszcze planera korkosfera.pl
|
Trasy podobne tylko zaleca skręcenie wcześniej z drogi na Białystko bo w Ostrowie Mazowieckim, a nie Zambrowie. No i wynika z tego, że jakaś obwodnicę Zambrowa otworzą 2 dni po moim przejeździe... przynajmniej w teorii.
No między Pitrkowem Trybunalskim, a A2 dodatkowa propozycja "wioskowa". Łódź ogólnie jest zakorkowana? Interesuje mnie fragment z Rzgowa do Strykowa? W propozycji jeszcze jest droga 704 i 705....
JCH - 18-07-2012, 13:56
Przejedź się dla odmiany w jedną stronę jedną trasą a z powrotem drugą. Nawet jak na jednej z nich stracisz 1 godz. to ma się to nijak (albo prawie nijak) do całości trasy.
Przy okazji objedziesz sobie Mazury z jednej i z drugiej strony
krzychu - 18-07-2012, 13:59
JCH napisał/a: |
Przy okazji objedziesz sobie Mazury z jednej i z drugiej strony |
Może to i jakiś pomysł. No to zostaje temat Łodzi? Pchać się przez nią na A2 czy obok wioskami?
mjsystem - 18-07-2012, 17:08
krzychu napisał/a: | Która droga? Wyruszę prawdopodobnie w niedziela rano więc omijać warszawę w weekend chyba nie ma sensu? Kiedyś byłem i luźno się jechałem w weekend (czego nie można powiedzieć o "w tygodniu"). Wracał będę pewnie w tygodniu więc pytanie czy droga powrotna W67->S8->A2 jest luźna bo ta wylotowa na Nadarzyn na pewno nie jest luźna... Na pewno nie chcę stać w korkach i trafić na plac budowy/remontu. Chcę też zminimalizować czas kosztem paru więcej km... |
Ja zawsze jeżdzę tam tak:
gigant87 napisał/a: | Ja od Warszawy jechałem na Pułtusk i Ostrołękę. Pamiętam, że była to całkiem szybka trasa. |
Co prawda nie wim, jak teraz do Wawy się jedzie, ale droga chyba najlepsza. W okresie wakacyjnym wszedzie są korki, więc alternatywy nie ma.
krzychu napisał/a: | No między Pitrkowem Trybunalskim, a A2 dodatkowa propozycja "wioskowa". Łódź ogólnie jest zakorkowana? Interesuje mnie fragment z Rzgowa do Strykowa? W propozycji jeszcze jest droga 704 i 705.... |
Spróbuj gierkówką.... ale nie ma lekko...
romero - 18-07-2012, 17:19
tomek84 napisał/a: | a na węgrzech są winiety?
bo z tego co pamiętam to tam płaciłem za przejechanie konkretnego odcinka autostrady |
Nie wiem kiedy byłeś.Ja jak byłem, chyba cztery lata temu były winiety chyba tak to należy nazwać.Można było to wykupić na granicy, przez internet, lub sms-em.Bez względu na ilość przejechanych kilosów.
krzychu - 18-07-2012, 17:47
mjsystem napisał/a: |
Spróbuj gierkówką.... ale nie ma lekko... |
Ale właśnie te 2 propozycje wioskowe i potem A2 wyglądają na oko o niebo lepiej od znanej mi z korków gierkówki....
"jechałem na Pułtusk i Ostrołękę" a to ciekawostka bo żaden portal mi tego nie podpowiedział....
mjsystem - 18-07-2012, 19:32
krzychu napisał/a: | Ale właśnie te 2 propozycje wioskowe i potem A2 wyglądają na oko o niebo lepiej od znanej mi z korków gierkówki.... |
Kiedys jechałem tak:
Łódź- Kutno- Płock -Ciechanów- Ostrołęka- Mrągowo
ale tam też czasu nie zaoszczędzisz. Czasem mam wrazenie albo jedziesz drogą standartową i stoisz w korkach albo kombinujesz i nie stoisz, a czas podrózy i tak będzie taki sam...
mirc23 - 18-07-2012, 20:56
tomek84, Winiety są ale można z nich zrezygnować i ominąc Autostrady. Jako że za tydzień z piątku na sobotę będę jechał nad Balaton, to zastanawiam się czy nie zrezygnować z winiet i pojechać trasą wycieczkową na przejście graniczne Sahy. A potem od budapesztu pod Balaton trasą nr 7 przez Szeke. Czasowo na pewno około 2 godziny więcej więc do zastanowienia.
krzychu, Kilka razy w roku jeździłem przez Łódź do Płocka i nie było sensu omijać Łodzi. Trasa przez Łódź jest dobrze oznaczona do samego Zgierza a sam przejazd to 30-60 min, od wlotu do Łodzi po wyjazd za Zgierz.
costa brawa - 18-07-2012, 22:05
krzychu, Łodzi nie omijaj - nie ma sensu ... nawet jak staniesz na 15 min w korku to i tak szybciej jak wioskami .... w niedziele ja bym zaproponowal na kielce -radom- warszawa- olsztynek (czyli DK7) ewentualnie wlasnie jak wyzej zaproponowano poltusk i ostroleka .. i tam odbic na gizycko - taka moja propozycja bo jest to dosc szybka trasa ewentualnie tak jak sam podales na Łodz
taka moja rada z doswiadczenia ... po moich ostatnich wyprawach po polsce (2 razy w tygodni inny zakatek polski) - unikaj wojewodzkich drog ... tylko tyle ile trzeba ... w rejonie mazur podlasia zawsze jak jechalem wojewodzka droga to byly niezle dziury .. czasami warto dolozyc kilka km a i tak szybciej przejedziesz
|
|
|