To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - czujnik ABS

pestek - 19-07-2013, 21:04

Jeśli masz jakiś kanał to możesz zobaczyć go od dołu. Moze nawet na lewarku sie uda. On jest na wierzchu praktycznie tyle ze trzeba od dołu a raczej od strony wewnętrznej na koło patrzeć. Mi przy dużych prędkościach i hamowaniach tez się zapala ABS ale innych objawów nie ma. Przypuszczam, że to związane z nagrzewaniem się tarcz, rozszerzalnością itp.
ivan667 - 26-11-2013, 14:47

dalej walczę z czujnikiem a tu zima.
Miałem do dyspozycji przyrząd diagnostyczny który podaje prędkości każdego z kół podczas jazdy-odczyty z czujników abs. do prędkości ok 115km/h wszystkie pokazują to samo. powyżej ten lewy przedni zaczyna szaleć-skoki od 0-200km/h i wtedy nie da się hamować.
jakieś pomysły?
a na allegro czujniki staniały poniżej 100zł ale pchać się w kolejny zamiennik który może będzie działać...
ten kupiłem od osoby którą wszyscy tu polecacie.

herr_flick - 28-09-2014, 20:43

Zapaliła mi się kontrolka check engine więc podjechałem żeby podłączyć pod komputer. Okazało się że lewy przedni czujnik, ale zanim wymienię najpierw postanowiłem przeczyścić (dla spokoju oba) - błąd skasowany.
Sam ABS działa na śliskiej nawierzchni.
To co mnie nurtuje to sytuacja po przekręceniu kluczyka. Zapalają się wszystkie kontrolki i po chwili gasną CE, ABS i SRS, każda z osobna. Natomiast w momencie kręcenia rozrusznikiem pojawia się ponownie tylko ABS i znów gaśnie. W trakcie jazdy nic nie świeci. Czemu tak się dzieje, wcześniej tak nie miałem.

Detektyw81 - 18-12-2014, 11:05
Temat postu: [CSx Ogólne] Lancer CS 1.6 2006r ABS awaria
Witam ostatnio mechanik wymieniał mi klocki tarcze itp tył i do przodu zaglądał i po tej wymianie coś stało się z ABS.Po zapalnie silnika ABS gaśnie kontrolka ale jak zacznie się jechac i hamować to odrazu załącza się za szybko na suchej nawierzchni i bije po pedale i p przjechaniu 800m do 1km zapala się kontrolka i ABS już nie działa.Dziwny głos z okolic deski trzeszczenie obcieranie jest jak się odpali i jedzie na odcinku 800m i jednocześnie abs załacza sie za wczesnie.A jak trzeszczenie z okolic deski ustaje to jednoczesnie zapala się kontrolka ABS.Mechanmik wypioł sie i nie poczuwa do naprawy.Podłączył pod komputer to wynikała że czujnik z pedału hamulca okej i czujnik pracują pokazywały taką sama predkość n akomputerze że niby sprawne.Stwierdził że to pompa abs uszkodzona ale nic tam ruszane nie było a stało się po wymianie klocków itp i jeszcze na komputer błat TL koło miekki czujnik że niby może zapowietrzone koło ale hamuje wszystko normalnie.Gdzie szukać przyczyny może ktoś coś doradzi.Lancer 1.6 CS 2006r kombiak japonski.
Lukaszow23 - 04-05-2017, 16:15
Temat postu: czujnik abs
Witam, ponawiam sprawę czujnika abs. Pojechałem na wymianę łożyska w prawym przednim kole okazało się, że jeszcze trzeba wymienić piastę i pojawił się problem bo mechanik nie może ściągnąć czujnika abs bo jest zapieczony.. ... Nowy powiedział że kosztuje 300 zł , jak wchodziłem na allegro i inter Cars to cena jest do 120 zł tylko to jest firmy ATE. Pytanie brzmi czy cena za taki czujnik jest ok 300 zł i czy warto się pchać w tańsze zamienniki.
PeH - 06-05-2017, 17:10

ja kupiłem oryginał używany ale razem z piastą za 140zł - wymieniony działa od pół roku bez zarzutu :) tylko piasta mi została i zalega w garażu ;)