[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Niższa moc, spadek mocy, możliwe przyczyny
WreX - 16-07-2012, 15:39
Dobra pomierzę dzisiaj, tylko go złożę do kupy, bo rozbierałem zderzak.
Do setki było szybko ale organoleptycznie wydaje mi się, że nie było to legendarne 8sek, tylko coś koło 10 może nawet z hakiem, ale to są domysły, będą dane będę wiedzieć.
Ogólnie też skłaniam się do wersji, że ma za mały moment i mniej mocy, niż coś ze skrzynią. Nawet jakaś civika mi na dupie siadła i odpaść nie chciała a to ma zaledwie 100km ;|
Może to być przez przepływomierz?
Owczar - 16-07-2012, 15:51
8 sekund to nie automat tylko manual. AT ma ponad 9 w danych fabrycznych. Najlepiej nagraj film z rozpędzania bo setka licznikowa to nie to samo co gpsowa. Bieg zmień przy 7k.
[ Dodano: 16-07-2012, 16:05 ]
Setkę masz na 2 biegu przy 4,8k RPM.
WreX - 16-07-2012, 23:00
Dobra, pomiary zrobione,
pierwszy filmik z automata z pedałem w podłodze:
http://w232.wrzuta.pl/film/0sxcJVv2yqO/314631713
oraz drugi gdzie sam zmieniałem biegi:
http://w232.wrzuta.pl/film/4OY8RNyNhVY/12352345235
Niestety wszystko wydaje się być tutaj w porządku...
Owczar - 16-07-2012, 23:05
Rzeczywiście. wygląda ok. Nie miałeś przypadkiem pod górę, jakiś wiatr silny?
WreX - 16-07-2012, 23:10
Wątpię żeby to było pod górkę poza tym jechałem najpierw w jedną później w drugą stronę, droga równa bardzo łączna długość tej prostej to 5km, no myślę że na takiej długości odcinka powinien spokojnie rozwinąć swój v-max.
Owczar - 17-07-2012, 08:56
Mi to wygląda na braki w momencie obrotoywym. Moze go brakować w zakresie obrotow odpowiadajacym jezdzie na 4tym biegu przy tych prędkosciach. Przy nizszych przelozeniach nadrabia moca. Wykres z hamowni by pewnie rozwial watpliwosci, ale automat szkoda hamowac.
WreX - 17-07-2012, 12:04
I zakładając, że mogą być to te braki, czym byłby by spowodowane i jak można się ich pozbyć ?
Owczar - 17-07-2012, 13:37
Kondycja silnika, działanie czujników. Trzeba sprawdzić kompresję i afr przy maks bucie. Pierwszy pomiar da info czy silnik jest ok, a drugi czy mieszanka w pętli otwartej jest prawidłowa.
Ale najpierw warto wiedzieć czy rzeczywiście jest niższa moc.
komarsnk - 18-07-2012, 11:40
Owczar napisał/a: | afr przy maks bucie |
Jak to sprawdzić?
swinks_UK - 18-07-2012, 12:06
komarsnk napisał/a: | Owczar napisał/a: | afr przy maks bucie |
Jak to sprawdzić? |
Albo poprzez wpięcie sondy szerokopasmowek w wydech, albo wizyta na hamowni.
Tobas - 22-07-2012, 23:42
Witam. Może troszkę głupia sprawa ale miałem podobną sytuacje z tym wystrzałem o którym pisałeś, i nagle zaczął mi tracić jakby moc z czasem co się okazało puściło złącze elastyczne, jest ono przed lambdą a ta dostawała wariacji i od razu porażka a słychać je było dopiero po dwóch tygodniach jak się całkiem zaczęło rozchodzić, może to i nie to ale warto sprawdzić mi też do 180 się rozpędzał i koniec a strzelił mi dwa razy podczas jednej jazdy.
Owczar - 22-07-2012, 23:49
Tobas napisał/a: | może to i nie to ale warto sprawdzić mi też do 180 się rozpędzał i koniec |
To dziwne, bo z gazem w podłodze sonda nie ma żadnego znaczenia.
Tobas - 23-07-2012, 12:12
Masz rację natomiast tak to wyglądało nie wiem, czy nie miało jakiegoś wpływu po prostu na inne korekty, bo jak chodził w zakresie lambdy to ustawiał sie do tych złych parametrów lambdy. i przekłamywał inne i zapisywał w ecu stąd może mapa jest dobra ale nie wiem kąt wyprzedzenia zapłonu a może mapa też ma jakiś współczynnik który ją lekko koryguje a przy dużym błędzie robi taki myk. W każdym bądź razie skrzynia manualna i 180 na godzinę to był maks no może by 190 pojechał jak bym go bujał kilka minut
WreX - 23-07-2012, 12:27
Jak sprawdzić to złącze elastyczne i jak się do niego dobrać ?
A tak w ogóle jeśli chodzi o plecionkę to tam jest malutka dziurka jeśli ma to jakiś wpływ...
Tobas - 23-07-2012, 17:06
najlepiej wjechać na kanał i odpalić jak gdzieś dmuchają spaliny (sprawdzasz ręką nie dotykając by sie nie poparzyć ale czuć to na dłoni ktoś może jeszcze troszkę gazem pracować to też będzie lepiej czuć a nawet może być i słychać) z tej plecionki to masz do wymiany i to może być powodem, a przynajmniej u mnie tak było
a jak masz dziurkę i z niej spaliny lecą no to nie ma o czym mówić trzeba wymienić u tłumikarza i wtedy sprawdź jak idzie najlepiej po tej wymianie zrobić reset kompa żeby od nowa zrobił korekty to od razu możesz poczuć różnice
|
|
|