To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Bagażnik w kombi

SQ - 27-08-2012, 09:06

Siatki też nie mogłem dostać. Niemniej kupiłem taką na podłogę, z czterema haczykami. Za pomocą wiertełka i wiertarki wykonałem otwory w mocowaniu na siatkę (tych w podsufitce). Haczyki siatki zostały wpięte w otwory przy podłodze (za siedzeniami) oraz w wywiercone otwory w mocowania w podsufitce. Siatka pięknie się rozpostarła oddzielając bagaże od pasażerów. Koszt siatki poniżej 100zł chyba. Oferta z allegro.
juar_78 - 28-08-2012, 09:24

Czy mogę ponowić prośbę do właściciel kombi, aby wymierzyć z grubsza bagażnik – na szerokość i na długość ? Z góry dziękuje.
adnot - 28-08-2012, 09:44

Szerokość max ~ 132 cm
Szerokość min ( tak jak nadkola ) ~ 103 cm

Długość (głębokość ) ~ 89 cm

juar_78 - 09-09-2012, 22:17

Dziękuje za podanie wymiarów bagażnika.

Dla porównania w Cari hatchback to odpowiednio (też około): głębokość 98 cm, szerokość 135 cm a w nadkolach 94 cm.

W istocie zatem wymiar bagażnika jest bardzo podobny. Nie wiem, czy są różnice w wysokości ładowni, jeżeli nie to wychodzi na to, że powodem relatywnie małego bagażnika a Lancerze jest chyba niska poprowadzona linia okien a co za tym idzie roleta. Jak spojrzeć na inne kompaktowe kombi, to mają malutkie okienka z tyłu i malutkie szyby nad bagażnikiem. Tymczasem Lancer jest z tyłu też jest mocni przeszkolony.

Uwzględniając podane wymiary bagażnika w Lancerze to każde załadowanie 10 cm ponad roletę daje minimum ok.100 litrów dodatkowej przestrzeni ładownej.

Mam jeszcze inne pytanie. Czy Lancer kombi 2.0 po mocnym załadowaniu w znaczący sposób „siada” tyłem ?

SQ - 10-09-2012, 09:44

U mnie nie siada znacząco, a mam obciążony dodatkowo butlą z gazem. W każdym razie jest lata świetlne od przycierania.
Chociaż cegieł i świniaków nie wożę. Z tyłu dwa foteliki z dzieciakami. W bagażniku torby z ciuchami, wózek, rowerek i inne równie istotne elementy ekwipunku wakacyjnego. No i koło na zapas...

Artii - 10-09-2012, 17:13

Lancer 2.0 Sport ma utwardzone zawieszenie. U mnie z butla LPG oraz pełnym zbiornikiem PB i załadowanym autem po dach nic nie obciera. Nie zauważyłem również aby specjalnie siadło z tego powodu.
juar_78 - 13-09-2012, 10:40

Dziękuje za odpowiedzi.

Tak trochę chcę przekonać sam siebie, że lancer kombi może zastąpić pod względem pakowności carisme. Co do ilości miejsca w kabinie dla pasażerów nie mam wątpliwości, że jest podobnie.

Miałem okazję oglądać bagażnik w kombi. To co rzuca się w oczy to krótsza ładownia. Szerokość podobna, za to w lancerze w nadkolach jest szerzej niż w cari. No i sprawa podstawowo - w lancerze podłoga bagażnika jest wysoko. To + nisko prowadzona roleta to tak naprawdę powód relatywnie małej normatywnej objętości bagażnika w lancerze. Teraz wiem, że pod podłagą są schowki, po usunięciu których wchodzi fajna butla LPG. Jedyny ratunek w lancerze to ładowanie powżej rolety trochę, a wtedy z łatwościąuzyska się pojemność bagażnika jak w cari.

pkras - 19-04-2013, 14:51
Temat postu: wymiary siatki dociskowej
Z nazwy temat jest najbliższy mojemu problemowi więc odświeżam :)

Jeśli ktoś kupował siatkę dociskającą przedmioty do podłogi bagażnika, to jakie wymiary byłyby optymalne przy wykorzystaniu oryginalnych zaczepów w bagażniku?

Chodzi mi głównie o unieruchomienie zestawu dupereli, które hałasują przy każdym zakręcie (trójkąt, zagłówek itd.).

_Mani_ - 19-04-2013, 22:24

dokładnego rozmiaru nie pamiętam musiałbym ją zmierzyć jak jest założona
pkras - 20-04-2013, 14:05

Właśnie takiej informacji potrzebuję. Pomierzyłem bagażnik, widziałem też oferty sklepów, w których piszą o dodaniu ok. 10% do wymiarów bagażnika, ale nie wiem jak to będzie się sprawdzało w rzeczywistości.

Stąd prośba o podanie wymiarów od zadowolonego z siatki użytkownika :)

_Mani_ - 25-04-2013, 18:24

mam siatkę 90x130
pkras - 02-05-2013, 18:06

Dzięki. :)

Wcześniej zdążyłem zamówić w sklepie -> doradzili mi 75 x 120 i tylko duże przedmioty nie wejdą pod nią, a mnie chodziło o unieruchomienie mniejszych przedmiotów, które łatwo się przesuwają.

juar_78 - 12-10-2013, 23:28

adnot napisał/a:
Szerokość max ~ 132 cm
Szerokość min ( tak jak nadkola ) ~ 103 cm

Długość (głębokość ) ~ 89 cm

A jaka jest jego wysokość, tzn. od podłogi do rolety?

Fenek4x4 - 30-12-2016, 10:35

Witam.
Czy mogę ponowić prośbę o pomiar wysokości bagażnika? Ile cm jest od podłogi do rolety a ile do góry tylnych foteli.

łukasz_mb - 03-01-2017, 21:15

Fenek4x4, tak na szybko dziś zerknąłem. od podłogi do rolety jakieś 38 cm (+- 2cm) i od rolety do sufitu jakieś 42 (+-2) mierzone zaraz za siedzeniami (zwinięta roleta). potem dach bagażnika im bliżej klapy się obniża i traci około 10cm chyba. mierzyłem to rano więc już dokładnie nie pamiętam