To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Kiedy pracuje wentylator w O1?

kko - 11-11-2012, 18:52

Witam, podepnę się pod temat; miałem ten sam problem wentylator włączał się zaraz po przekręceniu stacyjki nawet po całonocnym postoju. Wymontowałem regulator, ale zanim go rozebrałem postanowiłem wygiąć środkowy styk we wtyku zasilającym (najcieńszy przewód) bo podczas ruszania wtykiem wentylator się wyłączał. Poskutkowało częściowo, włączał się na wolniejszych obrotach i nie zawsze; więc albo regulator żyje własnym życiem,lub dostaje taki sygnał tym środkowym sterującym sygnałem.
Pozdrawiam
Przelutowanie scalaka pomogło na jakiś czas, ale po godzinnym postoju na zjeździe z autostrady w Zagrzebiu w temp. ok 37 st. C, przegrzały się tranzystory mocy (pękły i wentyle pracowały znowu ciągle) ich wymiana na IRF-y nic nie dała, pewnie poleciało dalej. Wynika z tego że to niedopracowany badziew i szkoda kasy..
na chwilę obecną mam protezę w postaci przekaźnika załączanego ręcznie z kabiny, prymitywne ale niezawodne. Środkowy pin służy do sterowania tym badziewiem przez ECU za pomocą impulsów o zmiennym współczynniku wypełnienia, które pojawiają się periodycznie na 20 -30 sekund.

tomtom11 - 27-04-2013, 12:06

Witam,

Ja też się podepne z związku z problemem z wentylatorami w moim Outlanderze. Pytanie na początek jest takie: czy wentylatory mają pracować cały czas, bez przerwy, niezależnie od temperatur, od momentu włączenia silnika ?? U mnie chodzą jak chcą, raz działają ciągle przez 10 minut, raz się włączą na 5 sec i wyłączą, żeby znowu się włączyć ponownie za pół minuty etc. Generalnie, żadnego schematu w tym nie ma:) Czasami się włączą jak się puknie w to "pudełko" ze sterownikiem. Ale ponawiam pytanie: czy prawidłowo działające wentylatory powinny działać NON-STOP, niezależnie czy zima czy lato?

elektryk - 27-04-2013, 17:09

tomtom11 napisał/a:
Czasami się włączą jak się puknie w to "pudełko" ze sterownikiem.
To by sugerowało awarię pudełka. Tam w środku są scalaki zalane silikonem. Jak scalak odejdzie do płytki to silikon go trzyma na miejscu i wibrację powodują że styka i działa prawidłowo.

tomtom11 napisał/a:
czy prawidłowo działające wentylatory powinny działać NON-STOP, niezależnie czy zima czy lato?
Zdecydowanie nie.
tomtom11 - 27-04-2013, 17:14

dzięki za odpowiedź.

w takim razie pozostaje chyba spróbować naprawić pudełko, bo nowy sterownik to tak z 300-400zł..

Cytat:
czy prawidłowo działające wentylatory powinny działać NON-STOP, niezależnie czy zima czy lato?
Zdecydowanie nie.

Jeśli nie, to jak one powinny działać? jeżeli dochodzi do jakiejś temperatury to dopiero wtedy się powinny włączać? I wyłączać jak temp spadnie?

desti - 27-04-2013, 20:39

tomtom11,
Zimą wentylator nie powinien się w ogóle włączać a latem to jak temperatura przekracza 90 stopni wtedy ale to gdzieś na z pół minuty no chyba że stoisz latem w korku

elektryk - 27-04-2013, 21:39

desti napisał/a:
tomtom11,
Zimą wentylator nie powinien się w ogóle włączać a latem to jak temperatura przekracza 90 stopni wtedy ale to gdzieś na z pół minuty no chyba że stoisz latem w korku
Plus wentylator może się uruchomić razem z agregatem klimy.
tomtom11 - 27-04-2013, 21:47

a to dziwna sprawa, bo w zimie też mi się włączał momentami:)) Chyba wszystko sprowadza się do usterki sterownika.

OK, wyjaśnione chyba.
thx

B0RYS - 20-05-2013, 11:52

Mam opisywane objawy w CS0. Gdy daję na zapłon (nie uruchamiam) już załączają się wentylatory. Stuknięcie w sterownik pomaga. Mógłby ktoś łopatologicznie opisać co zrobić w nim w środku by nie wydawać 400zł na nowy?
tomtom11 - 20-05-2013, 11:58

mi ostatecznie elektromechanik w pewnym zakładzie jakoś to naprawił, nie wchodziłem w szczegóły, ale działa.... tzn wentylatory chodzą tak jak powinny, auto się nie grzeje. Jak na razie jest OK i nie trzeba pukać w skrzyneczkę, żeby działały :) teraz znowu mam problem z obrotami... które dziwnie spadają jak się puści gaz.. ale to już temat na inną dyskusję:)
elektryk - 20-05-2013, 13:21

B0RYS napisał/a:
Mógłby ktoś łopatologicznie opisać co zrobić w nim w środku by nie wydawać 400zł na nowy?
Na rosyjkiem forum jest tutorial, co po kolei robić. Ale jestem zdania że nie naprawisz tego w domu na kolanie. Mnie po godzinie próby przelutowania się odechciało. Ten ceramiczny laminat koszmarnie się lutuje, owszem da się ale uznałem że nie warto się siłować. Wygrzebałem na allegro sprawną używkę za 200zł razem z jednym wentylatorem.
B0RYS - 20-05-2013, 13:58

Wentylator używany jest na allegro nawet za 170zł, pytanie tylko czy warto skoro wszystkie padają to i ten pewnie...
Układ oddałbym do elektronika, samemu tego nie będę robił. Pytanie tylko co on ma tam zrobić, bo z samych zdjęć nie widzę, a po rusku słabo...

elektryk - 20-05-2013, 16:20

B0RYS napisał/a:
Wentylator używany jest na allegro nawet za 170zł, pytanie tylko czy warto skoro wszystkie padają to i ten pewnie...
Mnie się to opłacało, bo wentylatory chce wymienić na oryginalne, a to co mam zainstalowane teraz to jakieś chyba z innego samochodu.

B0RYS napisał/a:
Układ oddałbym do elektronika, samemu tego nie będę robił. Pytanie tylko co on ma tam zrobić, bo z samych zdjęć nie widzę, a po rusku słabo...
Niech rozbierze, wymontuje układ scalony (celowo tak piszę bo może być już odlutowany i trzymać się na silikonie), wlutuje na nowo i zabezpieczy jakimś preparatem. Tylko pilnuj żeby dobrze wycenił swoją pracę, bo potem możesz się zdziwić jak powie że zajęło mu to dłużej albo było trudniejsze. Na ruskim forum są zdjęcia, popatrz pierwsze posty forum, tam też było o egzemplarzu do Mazdy z opisami po polsku.
B0RYS - 20-05-2013, 16:57

Dzięki. Znalazłem. Wygląda na to, że wadliwy sterownik tej samej formy jest w Mitsu, Maździe, Nissanie i Infinity. Najśmieszniejsze jest to, że na allegro te do Mitsubishi są najtańsze ;)
dinero47 - 21-05-2013, 16:22

mnie to kosztowało 20pln w serwisie laptopów, ale gościu się namęczył sporo - około 1h i szczęśliwy nie był ;) Samemu bez sprzętu i doświadczenia nie ma jak tego zrobić, problemem jest duży radiator przy lutowaniu oraz sam scalak jest przyklejony do płytki silikonem, więc ciężko się go zdejmuje.
albercik83 - 27-05-2013, 18:22

Potwierdzam działa. wentylator chodził jak chciał a teraz ładna cisza. przelutowanie zalatwiło problem. Koszt: 4-ro pak warki :)