Outlander II GEN Techniczne - dymiący outlander
rezon - 26-08-2014, 13:21
Hubeeert napisał/a: | Czarny dym to nieszczelność w dolocie. | albo wtryskiwacz(e), albo EGR, albo komputer sterujący, albo .... trochę możliwości jest
Hubeeert - 26-08-2014, 15:21
Wtryskiwacz(e) dadzą dym bez zauwazalnej utraty mocy bo przeleją paliwa.
EGR da poddymianie.
Nieszczelność w dolocie to gęsty, czarny dym z rury i utrata mocy.
Awaria ECU to bateria CE na desce i brak jazdy
bary77 - 16-05-2015, 23:41
Podczepię się pod temat kolegi bo mam podobny problem - dziś po wyjechaniu z garażu silnik zaczął dziwnie pracować, dźwięk jak inny i do tego zaczął szarpać, stracił moc i mocno kopci przy dodaniu gazu. Jechać się praktycznie nie da bo szarpie niemiłosiernie i kontrolka silnika się zaświeciła. Kiedyś już mi trochę szarpał i wystarczyło się zatrzymać, odczekać chwilę i po ponownym odpaleniu problem ustąpił, teraz niestety nie chce odpuścić. Miał ktoś podobne objawy? Może jakieś pomysły? już jestem po gwarancji więc chcę się przygotować zanim podjadę na serwis Czy gościu z komputerem od VW/AUDI da radę odczytać problem? Ktoś tu pisał o VAG-u dlatego pytam...
rezon - 17-05-2015, 08:41
bary77 napisał/a: | Czy gościu z komputerem od VW/AUDI da radę odczytać problem? | nie każdy kabel daje radę, ale spróbować warto
Hubeeert - 17-05-2015, 23:15
rezon napisał/a: | bary77 napisał/a: | Czy gościu z komputerem od VW/AUDI da radę odczytać problem? | nie każdy kabel daje radę, ale spróbować warto |
Nie warto. Kody błędów skanerem OBDII, cokolwiek więcej Ecoscan. Wszystko - MUT3.
rezon - 18-05-2015, 07:06
Hubeeert napisał/a: | Kody błędów skanerem OBDII | skoro tak to jednak warto spróbować - przecież kabelki VCDS też to robią. Tyle, że nie wszystkie. Ja odczytałem błędy swoim, dlatego pisałem że warto spróbować skoro kolega bary77 takowy ma. stracą najwyżej kilka minut. Nie rozumiem Twoich obiekcji.
bary77 - 18-05-2015, 16:27
Byłem na kompie i znam przyczynę:
Błąd P0487 obwód sterowania przepustnicy EGR oraz dwa inne błędy P0673 i P0672 bo dwie świece mam do wymiany o czym wiedziałem już wcześniej bo przy przeglądzie dostałem taką informację.
Wygląda więc na to że EGR siadł, auto zostało u mechanika i zobaczymy, może da się go reanimować lub trzeba będzie kupić nowy. Wyszukałem że powinny pasować: WAHLER 7496D, PIERBURG 724809160. Montował ktoś któregoś lub mógłby polecić? a w temacie świec - jakieś konkretne polecacie?
rezon - 18-05-2015, 21:41
bary77 napisał/a: | w temacie świec - jakieś konkretne polecacie? | NGK
Hubeeert - 18-05-2015, 23:46
bary77 napisał/a: | PIERBURG 724809160. Montował ktoś któregoś |
Montował. Polecam. bary77 napisał/a: | a w temacie świec - jakieś konkretne polecacie? | BOSCH. Bez szaleństw cenowych, dają radę.
bary77 - 19-05-2015, 21:46
Nie jest tak dobrze jak myślałem że będzie. Diagnoza komputera okazała się nieco myląca - mechanik organoleptycznie stwierdził że to nie EGR a przepustnica która jest nieco droższa. Zamówiłem PIERBURG 038.128.063L bo taką mam dokładnie zamontowaną w swoim. Cała operacja z wymianą to koszt 1000 zł. Świece muszą poczekać na swoją kolej...
Ciekawe, że po przebiegu 51 tys.km bo tyle mam przepustnica ma już dość, mam to auto od nowości i także od nowości wgraną mapę silnika na 170KM więc to może to być przyczyna szybszego zużycia.
lexus - 19-05-2015, 22:05
ja wymieniałem swoją przy 110tyś,ale u mnie nie dawała objawów poza brzęczeniem no i zrobiłem za polowe twojej ceny
emil_d - 19-05-2015, 22:10
bary77 napisał/a: | Nie jest tak dobrze jak myślałem że będzie. Diagnoza komputera okazała się nieco myląca - mechanik organoleptycznie stwierdził że to nie EGR a przepustnica która jest nieco droższa. Zamówiłem PIERBURG 038.128.063L bo taką mam dokładnie zamontowaną w swoim. Cała operacja z wymianą to koszt 1000 zł. Świece muszą poczekać na swoją kolej...
Ciekawe, że po przebiegu 51 tys.km bo tyle mam przepustnica ma już dość, mam to auto od nowości i także od nowości wgraną mapę silnika na 170KM więc to może to być przyczyna szybszego zużycia. |
Ja przepustnicę wymieniałem przy podobnym przebiegu. Na przepustnicy zbiera się nagar i olej, co powoduje, że po pewnym czasie zaczyna się po prostu zacinać przy otwieraniu. W środku tryby są plastikowe, więc dość szybko pękają - w dodatku w elektronice zbiera się olej, jakby nie można było jej umieścić na górze a nie dole
Rozwiązuję ten problem w ten sposób, że na każdym przeglądzie mechanik wykręca i czyści przepustnicę. Przy okazji wiem w jakim stanie jest przepona
bary77 - 19-05-2015, 22:12
Za mniej niż połowę? Nowa przepustnica PIERBURGA najtańsza jaką udało mi się znaleźć to 700 zł z wysyłką, 300 zł to usługa mechanika. Można kupić używkę za około 300 zł albo inny zamiennik (najtańszy znalazłem za 560 zł) ale nie da rady kupić taniej nowego PIERBURGA, chyba że źle szukałem.
lexus - 19-05-2015, 22:18
ja kupiłem 1 rok temu za 500 orginał i wymienilem sam choć mogłem jeżdzić wystarczyło wypiąć od niej kostkę i tak jęzdziłem zresztą ze 2tyg ale nie chcialem robić dziadostwa i kupiłem nową . te zamienniki są podobno lepsze od org,polak potrafi; bo nie ma tam już trybików z plastiku
rezon - 20-05-2015, 08:26
bary77 napisał/a: | także od nowości wgraną mapę silnika na 170KM więc to może to być przyczyna szybszego zużycia. | to nie ma wiele wspólnego. Ja miałem mapę od 65kkm i przejechałem do 155kkm bez wymiany przepustnicy. Przy 85kkm przez mapę to wymieniałem ale sprzęgło Miałeś po prostu pecha
|
|
|