[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujnik ABS - komunikat ASC OFF SERVICE REQUIRED
Maciek6778 - 01-10-2013, 22:55
Troszkę odświeżę temat:) Wczoraj pojawiło mi się dokładnie to samo, dzisiaj w drodze do serwisu ponownie. Jednocześnie samochód zaczął się dławić i mogłem poruszać się max 40 km/h heh.. W serwisie podpięli pod kompa i wyskoczył błąd: C121C, czyli torque request failure - odmowa odczytu momentu obrotowego (z koła). Powiedzieli, że to błąd sporadyczny, sprawdzili elektrykę i usunęli błąd. Mam nadzieję, że się to już nie pojawi:)
Aha - to nie ma nic wspólnego z silnikiem jak tu ktoś na początku pisał - chodzi o ASC i elementy z tym powiązane. Silnik przy niesprawnym asc automatycznie jest "duszony", aby nie można było szybciej jechać.. Tak przynajmniej twierdzą panowie z serwisu;)
Trik - 01-10-2013, 22:59
Może któryś czujnik ABS jest walnięty albo zabrudzony?
Maciek6778 - 01-10-2013, 23:05
Nic nie rozkręcali, ale jak najbardziej może to być przyczyną..
Luk - 02-10-2013, 00:02
Maciek6778 napisał/a: | Silnik przy niesprawnym asc automatycznie jest "duszony", aby nie można było szybciej jechać.. Tak przynajmniej twierdzą panowie z serwisu;) |
Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że to trochę bzdurne tłumaczenie
Moim zdaniem po prostu ASC głupieje i wydaje mu się że przednia oś łapie poślizg i dławi obroty, żeby zapobiec temu poślizgowi (tak jak przy ruszaniu na śniegu). Myślę, że dorabianie teorii iż silnik celowo jest duszony, żeby nie można było jechać szybciej z niesprawnym ASC jest błędna.
Ale to tak na marginesie, takie moje przemyślenia.
Maciek6778 - 02-10-2013, 17:38
Dławienie dławieniem, ale w moim przypadku silnik wskakiwał na obroty po czym gwałtownie spadały, nie reagował na pedał gazu. Nie wyglądało to na prawidłowe działanie jak przy łapaniu poślizgu i zapobieganiu. No nic, oby się to nie powtórzyło:)
Luk - 02-10-2013, 18:12
Maciek6778 napisał/a: | silnik wskakiwał na obroty po czym gwałtownie spadały, nie reagował na pedał gazu. |
Dokładnie tak działa ASC na bardzo śliskim. Jak podjeżdżałem w górach po ośnieżonej drodze, to można było trzymać gaz w podłodze, a i tak ASC samo sobie dobierało obroty i występowało falowanie obrotów (dodawał - łapał poślizg, ujmował i tak w kółko)
Lucas123w - 02-10-2013, 19:36
Luk napisał/a: | Maciek6778 napisał/a: | silnik wskakiwał na obroty po czym gwałtownie spadały, nie reagował na pedał gazu. |
Dokładnie tak działa ASC na bardzo śliskim. Jak podjeżdżałem w górach po ośnieżonej drodze, to można było trzymać gaz w podłodze, a i tak ASC samo sobie dobierało obroty i występowało falowanie obrotów (dodawał - łapał poślizg, ujmował i tak w kółko) |
Na zakrętach w zimę też można sobie potestować ASC super sprawa i morda się cieszy jak dziecku
Trik - 02-10-2013, 20:02
ASC to nie tylko dławienie obrotów na silniku, ale również ABS i ESTC (ASC), którego tenże ABS ogarnia, hamując poszczególne koła. Jeśli auto wariuje tak jak kolega opisuje, to elementu układu hamulcowego: czujniki ABS na kołach (te odpowiadają za odczyt obrotu koła) i pompę ABS wypadało by dokładniej sprawdzić.
BTW. Miałem kiedyś w Fiacie sytuację, że przy wyprzedzaniu auto zostało zdławione i ledwo dokończyłem manewr, to była dopiero ekscytacja . Okazało się że padł czujnik położenia walu korbowego.
tokyo - 03-10-2013, 22:53
Witam
Usterka ktora omawiacie wystepuje przy uszkodzonym czujniku abs oraz czujniku skretu kierownicy.Czasami jest trafiny komp etacs ale to po diagnozie i sprawdzeniu ver softu i w tekiej sytuacji wyswietla sie choinka na desce, wywalajac rozne usterki.
Samochod sam nie hamuje - ja sie z tym nie spotkalem,chyba ze w nowych miskach bo tam dzieja sie cuda cuda cuda. Chyba ze pompa abs i sterownik asc maja swira.
Prawdopodobnie jest uszkodzony czujnik skretu w kierownicy - blad sporadyczny.
Leszkomis - 04-10-2013, 19:45
Dokładnie. Miałem ten sam komunikat. Okazało się, że winny jest czujnik hamulca. Po wymianie autko śmiga.
Maciek6778 - 04-10-2013, 22:31
A z ciekawości - drogie są te czujniki..?
tokyo - 07-10-2013, 19:38
salon czy alledrogo - zalezy co wolisz ) noweczka lub lekko wysmigana.
Maciek6778 - 08-10-2013, 10:36
Bez znaczenia, tzn alle na pewno taniej:)
Spadi - 07-12-2013, 20:19 Temat postu: [CY8A 2.0DID] ABS / ASC przestał działać Witam.
Spadł pierwszy śnieg, przymroziło drogę i dziś przy pierwszym mocniejszym hamowaniu gdy dojeżdżałem do krzyżówki uruchomił się ABS. Nic w tym dziwnego gdyby nie to, że po zatrzymaniu się samochodu od razu na panelu pokazała się informacja o tym że ABS nie działa, ASC jest w pozycji OFF, i wymagany jest serwis.
Zrobiłem test i faktycznie ABS w ogóle nie aktywuje się na śliskiej nawierzchni.
Informacja pojawia się za każdym razem praktycznie kilka sekund po uruchomieniu silnika.
Macie jakieś propozycje co może być tego powodem? Do czasu pojechania do serwisu odrzucam możliwość, że ABS szlak trafił...

robertdg - 07-12-2013, 20:49
Może gdzies w jakiś sposób uszkodziła sie bieznia magnetyczna, albo czujnik ABS, trzeba podpiąc pod komputer i sprawdzić, bo możliwości może być duzo więcej.
|
|
|