Space Star Techniczne - [MSS ALL] Kontrolka recznego.
emjot - 19-09-2013, 08:58
Czy taki objaw mogą dawać zużyte / zapieczone cylinderki? Wczoraj super, dzisiaj znowu hamulec prawy tył zapieczony i gorąca felga. Czuć, że auto hamuje. Stało się to po ok. 20km jazdy podczas normalnego hamowania.
cns80 - 19-09-2013, 09:18
emjot napisał/a: | Czy taki objaw mogą dawać zużyte / zapieczone cylinderki? Wczoraj super, dzisiaj znowu hamulec prawy tył zapieczony i gorąca felga. Czuć, że auto hamuje. Stało się to po ok. 20km jazdy podczas normalnego hamowania. | Masz cały zacisk do reanimacji (a najlepiej oba. Wszystko do czyszczenia plus wymiana uszczelniaczy na dźwigienkach ręcznego. Jak uszczelniacze na tłoczkach są całe to możesz je założyć z powrotem.
Podejrzewam że w twojej okolicy nikt się tym nie zajmuje (tylko w Polsce takie rzeczy ) więc pozostanie Ci:
- kupić nowe zaciski (nie chcesz wiedzieć ile kosztują),
- rozruszać stare (pewnie ktoś Ci je rozbierze i przeczyści, ale problem będzie wracał)
- skontaktować się z kolegą czarnuch23 ustalić cenę i wysłać mu do reanimacji (ale będziesz jakiś czas bez samochodu).
Mi już kolega zrobił dwa komplety (w MSS i Carismie) i jestem zadowolony.
Ewentualnie opcja łączona czyli kupić u Futrzanego 2 zaciski używane, poprosić o wysłanie do czarnucha i po reanimacji o wysłanie do Ciebie, a tam na miejscu ktoś Ci założy i odpowietrzy
emjot - 19-09-2013, 10:24
Hehe... muszę poprawić profil. Jestem już w Polsce...
Zacisk samemu powinienem dać radę wymienić, roboty tyle co przy wymianie tarcz + odpowietrzenie, ale nie wiem, czy z regeneracją sobie poradzę. Poza tym moje zaciski są (wizualnie) już dość mocno zużyte i trochę zjedzone przez rdzę.
Mój mechanior za regenerację zacisku w Zafirze wziął 200, widziałem nowe zaciski za 280. Hmmm...
cns80 - 19-09-2013, 11:28
emjot napisał/a: | widziałem nowe zaciski za 280. | Znaczy się używane
emjot napisał/a: | Poza tym moje zaciski są (wizualnie) już dość mocno zużyte i trochę zjedzone przez rdzę. | Ważne co w środku
emjot - 19-09-2013, 11:40
Nie, nowy... np. tutaj
Tylko jest kaucja za zwrot starego zacisku - tego nie dopatrzyłem...
Jest jakiś tutorial odnośnie regeneracji zacisku? Jakieś specjalne narzędzia są potrzebne? Może się spróbuję do tego przymierzyć...
cns80 - 19-09-2013, 11:45
emjot napisał/a: | Jakieś specjalne narzędzia są potrzebne? | Doświadczenie Żeby to zrobić tak zeby przy pierwszym mocnym hamowaniu nie wystrzelił uszczelniacz No i pierścień Segera musisz jakoś ściągnąć i założyć, a lubią się złamać.
Cytat: | Nie, nowy... np. tutaj | Hmm.. ale skoro domagają się zwrotu starego to chyba po prostu je regenerują. Bo inaczej po co by to było ? Dziwne to jakieś.
emjot - 19-09-2013, 12:07
Samochód musi jeździć. Używam go codziennie do pracy. Szukam nowego. Może od Cari lub Volvo podejdzie? Na alle można też kupić regenerowany zacisk za 250pln.
Bizi78 - 19-09-2013, 18:46
cns80 napisał/a: | Hmm.. ale skoro domagają się zwrotu starego to chyba po prostu je regenerują. Bo inaczej po co by to było ? Dziwne to jakieś. |
Jeśli nadaje się do regeneracji to zwracają kaucję a jak się nie nadaje to nie wiem .
Ja kupowałem od tego gościa i jest wszystko ok, nie musisz płacić kaucji ani nic wysyłać .
Zacisk z jarzmem.
Oczywiście lepiej wcześniej się jeszcze upewnić czy masz taki sam .
Ewentualnie tutaj masz firmę regenerującą zaciski.
emjot - 19-09-2013, 21:13
OK, czyli od Volvo V40/S40 podchodzą? Dlaczego zdecydowałeś się na wymianę całych zacisków a nie regenerację? (tak pytam, decyzja przede mną...)
cns80 - 20-09-2013, 07:41
Bizi78 napisał/a: | Jeśli nadaje się do regeneracji to zwracają kaucję a jak się nie nadaje to nie wiem . | O to mi właśnie chodziło że to nie jest nowy tylko regenerowany
Bizi78 - 20-09-2013, 07:43
Za dwie sztuki z jarzmami zapłaciłem około 600zł.
Zregenerowanie w moim przypadku (wymiana tłoczka, gumek, odpowietrznika, malowanie, koszt transportu do firmy) pewnie wyszła by jeszcze drożej .
Mój zacisk po zdjęciu z auta .
Po drugie, już parę razy był delikatnie regenerowany i miałem dość .
Jak zdecydujesz się na wymianę lub regenerację to dodatkowo wymień linki ręcznego.
Dodatkowo rada mojego mechanika, jak nie chcesz mieć problemów z tylnymi zaciskami to używaj ręcznego .
cns80 - 20-09-2013, 07:50
Bizi78 napisał/a: | Mój zacisk po zdjęciu z auta . | Znajomo wygląda
Bizi78 napisał/a: | jak nie chcesz mieć problemów z tylnymi zaciskami to używaj ręcznego . | Do nawrotów
Uważajcie z tymi regenerowanymi, bo czasem panowie tak namiętnie je piaskują ze zaciera się rant od gumki i potrafi zejść
Bizi78 - 20-09-2013, 07:51
cns80 napisał/a: | O to mi właśnie chodziło że to nie jest nowy tylko regenerowany |
Mój z powyższej aukcji na 100% był nowy, oczywiście to zamiennik TRW.
Jak chcesz kupić ori w ASO to pewnie koszt sztuki przekroczy 600zł.
Mitsusyle chyba miał kiedyś zestaw naprawczy ręcznego, koszt coś około 300zł jak dobrze pamiętam .
EDIT:
Wydaje mi się, że jak zacisk jest regenerowany to musi być adnotacja o tym, tak jak np. w sprzęcie foto refubrished czy jakoś tam .
cns80 - 20-09-2013, 08:13
Bizi78 napisał/a: | Wydaje mi się, że jak zacisk jest regenerowany to musi być adnotacja o tym, | No też mi się tak wydaje, dlatego dziwi mnie kaucja za zwrot starego.
Bizi78 - 21-09-2013, 00:20
Na stronie motoneo.pl przy zaciskach jest adnotacja: produkt podlegający wymianie przy zakupie nowego.
Kiedyś taka adnotacja była też na stronie IC.
Czyli, kupując w sklepie to płacisz za zacisk + kaucję i po montażu oddajesz stary zacisk do sklepu i odzyskujesz kaucję.
Tutaj masz przykład zacisku do Forda.
|
|
|