Forum ogólne - Rejestracja auta a wspolwlasciciele
Tomek - 19-09-2012, 11:17
krzychu napisał/a: | wożąc kartę pojazdu ze sobą za granicą jednak sporo ryzykujesz. |
dokładnie
nie tylko za granicą
KlakierVIP napisał/a: | poza kranicami kraju moglbym miec problem |
KlakierVIP napisał/a: | pani poczula sie do wpisania z imienia i nazwiska osob ktore sa wsplowlascicielami do karty pojazdu. |
i teraz jak jedziesz za te kranice to weźmiesz kartę pojazdu??
IMHO nawet jadąc za granicę nie musisz być wpisany w dowodzie jako właściciel (możesz przecież pożyczyć od kogoś)
dla bezpieczeństwa w takiej sytuacji można napisac oświadczenie
Cezar - 19-09-2012, 11:47
KlakierVIP napisał/a: | W dowodzie rejestracyjnym widnieje tylko 1 wlasciciel, i w rubryce adnotacje urzedowe wpisane w 2 linijkach "wspolwlasnosc" |
mam tak samo
KlakierVIP napisał/a: | W karcie pojazdu jest rowniez taka sama adnotacja bez wyszczegolnienia wspolwascicieli z imienia i nazwiaska |
W mojej karcie wspolwlasciciele sa wymienieni z imienia i nazwiska, wiec wiadomo ilu ich jest
Jednak bede musial jednego usunac, bo moga byc zwyzki za OC
Jarucha - 19-09-2012, 12:40
tomek84 napisał/a: | IMHO nawet jadąc za granicę nie musisz być wpisany w dowodzie jako właściciel (możesz przecież pożyczyć od kogoś)
dla bezpieczeństwa w takiej sytuacji można napisac oświadczenie
_________________ |
Jeżeli mówimy o krajach UE to nie ma problemu z tym kto jest w dowodzie, jednak przy wyjeździe np. na Ukrainę, sytuacja nie jest taka prosta. Jeżeli chcesz przekroczyć granice samochodem którego nie jesteś właścicielem (nie ma cie w dowodzie) musisz mieć sporządzone upoważnienie, potwierdzone notarialnie, przetłumaczone na język ukraińskich, co wiąże się oczywiście z kosztami.
KlakierVIP - 20-09-2012, 12:05
tomek84 napisał/a: | krzychu napisał/a: | wożąc kartę pojazdu ze sobą za granicą jednak sporo ryzykujesz. |
dokładnie
nie tylko za granicą
|
niestety tak jest, nie mam zamiaru jej wozic po kraju bo u nas nie bedzie z tym problemu
Cezar napisał/a: | W mojej karcie wspolwlasciciele sa wymienieni z imienia i nazwiska, wiec wiadomo ilu ich jest |
u mnie juz teraz tez
glownie wywalczylem to co chcialem... a chcialem uniknac ewentualnych problemow w przyszlosci przy sprzedazy, dzieki mojej upartosci, potencjalny przyszly wlasciciel jzu nie bedzie mial stresow ze jest cos kombinowane... w tym momencie dokladnie widac w karcie pojazdu ile jest wspolwascicieli i kim sa, z tymi wyjazdami za granice to byla raczej moja karta przetargowa w uzredzie komunikacji
Jarucha napisał/a: | Jeżeli mówimy o krajach UE to nie ma problemu z tym kto jest w dowodzie, jednak przy wyjeździe np. na Ukrainę, sytuacja nie jest taka prosta. Jeżeli chcesz przekroczyć granice samochodem którego nie jesteś właścicielem (nie ma cie w dowodzie) musisz mieć sporządzone upoważnienie, potwierdzone notarialnie, przetłumaczone na język ukraińskich, co wiąże się oczywiście z kosztami. |
dokladnie tak jest jest to dla mnei nie zrozumiale no ale taka prawda...
|
|
|