To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - odliczenie VAT od paliwa

mjsystem - 25-10-2012, 08:54

Kesz napisał/a:
Ale z takiej kwoty przy zakupie, ile jest do odliczenia? Co na to US ?

Przeczytaj to:
http://www.bankowoztypuc.pl/

Kesz - 25-10-2012, 09:02

to z tego jaguara około 80 tys dokłada państwo :o
Tomek - 25-10-2012, 09:20

nie powinno być żadnych odliczeń i by nikt nie kombinował
Kesz - 25-10-2012, 10:01

Dla mnie powinna być zasada taka. Samochód do firmy powinien być traktowany jak każde urządzenie, maszyna kupiona do firmy i rozliczana w ten sposób. Przecież są maszyny, które kosztują dużo więcej niż auto. Aby ukrócić wykorzystywanie aut do celów służbowych wprowadzić coś w rodzaju "tachografu", albo oznaczenia na samochodach...
Tomek - 25-10-2012, 10:30

Kesz napisał/a:
Aby ukrócić wykorzystywanie aut do celów służbowych wprowadzić coś w rodzaju "tachografu", albo oznaczenia na samochodach...

chyba "do celów prywatnych" chciałeś napisać

niestety Polska i Polacy nie dojrzeli jeszcze do przywilejów, żeby korzystać z nich uczciwie
wszędzie tylko kombinowanie

mam znajomego, kilkoro dzieci, duża firma, pod domem stoi średnio 5-6 aut, ale żadne nie zarejestrowane na niego czy kogoś z rodziny, wszystko na firmę, a są też i auta dobrej kasy rzędu 250 tyś zł, i niech mi ktoś powie, że to się używa w celach służbowych w firmie budowlanej :lol:

kolejny przykład - koleżanka w ciąży, dopiero teraz przemeldowała się do KRK i zmieniła US (warunek konieczny, żeby dostać becikowe z miasta)
ślub weźmie po urodzeniu dziecka, bo jako samotna matka łapie się na becikowe z państwa (z "mężem" już by się nie mieścili w limicie zarobków)
albo ślubu nie weźmie wcale, "samotna" matka ma przywileje, np. żłobek bez kolejki

no po prostu ręce opadają, jak ludzie potrafią korzystać z przywilejów i jacy potrafią być roszczeniowi, że aż normalnemu człowiekowi się nie chce

Kesz - 25-10-2012, 10:34

Bo to jest tak.
Jeżeli małpie dasz banana na talerzu to go zje.
Jeżeli nie to ukradnie drugiej po co ma chodzić na drzewo,
Jeżeli nie może ukraść to weźmie kij i będzie trącać banana może spadnie
Gdy to się nie uda, dopiero wchodzi na bananowca i sobie zrywa. :mrgreen:

mjsystem - 25-10-2012, 18:09

tomek84 napisał/a:
nie powinno być żadnych odliczeń i by nikt nie kombinował

Tomek, nie do końca. Jak masz firmę taką jak ja, albo taką, która przewozi materiały (jakiekolwiek), to i i ja i ta firma ponosi koszty zakupu i eksploatacji auta oraz zakupu paliwa. Tyle, że ja mam Lancera a ten ktoś ma ciągnik siodłowy z naczepą. Obaj mamy prawo do odliczenia podatków. Nie można wyrózniać rodzaju firmy, aby dzielić co komu wolno, a komu nie. Kupiłem auto z kratą po to, aby odliczyć podatek od paliwa(nie mogę już od dwóch lat, niestety). Czy firma transportowa jest lepsza od firmy serwisowej? Czy muszę kupić wielkie auto aby wozić małe urządzenia? czy muszę kupić krowę, aby napić się mleka? :|

[ Dodano: 25-10-2012, 18:12 ]
PS kombinacje to zupełnie inna historia, ale podobno nie wylewa się dziecka razem z kąpielą....

gulgulq - 25-10-2012, 19:04

mjsystem napisał/a:
Nie można wyrózniać rodzaju firmy, aby dzielić co komu wolno, a komu nie. Kupiłem auto z kratą po to, aby odliczyć podatek od paliwa(nie mogę już od dwóch lat, niestety).

racja - dlatego tak a nie inaczej nazywam państwo polskie
ja do wożenia pendrive z rysunkami i teczki A4 do klienta też muszę kupić ciężarówkę

natomiast dziwi mnie ze żadna z firm nie poszła z tym do trybunału - w końcu gdzieś tam chyba w konstytucji i w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej jest mowa o równości

mjsystem - 25-10-2012, 20:24

gulgulq napisał/a:
natomiast dziwi mnie ze żadna z firm nie poszła z tym do trybunału - w końcu gdzieś tam chyba w konstytucji i w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej jest mowa o równości

no właśnie....

Kesz - 25-10-2012, 20:40

Nim by sprawa sie zakończyła to US by ja wykonczył kontrolami.
gulgulq - 26-10-2012, 07:13

Kesz napisał/a:
Nim by sprawa sie zakończyła to US by ja wykonczył kontrolami.

czyli Państwo Polskie nie jest państwem które respektuje własne prawa i nie szanuje swoich obywateli

czyli co: żyjemy pod zaborami dalej :) ??

Tomek - 26-10-2012, 09:01

mjsystem napisał/a:
Tomek, nie do końca. Jak masz firmę taką jak ja, albo taką, która przewozi materiały (jakiekolwiek), to i i ja i ta firma ponosi koszty zakupu i eksploatacji auta oraz zakupu paliwa. Tyle, że ja mam Lancera a ten ktoś ma ciągnik siodłowy z naczepą. Obaj mamy prawo do odliczenia podatków. Nie można wyrózniać rodzaju firmy, aby dzielić co komu wolno, a komu nie. Kupiłem auto z kratą po to, aby odliczyć podatek od paliwa(nie mogę już od dwóch lat, niestety). Czy firma transportowa jest lepsza od firmy serwisowej? Czy muszę kupić wielkie auto aby wozić małe urządzenia? czy muszę kupić krowę, aby napić się mleka? :|

[ Dodano: 25-10-2012, 18:12 ]
PS kombinacje to zupełnie inna historia, ale podobno nie wylewa się dziecka razem z kąpielą....

Sławek, ja to doskonale rozumiem i w pełni się zgadzam, zresztą dla mnie największym idiotyzmem była kratka, w autach, które były używane służbowo, a nigdy towaru nie przewoziły, Citroen Xsara kolegi zarejestrowany jako auto ciężarowe, na 4 osoby, na środkowym miejscu z tyłu zamontowany drewniany klocek, co by ktoś tam nie usiadł, no sic!
ale tak jak pisałem powyżej, jeśli ludzie nie potrafią ze swoich przywilejów korzystać, a jedynie prowadzi to do kombinacji i cwaniactwa, to tak się to kończy
trzeba przykręcić kurek, odczekać, i dawać po trochu
niestety tutaj zawsze jest na zasadzie "daj palec weźmie całą rękę"
mam to tutaj w mniejszej skali dostępne pod ręką i obserwuje, dramat

Kesz - 26-10-2012, 10:46

Czy Polska to kraj, gdzie respektuje się prawo, miałbym spore wątpliwości. Ile jest prywatnie wykorzystywanych służbowych komórek, laptopów, sprzętu RTV AGD, domów wykazanych jako hotele, ośrodki rehabilitacyjne( tam gdzie są baseny, siłownie, boiska) :mrgreen:
gulgulq - 26-10-2012, 11:53

Kesz napisał/a:
Czy Polska to kraj, gdzie respektuje się prawo, miałbym spore wątpliwości. Ile jest prywatnie wykorzystywanych służbowych komórek, laptopów, sprzętu RTV AGD, domów wykazanych jako hotele, ośrodki rehabilitacyjne( tam gdzie są baseny, siłownie, boiska) :mrgreen:

no tak.tylko ze to moralność Kalego

czy wszyscy maja cierpieć bo ktoś robi przekręty ??

jeśli ktoś używa noża to zabójstwa to czy wszyscy używający noże są mordercami?? czy wszyscy używający noże - w celu zapobieżeniu zabójstwa - kupować noże specjalne, prowadzić ich identyfikacje, numeracje, wyznaczony czas pracy, szkolenie z obsługi, składać oświadczenie do 17 urzędów itp..

Kesz - 26-10-2012, 12:35

Nie usprawiedliwiam nikogo i nie popieram zasady " wszyscy tak robią to i ja" tylko twierdzę, że ten problem jest szeroki i nie dotyczy tylko kratek w aucie i VAT.