To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - Opony zimowe

RaVciO - 29-11-2013, 22:15

Paweł W. napisał/a:
Proszę o wybaczenie, że włączam się, ale b. potrzebuję kółek zimowych do mojego kochanego SPACE STAR-a. Czy chcesz sprzedać kpl. opon zimowych z felgami? jeśli jest to jeszcze aktualne, b. proszę kolegę o odpowiedź.
Cześć.

Do którego z biorących udział w dyskusji to pytanie?

Paweł W. - 30-11-2013, 10:04

Przepraszam, ale nadepnąłem myszką nie tam gdzie trzeba- Paweł W. potrzebuje opon. Przy okazji, Drodzy Parafianie, przeczytałem w instrukcji obsługi SPACE STAR-a, że należy w nim zastosować koła zimowe 14'. Trochę mnie to zmartwiło, bo chciałem kupić same opony zimowe 15' (takie mam felgi z oponami letnimi).

Pozdrawiam
Cześć!!!

JCH - 30-11-2013, 10:09

Paweł W. napisał/a:
Przy okazji, Drodzy Parafianie, przeczytałem w instrukcji obsługi SPACE STAR-a, że należy w nim zastosować koła zimowe 14'. Trochę mnie to zmartwiło, bo chciałem kupić same opony zimowe 15' (takie mam felgi z oponami letnimi).
Możesz kupić 15" aczkolwiek nie wiem jak to wyjdzie ekonomicznie. Poczytaj tutaj :arrow: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=78201
RaVciO - 30-11-2013, 12:07

Paweł W. napisał/a:
Przepraszam, ale nadepnąłem myszką nie tam gdzie trzeba- Paweł W. potrzebuje opon. Przy okazji, Drodzy Parafianie, przeczytałem w instrukcji obsługi SPACE STAR-a, że należy w nim zastosować koła zimowe 14'. Trochę mnie to zmartwiło, bo chciałem kupić same opony zimowe 15' (takie mam felgi z oponami letnimi).

Pozdrawiam
Cześć!!!

Ja jeżdżę na piętnastkach i nie ma żadnego problemu.

Dima13 - 30-11-2013, 22:59

Siemka :) co do opon to ja mam trochę inne podejście bo Kleber Dębica czy jeszcze inne to tak naprawdę różnica tkwi w szczegółach a płaci się tylko za nazwę moi mechanicy co zazwyczaj do nich jeszcze z moim space starem to mnie namawiali na nalewki :) podobno cena lepsza a i bieżnik lepszy o 2.5mm wyższy no i dobra nalewka może tyle samo sezonów przejechać jak i nowa zimówka więc podsumowując to temat z oponami nie ma co tak sobie brać mocno do serca :)
RaVciO - 01-12-2013, 21:19

Pogratuluj mechanikom wiedzy.
Co do nalewek to się zgodzę, że cena lepsza, że tyle samo się pojeździ, ale sama rzeźba bieżnika to nie wszystko, liczy się też mieszanka gumy. Nigdy nie używałem nalewek i raczej nie mam do nich przekonania, szczególnie jak widzę resztki takiej nalewanej gumy na drogach, gdzie odpadły od opony w Tirze. Zawsze się wtedy zastanawiam, czy osobówka która jechała za tym tirem jest cała...

Czy używasz takich nalewek?

BENNY777 - 02-12-2013, 12:06

Nie rozumiem czemu gratulować mechaniką wiedzy. Uważam, że jak wiedzą co robią to warto ich słuchać. Co do opon to zgodzę się z nimi w 100 % ale warunek jest jeden tak jak z oponami tylko sprawdzone firmy a nie od Pana Czesia. Wiadomo opona jest trochę głośniejsza no ale czego wymagać przy takim głębokim bieżniku. Jako ciekawostkę dodam iż opony od samolotów pasażerskich są bieżnikowane dobre bieżnikowane to nie to co kiedyś. I na koniec wszystkie wnioski znam z życia.
RaVciO - 03-12-2013, 10:47

Nie będę Cie przekonywał do wyższości jednych opon nad drugimi, ale powiedz mi skąd niby mechanik wie lepiej niż każdy inny kierowca jak dane opony się sprawują opony na drodze?

Czy mechanik więcej jeździ niż "zwykły" czlowiek?
Czy mechanik robi jakieś testy porównawcze?

Mechanik może być dla mnie wyrocznią jeśli chodzi o naprawy silnika, zawieszenia itd. bo ma stycznośc z usterkami tych części, a nie w temacie opon, z którymi ma tyle do czynienia, że je ściąga, zaklada, a czasem łata...

p.s.
Na jakim rozmiarze nalewek jeździsz i ile Cie kosztowały?

Ciekawy artykuł na temat opon bieznikowancyh, metod ich produkcji oraz wad i zalet:
http://www.opony.com.pl/a...kowane/?id=1009
Oczywiście można powiedzieć, że firma która sprzedaje nowe opony będzie nieobiektywna, ale tak można powiedzieć o każdym zarówno o mnie jak i o Tobie.
pozdro

Bizi78 - 03-12-2013, 11:01

Jak dla mnie bieżnikowanie opon było dobre w latach 80-90 gdzie był problem z dostępnością takiego luksusu jak nowa opona :wink: .
Wiadomo bieżnikuje się opony do dużych aut: tir, autobus itp., gdzie koszt nowej opony to pewnie kosmos w porównaniu do bieżnikowania :D .

BENNY777 - 04-12-2013, 11:48

No nie zgodzę się do końca że mechanik może mniej wiedzieć. Testów porównawczych nie prowadzi ale napewno ma kontakt z wieloma użytkownikami wyważa widzi uszkodzenia itp. ja uważam że może wiedzieć więcej niż zwykły kier. W myśl tego co napisałeś nie ma co go słuchać odnośnie doboru firm części zamiennych bo tez nie jeździ na nich ani nie robi testów porównawczych. Ale nie to było tematem co do opon jakich używam to obecnie 185/55/15 a koszt oponki z 28 tygodnia 2013 to 105 zł czyli prawie 50% ceny. Jeżeli chodzi o wyważenie to 15-20 max na stronie.
RaVciO - 04-12-2013, 17:33

Jeszcze dla jasności "(...) z 28 tygodnia 2013 (...)" to rozumiem, że jest to data wykonania nalewki a nie data produkcji opony na której została wykonana nalewka?
kamyczekc - 04-12-2013, 18:05

Witam

W sprawie kleberów mam dobrą opinię - mam na volvo Krisalp HP 2 w rozmiarze 195/60/15 już trzeci sezon.

Natomiast do Space stara kupiłem używki Klebera, ale te z poprzednią rzeźbą bieżnika - bodajże Krisalp HP - w rozmiarze 195/55/15 - 100 zł za sztukę.
Nowe niestety zaczynały się od 270 zł.

Jeśli macie jakieś doświadczenia z tymi oponami, bardzo proszę o komentarz.

BENNY777 - 05-12-2013, 06:58

Tak jest to data wykonania nadlewki czyli całej zewnętrznej warstwy gumy. W większości sprzedawcy nie podają daty produkcji opony zimowej a swe właściwości guma zachowuję przez 5 lat.
mkm - 05-12-2013, 23:04

BENNY777, skończ.
Kupno nalewki to skończony kretynizm i zagrożenie na drodze.
Dobrze mówią, że jak nam wreszcie wybudują autostrady to się sami na nich wybijemy.
Tarcze "made in japan" za 15zł, dobra "nalewka" polecana przez miszcza nad miszczami z jakiejś zakichanej nory i wszyscy łykają jak pelikany... :roll:

BENNY777 - 06-12-2013, 07:15

Nie zgodzę się z Tobą skończonym kretynizmem jest walenie opinie nie znając się na tym. Czy kiedy kol wiek jeździłeś na takiej oponie? Czy wiesz jakiej badania przechodzi taka opona? Na wielu oponach jeździłem i jak dla mnie te są ok oczywiście kosztem głośności ale mi zależny aby na śniegu dobrze chodziły. Każdy ma swoje zdanie jedni będą polecali Dębice bo im pasuje jak jak miałem taką oponę na aucie to zimą lepiej zachowały się Pirelli P6.