Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] buczenie i drgania przy 2 tyś obrotów
Ppiotr - 01-02-2013, 16:30
Pino87 nie znasz mnie więc nie oceniaj żebyś jeździł 1/20 pojazdów co ja to mógł byś się wypowiadać na ten akurat temat czy dla mnie 90KM to dużo! tak się składa że nie miałem tylko fiata 126p, A co do przyśpieszenia to nie jest tylko moja opinia że akurat ta cari idzie. A z teo co widzę to masz bardzo mocny silnik 100KM w benzynie bez momentu. A tak dla ciebie koleś ma taką samą cari i fakt ona się toczy do ok 2,500obr powyżej jedzie ale szału ni ma Pozdrawiam
PS przyjedź do moich okolic swoją benzynką a przyjedź dieslem zobaczysz różnicę
Jaro1974 - 01-02-2013, 17:14
Panowie nie zaśmiecajcie tematu swoimi kłótniami na temat która lepiej idzie a która nie. Jeszcze dostaniecie po RB od moda i po co wam to? Pomóżcie lepiej koledze zdiagnozować przyczynę dlaczego tak się dzieje że mu CE się świeci na wolnych obrotach. Powiem szczerze że sam jestem ciekawy przyczyny ponieważ też jeżdżę cari 1.9 td (ten śmieszny od renówki jak to nazwał Pino87). Pozdrawiam.
tomcio0200 - 01-02-2013, 19:31
co ciekawe pobawiłem cię troche potencjometrem ( próbowałem różnych ustawień) i moim zdaniem jest trochę poprawy tzn. nie zapala się na wolnych obrotach ...........tylko CZASAMI podczas jazdy ,ale nie zawsze. ustawiłem potencjometr na 0.9 przy włączonej stacyjce bez gazu i sądzę że znacznie zyskał na mocy i trochę ciszej chodzi no i ta kontrolka oczywiście przed ustawieniem było 0.6 ciekawe czy spalanie nie skoczy ?!
Ppiotr - 03-02-2013, 12:58
tomcio a jakie miałeś błędy
[ Dodano: 03-02-2013, 13:01 ]
teoretycznie nie powinieneś ruszać potencjometru on jest ustawiony fabrycznie nie lepiej ustawić punkt początkowy wtrysku ? jeśli nie ustawiałeś
tomcio0200 - 03-02-2013, 13:20
nie ustawiałem początku wtrysku :/ ale tak się zastanawiam co on ma do kontrolki CE ?? z tego co wiem to by trudniej odpalał , głośniej pracował lub zyskał /stracił na mocy ?? w zależności od ustawienia .....
Ppiotr - 03-02-2013, 13:32
nie masz racji to jest najważniejsze podstawa ustawienia rozrządu wszystkie parametry masz ustawione do początkowego punktu wtrysku
PINO87 - 03-02-2013, 18:39
Ppiotr napisał/a: | Pino87 nie znasz mnie więc nie oceniaj żebyś jeździł 1/20 pojazdów co ja to mógł byś się wypowiadać na ten akurat temat czy dla mnie 90KM to dużo! tak się składa że nie miałem tylko fiata 126p, A co do przyśpieszenia to nie jest tylko moja opinia że akurat ta cari idzie. A z teo co widzę to masz bardzo mocny silnik 100KM w benzynie bez momentu. A tak dla ciebie koleś ma taką samą cari i fakt ona się toczy do ok 2,500obr powyżej jedzie ale szału ni ma Pozdrawiam
PS przyjedź do moich okolic swoją benzynką a przyjedź dieslem zobaczysz różnicę |
\
kolego nie ucz ojca dzieci robić
bo tak sie sklada że ja nie jednym takim klekocikiem co nie ma żadnej kutury pracy jeżdzilem
jdzie to motor did 115km z comon reilem
a td klekot nie ma sily i co mi tu bajeczki wciskasz
100km bez momentu chlopie odjedzie cie już na 1 biegu
td nie ciągnie od zera tylko wlaśnie z tego co pamiętam od 2500obr a wcześniej ma olbrzymią turbo dziure
a co do slawionego momętu obrotowego to ty wiesz co to wogule jest ? tak w maksymalnym skrócie sila razy ramie i co z tego że klekot ma duży moment ale i tak nie od najmniejszych obrotów w twoim przypadku tyko od wyższych do tego na bardzo krótkim zakresie obrotów a benzyna raz że kręci sie dwa razy szybciej a dwa że do 7tys obr niecalych znaczy do odcięcia
zresztą nie będe sie kłucil weś instrukcje obsługi i zobacz fabrycznie jakie silkniki mają przyspieszenie weś zobacz co prawda jest ono zawyżone że umnie nie jest to 12,4s do setki tylko troszke szybciej
ale z benzyną nie masz najmniejszych szans!
Juro - 10-02-2013, 14:19
tomcio0200 napisał/a: | powiedzcie mi co może powodować zapalanie się kontrolki check engine na wolnych obrotach po dodaniu gazu gaśnie i zapala się jak obroty spadną. Poza tym samochód zachowuje się narmalnie |
Dołączam się do pytania, mam to samo w 1.9TD. Jadę, dodaję gazu i lampka gaśnie, ale gdy zacznę hamować silnikiem, ponownie CE się zapala. Czego to może być efekt?
Pozdro!
|
|
|