Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [PRZEPUSTNICA] - Problem po czyszczeniu przepustni
eve1988 - 01-06-2014, 10:51
a czy resetowales ecu po czyszczeniu przepustnicy? bo ecu powinien sie zaadoptowac do czystej przepustnicy ja tak robilem i dzialalo bez problemu. tak jak plecho napisal, napisz jaki masz silnik.
smolec - 01-06-2014, 11:03
Po wyczyszczeniu odłączyłem akumulator na noc i rano ustawiałem obroty.
A jak mam sprawdzić czy są jakieś nieszczelności?
Silnik mam 1.3 rok produkcji 2002
Bizi78 - 01-06-2014, 17:38
smolec, a uszczelkę dałeś nową czy wsadziłeś starą .
smolec - 01-06-2014, 19:00
No tak się składa że dałem tą starą i tak właśnie teraz myślr że to może być to a czy jak dam nową uszczelke to znowu ustawiać obroty czy już nie ma takiej potrzeby?
Bizi78 - 01-06-2014, 19:15
smolec napisał/a: | czy jak dam nową uszczelke to znowu ustawiać obroty czy już nie ma takiej potrzeby? |
Po wymianie uszczelki ja bym ponownie odłączył aku i nauczył obrotów .
RaVciO - 01-06-2014, 19:43
Jeśli będziesz wymieniał uszczelkę zrób fotki i napisz tutoriala jak się zabrać do demontażu przepustnicy
smolec - 01-06-2014, 19:48
Ok dzięki we wtorek będę miał troche czasu to postaram się wymienić uszczelke i zobaczymy czy to to a fotki też porobie
plecho1 - 01-06-2014, 22:01
Nieszczelność można sprawdzić za pomocą Plaka lub Samostartu psikając w podejrzanych miejscach na włączonym silniku pracującym na biegu jałowym. Jak trafisz na nieszczelność, to to rozpylone paliwo zostanie zaciągnięte przez silnik i powinny odrobinę wzrosnąć obroty.
Janq - 01-01-2016, 15:12 Temat postu: [MSS 1.3] Wysokie obroty po czyszczeniu przepustnicy Bry Wszystkim,
Otóż mam problem z kosiarką 1.3. Po wyczyszczeniu przepustnicy obroty nie chcą zejść poniżej 1krpm. Przepustnicę wyczyściłem dość solidnie, bo była cała czarna w środku, trzpień krokówki zalepiony brudem, podobnie jak śrubka od regulacji wolnych i liść umieszczony na sprężynie wykonanej z bimetalu robiący za uchylenie na zimnym i dostarczenie większej ilości powietrza.
Całość złożyłem na starą uszczelkę, ale użyłem silikonu, tak więc raczej nie ma mowy o nieszczelnościach. Liść się uchyla i zamyka prawidłowo - czyli drobna szczelina zostaje między korpusem, a liściem. W sumie wcześniej było tak zaklejone, że prawie jej nie było.
Naukę kompa zrobiłem - aku na 12h odpięty, a potem odpalenie i czekamy aż się włączą wiatraki na chłodnicy. Nie pomogło, obroty cały czas 1krpm i niżej nie chcą zejść.
Prawidłowo powinny być 750-800rpm - ale mogę się mylić, bo Mitsubishi aż tak dobrze nie znam.
Ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak?
robertdg - 01-01-2016, 17:11
Zacznijmy od tego czy jak odpalasz zimny samochód to obroty wzrastają do okolic rzędy 2000RPM a potem stopniowo opadają wraz ze wzrostem temperatury silnika
Janq - 01-01-2016, 17:20
Odpalenie to standard - 2 krpm, a po dosłownie chwili 1,5-1,6 krpm i powoli sobie potem spadają wraz ze wzrastającą temperaturą silnika.
plecho1 - 01-01-2016, 19:18
Raczej rozregulowałes przepustnice kręcąc śrubami regulacyjnymi. Pewnie w manualu jest instrukcja regulacji.
Janq - 01-01-2016, 20:24
plecho1, TPSa nie ruszałem, jedyne co wykręciłem, to co napisałem. Krokówkę, wyjąłem, wyczyściłem i włożyłem. Liścia od "ssania" ustawiłem tak, jak był - ryskę sobie zrobiłem. Śrubą od regulacji wolnych, raczej z definicji ustawia się wolne.
robertdg - 01-01-2016, 20:35
Janq napisał/a: | Liścia od "ssania" ustawiłem tak, jak był - ryskę sobie zrobiłem | Jaki liść
Uszczelka od krokowca byla cała
Hugo - 01-01-2016, 21:00
Przecież to normalne, że po czyszczeniu przepustnicy wolne obroty są wyższe. Miałem to samo w Galancie. To znaczy, że dobrze została wyczyszczona i obroty należy teraz wyregulować śrubką 07708S na schemacie powyżej. Wkręcając śrubkę obniżasz obroty, wykręcając podnosisz.
|
|
|