[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Zawór recyrkulacji spalin (EGR)
Owczar - 07-04-2013, 01:30
U mnie też nie ma z tym problemu...
Hugo - 07-04-2013, 11:45
deejay napisał/a: | Wszystko jest ok. zawór popracuje sobie kilka minut , zalezy od strategi ECU i sie wyłaczy | Piszesz o zaworze EGR czy elektrozaworkach na moim foto? Bo cykanie po dodaniu gazu słychać z elektrozaworków i jest niemal identyczne jak cykanie popychaczy. Czy to jest normalne? Czy u Was też tak cykają te elektrozaworki? Dźwięk nie przypomina w ogóle dźwięki pompki od akwarium. Owczar napisał/a: | EGR nie pracuje na zimnym silniku.
Jeśli się otwiera to wiedz, że z Twoim autem coś się dzieje | Nie wiem czy się otwiera. Jak sprawdzić czy się otwiera? deejay napisał/a: | Darek po drugim lifcie EGR i ECU współpracują inaczej , już to zauważyłem nie w pierwszym galancie | Czyli to szarpanie jest normalne?
deejay - 07-04-2013, 12:00
Hugo napisał/a: | deejay napisał/a:
Wszystko jest ok. zawór popracuje sobie kilka minut , zalezy od strategi ECU i sie wyłaczy
Piszesz o zaworze EGR czy elektrozaworkach na moim foto? Bo cykanie po dodaniu gazu słychać z elektrozaworków i jest niemal identyczne jak cykanie popychaczy. Czy to jest normalne? Czy u Was też tak cykają te elektrozaworki? Dźwięk nie przypomina w ogóle dźwięki pompki od akwarium. |
Tak u mnie jest tak samo . Hugo napisał/a: | deejay napisał/a:
Darek po drugim lifcie EGR i ECU współpracują inaczej , już to zauważyłem nie w pierwszym galancie
Czyli to szarpanie jest normalne? |
O jakie szarpanie ci chodzi
WreX - 07-04-2013, 12:29
deejay napisał/a: | O jakie szarpanie ci chodzi |
Jeśli mam to samo, to na zimnym jakby ktoś gazem sobie oscylował załóżmy w przedziale 20-60%, ja trzymam gaz na 1 poziomie a auto tak płynnie ciągnie chwile mocniej i zaraz lżej, jakoś tak to wygląda... Nawet na obrotomierzu widać, że w tych momentach obroty zwalniają idąc w górę.
Hugo - 07-04-2013, 12:30
deejay napisał/a: | O jakie szarpanie ci chodzi | "auto podczas pierwszego przyśpieszania na zimnym silniku nie tyle szarpie, co jakby traci ciąg na moment i znowu ciągnie. Przerwy są płynne, co ok. 300 obr./min. i chwilowe, ale zauważalne nawet na obrotomierzu. Czy winny może być brudny EGR?" Co jeszcze może być przyczyną? deejay napisał/a: | Tak u mnie jest tak samo | Czyli wszystko OK.
[ Dodano: 07-04-2013, 12:32 ]
WreX napisał/a: | Jeśli mam to samo, to na zimnym jakby ktoś gazem sobie oscylował załóżmy w przedziale 20-60%, ja trzymam gaz na 1 poziomie a auto tak płynnie ciągnie chwile mocniej i zaraz lżej, jakoś tak to wygląda... Nawet na obrotomierzu widać, że w tych momentach obroty zwalniają idąc w górę | Nic dodać, nic ująć, mam dokładnie TO SAMO!
Owczar - 07-04-2013, 13:10
A ja nie. To nie jest normalne.
Hugo - 07-04-2013, 13:57
Owczar napisał/a: | A ja nie. To nie jest normalne | Ale co nie? Nie cyka Ci elektrozawór czy nie poszarpuje auto, bo nie wiadomo co masz na myśli?
Owczar - 07-04-2013, 14:58
Nie poszarpuje auto na zimnym. Cykać będzie u każdego. Grunt by cykało w odpowiednim momencie
WreX - 07-04-2013, 15:03
Ale dalej nie wiemy co zrobić z tym "poszarpywaniem" -.-
Hugo - 07-04-2013, 15:52
WreX napisał/a: | Ale dalej nie wiemy co zrobić z tym "poszarpywaniem" -.- | No właśnie czy winny tego może by zawór EGR, ale chyba nie, bo ponoć na zimnym silniku nie działa.
Pejoth - 12-04-2013, 22:21
To ja przy okazji mam tez pytanie odnosnie EGR. Otoz czasami po zapaleniu silnika, podkreslam czasami, z ukladu wydechowego wydobywaja sie takie powiedzmy "trzaski" i auto przez chwile zakopci (jakies moze 5 sekund) potrem wszystko wraca do normy. Powiedziano mi ze to zawor EGR sie oczyszcza, czy to jest prawda?
Krzyzak - 13-04-2013, 00:14
Pejoth napisał/a: | czy to jest prawda? | nie bardzo
Pejoth - 13-04-2013, 08:49
Czyli mam rozumiec ze nie ma takiej opcji ze EGR co jakis czas oczyszcza sie samoczynnie z brudu ktory sie w nim nagromadzil. Szczerze to mnie sie to tez wydawalo dziwne. Dlatego wolalem Was zapytac.
Krzyzak - 15-04-2013, 08:36
Pejoth napisał/a: | Czyli mam rozumiec ze nie ma takiej opcji ze EGR co jakis czas oczyszcza sie samoczynnie z brudu ktory sie w nim nagromadzil | on się nie oczyszcza, bo nic się w nim nie grodzami - tzn. nie w sensie stricte, bo jest to tylko zawór
przy wyższych obrotach się otwiera i puszcza część spalin do kolektora ssącego - i takie tylko jest jego zadanie
jedyne co się w nim gromadzi to sadza/nagar ze spalania, ale tego się nie oczyści spalinami - ja EGR co kilka lat demontuję i czyszczę sprajem do gaźników
tresorex - 24-01-2014, 00:25
Czy zdemontowanie albo zaślepienie EGR wywali jakiś błąd, CE?
W colcie CA można zdemontować cały egr i nie ma to na nic wpływu... czy w EA też?
|
|
|