To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - [MSS ALL] Fotelik 15-36kg

Faraday - 10-12-2012, 08:38

szkuba napisał/a:
Faraday napisał/a:
nie da się regulować stopnia przylegania tej poduchy do ciała
da się :) Safety cusion . Jest kilka pozycji do ustawień.

Mimo wszystko nie jestem przekonany do tego typu fotelików.

Z resztą moja mała nie chciała w nim siedzieć, więc nie ma o czym mówić.
Uważam, że samopoczucie dziecka należy brać pod uwagę przy wyborze fotelika, w końcu to ono będzie go używać. Jeśli dziecko będzie niezadowolone lub będzie mu niewygodnie w foteliku, to trudno o bezpieczną i bezstresową podróż.

Niektórzy twierdzą, że system Cybexa, to taki "hacking" na manekiny i żywego człowieka nie ochronią tak jak lalki. Trudno to ocenić.

Podsumowując:
Córka nie chciała Cybexa, to ma Recaro, który jej się podobał :-)

halbog - 23-01-2013, 19:23

Jako że moja Madzia w wieku 2,7 lata waży 12,1 kg i mierzy 100 cm, po zapoznaniu z testami ADAC 2012 poważnie zastanawiam się nad fotelikiem http://www.mall.pl/foteli...lik-solution-x2 . Jestem ciekaw Waszych opinii i doświadczeń.
Pozdrawiam
Bogdan

szkuba - 23-01-2013, 20:50

halbog napisał/a:
zastanawiam się nad fotelikiem http://www.mall.pl/foteli...lik-solution-x2 .
halbog, moim zdaniem sa dwa przeciwskazania:
- córka jest za młoda 2,7 znaczy 2 lata i 7 miesięcy? i za mała 12kg wersus 15kg.. na stonie 40 instrukcji jest napisane "zalecany dla 4-12 lat" w celu wyjaśnienia watpliwości napisałbym maila do producenta..
- prawdopodobnie pas będzie źle ułożony przykładowy rysunek "f" na stronie 29 tej instrukcji
instrukcję można pobrać stąd:
instrukcja Cybex X-2

Ja bym raczej Ci polecił jeden z fotelików które osobiście przymierzałem Cybex ISIS lub Evolva 1-2-3. Co prawda nie mają takich wysokich not ale nie dopasowany fotelik jest jeszcze gorszy niż dopasowany z niższą notą
szkuba napisał/a:
My też mamy 9-36kg jest to Cybex ISIS -Cybex ISIS pasuje plug & play choć nie wszytkie dzieci lubią poduchę na brzuchu to nasz ją uwielbia, no i trzeba zaciągnąć pas żeby rozwijacz się zablokował. Mierzyliśmy też Reomer EVOLVA 1 2 3 Ten fotelik mogę ze spokojem sumienia polecić bardzo stabilne mocowanie i duży zakres regulacj

halbog - 23-01-2013, 23:12

Tak, ma 2 lata i 7 miesiecy, a z tym mejlem do producenta, to dobry pomysl, jak wroce i nocki i odespie, to tak zrobie.
Pozdrawiam
Bogdan

[ Dodano: 31-01-2013, 10:19 ]
Napisałem do producenta fotelika Cybex:
"Dzień dobry,
Jako że moje dziecko rośnie w tempie imponującym, jestem zmuszony do zakupu nowego fotelika samochodowego w miejsce dotychczasowego z przedziału 0 - 18 kg. W chwili obecnej córka ma dwa lata i osiem miesięcy, waży 12,1 kg, mierzy 100 cm, więc zastanawiam się nad Państwa fotelikiem cybex solution x2. Przesłanki za tym przemawiające:
1 biorąc pod uwagę dotychczasowy rozwój córki, wagę 15 kg osiągnie do wakacji
2 najwyższe noty tego modelu w testach ADAC 2012.
Przesłanki przeciw:
1 zbyt mała waga córki teraz, z czym wiąże się ryzyko, że fotelik będzie niedopasowany i nie spełni swojej funkcji mimo wysokich not w testach bespieczeństwa.
Jaki alternatywny fotelik biorę pod uwagę następujące modele:
1 Cybex ISIS
2 Britax Evolva1-2-3.
W związku z powyższym proszę o Państwa opinię i pmoc w dokonanym wyborze, oraz o pomoc w jeszcze jednej kwestii:
Planuję zmianę auta, stare nie ma systemu Isofix, nowe będzie miało. Okoliczności zmuszają mnie do wcześniejszego zakupu fotelika, ale zastanawiam się, czy fotelik z systemem isofix można mocować za pomocą pasów bespieczeństwa, czy też są to całkowicie niekompatybilne systemy mocowania?
Liczę na Państwa pomoc.
Łączę wyrazy szacunku"
A poniżej odpowiedź, którą otrzymałem:
"Witam Pana,

W nawiązaniu do Pana zapytania, uprzejmie informujemy,
że z uwagi na to, że Pana córka jest „niestandardowo” wysoka,
odpowiedź w sprawie wyboru fotelika nie jest jednoznaczna.
Fotelik Solution X2 można wybrać dla dziecka, które waży ok. 15 kg
i ma ok. 3 lata - więc wygląda na to, że jest jeszcze za wcześnie, chociaż
córka wzrost ma wystarczający.
Dobrze by było sprawdzić w sklepie jak córka pasuje do takiego fotelika,
czy nie będzie „wysuwać” się z pasa – co zdarza się przy młodszych dzieciach.

Najrozsądniej byłoby wybrać fotelik z grupy wagowej I-II-III i to wyposażonego
w szelki do których córka jest przyzwyczajona.
Jeśli moglibyście Państwo trochę poczekać aż córka będzie więcej ważyć, można
wtedy rozważyć fotelik Solution X2-fix (od razu z mocowaniem Isofix, które
można schować podstawę fotelika i mocować go tylko pasem). Zwracamy uwagę,
że nie ma możliwości dokupienia mocowania Isofix do fotelika CYBEX oryginalnie
niewyposażonego w takie mocowanie – fotelik Solution X2 będzie zawsze
montowany wyłącznie za pomocą pasa.

Z poważaniem,

Iwona Górzyńska-Jur

Dystrybutor marki CYBEX
BABY LAND Dariusz Staniszewski
al. Stanów Zjednoczonych 67 paw.D7
04-028 Warszawa
tel: + 48 22 870-57-48
fax: +48 22 810-41-15"
Pozdrawiam
Bogdan

leon__1 - 14-02-2013, 15:48

Witam,

Osobiście polecam Recaro YoungSport.
W Space Star montuje się go bezproblemowo !

szkuba - 14-02-2013, 21:02

leon__1 napisał/a:
Osobiście polecam Recaro YoungSport
Niestety ja mam inne doświadczenia o czym pisałem w poprzednich postach: Niezbyt dobrze zaprojektowane górne mocowanie tylnego pasa MSS powoduje że fotelik się odchyla do przodu, innymi słowy górna cześć pasa jest skierowana do przodu przez co pas nie dociąga fotelika do oparcia a wręcz przeciwnie. A jak to u Ciebie wygląda? Przeciągnąłeś pas przez zagłówek?
leon__1 - 15-02-2013, 15:33

Nie. Przeciągam normalnie Pas przez klamrę którą się zatrzaskuje, później za "tapicerką" pod pleckami dziecka i zapinam pas. nic się nie haczy anie nie odstaje...

na pewno dobrze montujesz fotelik. ?

http://www.youtube.com/watch?v=Ar1XjPktLiw

cns80 - 15-02-2013, 15:37

szkuba, a na którym miejscu masz zamontowany ten fotelik ?
szkuba - 15-02-2013, 20:36

ja akurat Recaro Young nie mam ale go przymierzałem dość dokładnie, mam dwa foteliki na tylnych bocznych siedzeniach

[ Dodano: 15-02-2013, 20:43 ]
postaram się zrobić poglądowe fotki o co chodzi z tym górnym mocowaniem pasa

leon__1 - 15-02-2013, 21:55

Recaro Young po po prawej lub lewej stronie tylnej kanapy. po środku nawet nie próbowałem. te pasy są jakieś zamotane... :-)
Morfi - 17-02-2013, 20:29

Wczoraj mocowałem recaro young do carismy i pasuje idealnie do gala też :) montaż to 30 sekund.
szuwar - 17-02-2013, 20:39

Niestety mój budżet ostatnimi czasy nie pozwolił na szaleństwa. Za kwotę poniżej 200 pln zakupiłem fotelik 15-25 kg Ferrafi Befix SP, myślę, że to idealne rozwiązanie cena/jakość. 200 pln i 3 na 5 gwiazdek w ADAC.

A jak syn wsiadł to .... BANAN :)

To samo to NANIA i FisherPrice
http://foteliksamochodowy.info/tag/ferrari/

szkuba - 18-02-2013, 21:25
Temat postu: o co chodzi z tym górnym mocowaniem pasa?!
ogólnie chodzi o to żeby odcinek pasa od fotelika do zwrotnicy podczas zderzenia czołowego się napinał a nie luzował idea tego problemu jest przedstawiona tutaj:
i tu
zbliżenia górnego mocowania psa w MSS:
kanapa na środkowym ząbku, oparcie podniesione na maksa do pionu, pas zapięty i naciągnięty:
widać przestrzeń pomiędzy pasem a oparciem . teraz trzeba to nałożyć na fotelik Recaro Young:
i tutaj właśnie mi to nie pasowało: te niebieskie to wyobrażenia pasów widać że przedłużenie środka obrotu wyprzedza pas i powstaje odcinek zielony na którym pas będzie się luzował przy pochylaniu fotelika do przodu. leon__1 sprawdź napięcie tego górnego odcinka co się dzieje gdy próbujesz oderwać fotelik od oparcia? Byc może uda ci się tak ustawić kanapę i oparcie kanapy żeby było OK.
Z powodu miejsca mocowania górnej zwrotnicy pasa moim zdaniem cybex X lub X2 nie pasuje ponieważ pas wychodzi z tyłu zagłowka a nie z boku: . My mamy foteliki z bocznym wyjściem pasa z zagłowka i wygląda to tak: tu widać tył zagłowka który zasłania zwotnicę czyli fotelik typu Solution X nie będzie dobrze działał w razie w..
Najlepiej gdyby w MSS pasy leżały na oparciu tak jak ten środkowy
niestety srodkowe miejsce jest tylko jedno :wink: a poza tym cięzko tam jakikolwiek fotelik solidnie zamocować bo tapicerka jest wypukła

cns80 - 19-02-2013, 07:28

Morfi napisał/a:
Wczoraj mocowałem recaro young do carismy i pasuje idealnie do gala też :) montaż to 30 sekund.
Tylko że Cari ma inne siedzenia ;)
szkuba, właśnie dlatego nie polecam takich fotelików. Ja mam fotelik w którym tylna część jest dużo grubsza i za nią zakłada się pas więc nie powstaje ten problem. Jedynym wyjściem jest przesunięcie kanapy :(

szkuba napisał/a:
niestety srodkowe miejsce jest tylko jedno :wink: a poza tym cięzko tam jakikolwiek fotelik solidnie zamocować bo tapicerka jest wypukła
Nie mówiac o tym ze jest to nie dozwolone (patrz: Instrukcja MSS).
szkuba - 19-02-2013, 18:16

cns80 napisał/a:
Ja mam fotelik w którym tylna część jest dużo grubsza i za nią zakłada się pas więc nie powstaje ten problem
Dokładnie, Prawda jest niestety taka że wielu producentów aut nie myślało o kompatybilności z fotelikami kiedy projektowali punkty mocowania pasów przez co trzeba bardzo uważnie sprawdzać stabilność fotelika w każdym aucie z osobna. Na dokładkę dorzucę jeszcze jeden poważny problem tzw buckle crunch czyli kiedy taśma mocująca klamrę jest długa (a w MSS jest) to powstaje ryzyko wyłamania klamry przy siłach bocznych : buckle crunch