To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - Kupię Lancera X 1.6 lub 1.8

domel90 - 31-10-2012, 20:14

No i jestem już po jazdach testowych.

Jeździłem lancerem 1.8 sportback oraz ASX-em 1.6 (podobno ten sam silnik co w Lancerze, waga też podobna i osiągi również).

Lancer duuuuużo lepiej się zbierał, był bardziej cichy i można było odczuć, że tan silnik naprawdę pasuje do tego auta (nie męczy się). Jazda powyżej 4 tyś obrotów to już sama przyjemność i auto chętnie się kręciło.

Niestesy ASX 1.6 nie wywarł na mnie już tak dobrego wrażenia. Po przesiadce z Lancera 1.8 wyraźnie było czuć różnicę - brakowało mocy i było głośniej.

Jeśli faktycznie ASX 1.6 ma podobne osiągi co Lancer 1.6 to jest to trochę za mało jak dla mnie (więc zmieniłem temat - tego wątku ;) ).

W zasadzie przy tej samej trasie przejazdu (podobnej dynamice) Lancer spalił średnio 11,5 litra a ASX 9,5.

Chyba skłaniam się ku temu 1,8. Jeśli chodzi o spalanie, to zawsze można starać się jeździć dość ekonomicznie - ale mieć zapas tych koni pod maska i jak potrzeba to przybutować :)

Łatwiej też o jakiś egzemplarz 2-3 lata.

Jeśli chodzi o wnętrze (jakość materiałów) - jak dla mnie bardzo OK.
Jeśli chodzi o nadwozie to do mnie bardziej przemawia wersja sportback.

Jeśli faktycznie Lancer 1,6 jeździ tak jak ASX 1,6 to jest to jak dla mnie trochę za mało, natomiast 1,8 w zupełności wystarcza.

Tak więc raczej szukam Lancera 1,8 sportback z dobrego źródła (no chyba, że 1,6 się trafi to też wezmę) - ale pod warunkiem, że później NIE wsiądę do 1.8.

Takie moje spostrzeżenia.

Pozdrawiam wszystkich MitsuManiaków.

[ Dodano: 09-11-2012, 09:16 ]
Dla jasności przejechałem się jeszcze lancerem 1.6 (sedanem) i niestety trochę się zawiodłem na dynamice.

Jak dla mnie jest spora różnica (mimo iż wg katalogu różnica w przyspieszeniu do 100 km/h to tylko 0.3 sekundy) pomiędzy 1.6 a 1.8 - oczywiście na korzyść 1.8.
1.8 jest też zdecydowanie cichszy.

Spalanie 1.6 super - zamknąłem się w 7 litrach.

Już sam nie wiem który lepszy.

Zniechęciło mnie jeszcze to co przeczytałem na forum odnośnie regulacji zaworów.

Czy naprawdę trzeba regulować zawory co 100 000 km - jeżdżąc BEZ lpg????????

Takie rzeczy pamiętam jeszcze z poloneza.

W moim oplu od nowości 170 000km i jeździ jak pszczółka (tylko wymieniam rozrząd i olej).

[ Dodano: 13-11-2012, 09:27 ]
Przypadkowo zobaczyłem to ogłoszenie.

http://otomoto.pl/mitsubi...-C26551043.html

Może coś przeoczyłem, ale na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się być ok, tylko trochę coś za tanio.

Może Ktoś z Was już oglądał to auto, albo coś więcej o nim wie?

pozdr

[ Dodano: 13-11-2012, 09:47 ]
Albo ten

http://margo.otomoto.pl/m...-C26259676.html

Szukam Sportbacka, ale cena naprawdę dobra. (wersja chyba też intense a nie invite ) - patrząc na przyciski przy kierownicy - ale nie jestem znawcą ;)

mkm - 15-11-2012, 05:37

Proś o dokładniejsze zdjęcia, bo z tych zbyt wiele nie da się powiedzieć.
Obydwa do obejrzenia z blacharzem... :doubt: Obydwa podpicowane - Ciemny trochę gorzej :wink:

domel90 napisał/a:

Takie rzeczy pamiętam jeszcze z poloneza.

Tak na marginesie to w Polonezie zawory regulowało się co 10tyś, a nie co 100tyś. :wink:

domel90 - 15-11-2012, 09:26

mkm napisał/a:
Proś o dokładniejsze zdjęcia, bo z tych zbyt wiele nie da się powiedzieć.
Obydwa do obejrzenia z blacharzem... :doubt: Obydwa podpicowane - Ciemny trochę gorzej :wink:

W zasadzie to Sedana nie chciałem więc już nawet nie patrzę na takie ogłoszenia, a ten czarny to jakaś uboga wersja (Nie ma sterowania radia z kierownicy, tempomatu, klimka też chyba manualna).

Ale ten wygląda już dość kusząco.

http://otomoto.pl/mitsubi...-C26870128.html

Przebieg znikomy, zdaje się, że niedawno minęła gwarancja - orientujecie się może czy można ją przedłużyć?

Trik - 15-11-2012, 19:06

domel90 napisał/a:
W chek liście jest sprawdzenie lub regulacja. W moim 1.5 po 100Kkm nie trzeba było regulować (czyt. wymieniać szklanek), wystarczyło samo sprawdzenie.
Co do gwarancji. Zalezy kiedy kupiony. jeśli sprawdzisz datę zakupu (w ogłoszeniu jest listopad 2009) i mieścisz się w terminie możesz dokupić sobie te 2 lata. Jeśli minęły już 3 lata od daty zakupu to po ptokach. Dzwoń do właściciela i zapytaj. Możesz mieć jeszcze szansę. Chyba że sie dogadasz i on dokupi tą gwarancję, a ty pokryjesz tylko dodatkowy koszt. :idea: Jak się zdecydujesz to skontaktuj sie z rezon-em w dziale Outlandera II i za 50 pln dokup sobie jego jednostkę Rockforda ze zmieniarką na 6 płyt.(wymiana banalnie prosta a jakość znacznie lepsza od standardowego).

gzesiolek - 15-11-2012, 22:21

Trik napisał/a:
Jak się zdecydujesz to skontaktuj sie z rezon-em w dziale Outlandera II i za 50 pln dokup sobie jego jednostkę Rockforda ze zmieniarką na 6 płyt.(wymiana banalnie prosta a jakość znacznie lepsza od standardowego).

Za 50zl to ja sie pisze ;) Gdzie jest ten fan Skody... ide szukac na forum ;)

Trik - 16-11-2012, 00:12

gzesiolek, Wal do działu OII post chyba z wczraj. Ooo w smietniku za handel sie znalazł. Masz aukcję. http://allegro.pl/mitsubi...2787252718.html
gzesiolek - 16-11-2012, 09:09

Trik, dzieki...
Choc jakbym wiedzial ze to aukcja to bym tematu nie ciagnal... ;) im wiecej chetnych tym wieksza cena ;) ale zabidowalem zobaczymy za ile pojdzie...
Przynajmniej rezonowi aukcje rozruszam ;)

Trik - 16-11-2012, 17:21

gzesiolek, Napisz do rezona za ile by Ci to puścił i zamknie licytację. Jest jeszcze kilka . http://allegro.pl/listing...&category=14176 nawet jest opcja ze wzmakiem.
domel90 - 23-11-2012, 10:04

Trik napisał/a:
domel90 napisał/a:
W chek liście jest sprawdzenie lub regulacja. W moim 1.5 po 100Kkm nie trzeba było regulować (czyt. wymieniać szklanek), wystarczyło samo sprawdzenie.
Co do gwarancji. Zalezy kiedy kupiony. jeśli sprawdzisz datę zakupu (w ogłoszeniu jest listopad 2009) i mieścisz się w terminie możesz dokupić sobie te 2 lata. Jeśli minęły już 3 lata od daty zakupu to po ptokach. Dzwoń do właściciela i zapytaj. Możesz mieć jeszcze szansę. Chyba że sie dogadasz i on dokupi tą gwarancję, a ty pokryjesz tylko dodatkowy koszt. :idea: Jak się zdecydujesz to skontaktuj sie z rezon-em w dziale Outlandera II i za 50 pln dokup sobie jego jednostkę Rockforda ze zmieniarką na 6 płyt.(wymiana banalnie prosta a jakość znacznie lepsza od standardowego).

Niestety już PO gwarancji,
ale w międzyczasie pojawiła się ta sztuka i to na gwarancji

http://otomoto.pl/mitsubi...-C26920786.html

Co o nim sądzicie,? oprócz tego, że przebieg jak na ten rocznik sporawy - ale to chyba nie jest problem.

gzesiolek - 23-11-2012, 11:29

Warto obejrzec na zywca.
Przebieg jak na prywatny sporawy, ale jak jezdzil w firmie to moze byc nawet niski... ;)
To ze u nas w ogloszeniach wszystkie jezdza po 10tys km na rok nie znaczy ze tyle jezdza naprawde... ;)

Ja swoim duzo jazd dlugich nie robie... zona dojezdza do pracy i 18-20tys km na rok leci bezproblemowo...

maniax86 - 23-11-2012, 12:00

gzesiolek, oj tam to i tak sporo... ja przy 1 przeglądzie po roku miałem nabite... 8800 km.... wiec sa osoby jeźdżace do 10k km rocznie :oops: :roll:
Wojti75 - 23-11-2012, 12:16

gzesiolek napisał/a:
Przebieg jak na prywatny sporawy, ale jak jezdzil w firmie to moze byc nawet niski... ;)
To ze u nas w ogloszeniach wszystkie jezdza po 10tys km na rok nie znaczy ze tyle jezdza naprawde... ;)

Powiem tak, to naprawde normalny przebieg wiele osób w tym Ja również bez problemowo robię do pracy +/- jakiś wypadzik w weekend i wychodzi rocznie 30 tys.km.
I to tylko po Warszawie i okolicach - auto firmowe to zupełnie inna bajka.

Lancerek o którym tu piszemy ładnie się prezentuje tylko na żywo to różnie bywa - warto sprawdzić. :)

maniax86 - 23-11-2012, 13:41

w sumie zdjęcia są w ciemnym pomieszczeniu zrobione i nawet jakby miał cały bok przerysowany to na takich zdjęciach by tego nie było widac...
domel90 - 01-08-2013, 09:07

Odświeżę trochę temat ;)

Co myślicie o tym Aucie?

http://otomoto.pl/mitsubi...-C30103110.html

Była w Polsce fabrycznie montowana navi?

Auto na łódzkich numerach sprzedawane w Poznaniu. Sprzedający na pewno jest handlarzem (wystarczy wpisać jego tel w google).

Ale może warto? Zdaje się że mitsubishi nie prowadzi sprzedaży aut używanych, więc może są ludzi, którzy takie auta odkupują od klientów ?

Co o tym aucie myślicie?

maniax86 - 01-08-2013, 09:47

mnie zastanawia jedna rzecz.... mamy rok 2013.... w książeczce serwisowej jest tylko 1 wpis z 2011 roku... a gdzie przegląd z 2012?? rozumię że przebieg mały ale sorry ale przegląd co roku albo co 15 tys km.... jak drugiego serwisu nie było to auto już dawno straciło gwarancje.... a chyba nikt zdrowo myslący mając nowe auto nie zaniedba serwisu bo straci gwarancje :P