To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wymiana sworznia czy całego wahacza? Sworzeń w GDI Lift

i9i - 31-10-2012, 21:39

Xiah napisał/a:
przy wymianie wahacza z przodu zbierzność??? :?

Te tak kiedyś usłyszałem od domorosłego mechanika, i po dwóch tygodniach stałem w kolejce po opony. Ja po każdej ingerencji w zawieszenie jadę na płytę sprawdzić zbieżność i wyszarpać auto czy aby na pewno wszystko jest git. Jeden z diagnostów (jeździ 626GE), po wymianie wahacza na nowy ustawiając zbieżność przeciągnął o stopień czy dwa (już nie pamiętam dokładnie) i zapewnił, że się ułozy na zero. Zajeżdżam za tydzień i jest zero. Dlatego:
xluki napisał/a:
Po wymianie sworznia powinno się sprawdzić dla pewności zbierzność (w zależności w jaki sposób jest mocowany sworzeń do wahacza...). Ja wolałem sprawdzić by spać spokojnie...

matisbb - 02-11-2012, 21:54

i9i napisał/a:
Ja po każdej ingerencji w zawieszenie jadę na płytę sprawdzić zbieżność i wyszarpać auto czy aby na pewno wszystko jest git.

Dokładnie tak zrobię, powiedz mi tylko gdzie jeździsz na sprawdzenie zbieżności? Bo może być tak że po wymianie wahacza będzie wszystko ok z geometrią więc szkoda mi wywalić 100zł za pięciominutowe zapięcie laserowych gadżetów na koła :)

Dodam tylko że dziś przyszedł wahacz i wszystko wygląda na ok, trochę rdzy ale już się tym zająłem kończąc Bitumenem Motipa, jutro pojadę do warsztatu zainstalować wahacz i zobaczymy czy była to okazja czy strata 35zł :)

plecho1 - 03-11-2012, 07:18

Ciekawe jakim smarem jest smarowany sworzeń, matisbb, jeśli wahacz jeszcze nie zamontowany to może warto by nałożyć nowego smaru?
i9i - 03-11-2012, 08:25

matisbb napisał/a:
gdzie jeździsz na sprawdzenie zbieżności?

Na stację diagnostyczną :mrgreen:

matisbb - 05-11-2012, 11:47

i9i napisał/a:
matisbb napisał/a:
gdzie jeździsz na sprawdzenie zbieżności?

Na stację diagnostyczną :mrgreen:

Ile sobie liczą za sprawdzenie zbieżności u Ciebie?