Forum ogólne - Jak nieświadomie zapłacić 10 tys za rok OC w Warcie
JCH - 05-11-2012, 22:28
misza116 napisał/a: | Ale staram się zapoznać z paragrafami, bo może ja po prostu jestem za głupi, żeby zrozumieć, że prawo na to wszystko jak najbardziej zezwala | No niestety ale jak to mówią: nieznajomość prawa nie zwalnia z obowiązku jego stosowania.
Trochę jesteś sam sobie winny bo:
misza116 napisał/a: | podali mnie do sądu, sąd wydał wyrok nakazowy (tak, jest taki twór, nie musisz nawet wiedzieć o rozprawie, żeby być skazanym, a pisma wysyłali na nieaktualny adres | Być może należało zgłosić sprzeciw od nakazu zapłaty, wtedy komornik nie mógłby egzekwować należności a Sąd wyznaczyłby rozprawę z udziałem stron. Niestety Ty o tym (o nakazie) nie wiedziałeś bo zmieniłeś adres. Więc może pretensje do Poczty Polskiej, skoro miałeś tam zrobione przekierowanie to awizo powinieneś dostać na nowy adres. Inaczej, jaki jest sens takiego przekierowania?
Jak z tego teraz wybrnąć - nie wiem. Szczerze współczuję
misza116 - 05-11-2012, 22:33
Cytat: | Być może należało zgłosić sprzeciw od nakazu zapłaty, wtedy komornik nie mógłby egzekwować należności a Sąd wyznaczyłby rozprawę z udziałem stron. Niestety Ty o tym (o nakazie) nie wiedziałeś bo zmieniłeś adres. |
O wyroku dowiedziałem się z pisma, które dostał mój pracodawca, że zostaje zajęte moje wynagrqdzenie. I tu znów kłania się prawo - czytałem 3 noce co i jak mam napisać, żeby to odkręcić, wysłałem, ale...egzekucji komorniczej i tak to nie wstrzyma, dopóki sąd nie podejmie korzystnej dla mnie decyzji.
Cytat: | Więc może pretensje do Poczty Polskiej, skoro miałeś tam zrobione przekierowanie to awizo powinieneś dostać na nowy adres. Inaczej, jaki jest sens takiego przekierowania? |
Też mi się to wydało logiczne, ale jak już było wspomniane, pism sądowych i US nie muszą w ogóle przekazywać, ani informować sądu, że taki a taki ma ustawione przekierowanie, bo już tam nie mieszka..
Na pytanie do pani kierownik poczty, jaki jest sens takiego przekierowania usłyszałem, tu cytat:
"no cóż...."
i to tyle jeśli chodzi o stanowisko poczty polskiej
pawlos - 05-11-2012, 22:52
ja tylko nie rozumię na jakiej podstawie sąd wydał wyrok egzekucji , bo zgodnie ze stanem faktycznym on nie jest posiadaczem samochodu a więc nie musi płacić OC
ja bym napisał skargę na sąd
jeszcze jest takie coś jak rzecznik praw ubezpieczonych i tam też bym skargę napisał na Wartę
ciekawe jak go komornik znalazł a sąd nie mógł :D:D
paranoja
pewnie mozna załozyc sprawe Warcie i domagac się odszkodowania za straty
i mam pytanie czy umowę zaniosłeś do wydziału komunikacji celem wymeldowania auta ?
misza116 - 05-11-2012, 23:07
Cytat: | ja tylko nie rozumię na jakiej podstawie sąd wydał wyrok egzekucji , bo zgodnie ze stanem faktycznym on nie jest posiadaczem samochodu a więc nie musi płacić OC
ja bym napisał skargę na sąd |
tu masz odpowiedź jak mocno sąd wnika w winę "oskarżonego":
http://prawo.rp.pl/artykul/934993.html
Jesteś na dzień dobry winny, a potem kombinuj i udowadniaj, że nikogo nie oszukałeś, nie okradłeś, i ogólnie pokaż, że taki bandzior jak ja ma w ogóle jakiekolwiek prawa
Z wydziałem komunikacji załatwione, ale tu dla sądu to bez znaczenia, nie sprawdzają nawet.
JCH - 05-11-2012, 23:12
pawlos napisał/a: | ja tylko nie rozumię na jakiej podstawie sąd wydał wyrok egzekucji , bo zgodnie ze stanem faktycznym on nie jest posiadaczem samochodu a więc nie musi płacić OC | Ale nie wypowiedział umowy OC więc się z automatu przedłużyła (tak ja to rozumiem ).
pawlos napisał/a: | ciekawe jak go komornik znalazł a sąd nie mógł | Zuch komornik (przepraszam za żart). A Sąd nie musiał - 2x awizo "nie podjęto w terminie" uznaje się za doręczone i .... pozamiatane
Z tym rzecznikiem ubezpieczonych - może to jest dobry kierunek ale to melodia przyszłości....
Jak wstrzymać egzekucję komorniczą.... Przynajmniej do czasu: Cytat: | dopóki sąd nie podejmie korzystnej dla mnie decyzji. | Czyli coś zadziałałeś. Oby poskutkowało.
pawlos - 05-11-2012, 23:29
JCH napisał/a: | Ale nie wypowiedział umowy OC więc się z automatu przedłużyła (tak ja to rozumiem ). |
jak można wypowiedzieć umowę OC nie będąc już włascicielem samochodu ?
zresztą jakby Warta przedłużała umowę z automatu to chyba po zniżkach jakie do tej pory posiadał ?
mi to podpada pod próbę wyłudzenia znacznej kwoty( powinien otrzymać od Warty nową polisę OC)
misza116 - 06-11-2012, 00:13
pawlos napisał/a: | JCH napisał/a: | Ale nie wypowiedział umowy OC więc się z automatu przedłużyła (tak ja to rozumiem ). |
jak można wypowiedzieć umowę OC nie będąc już włascicielem samochodu ?
zresztą jakby Warta przedłużała umowę z automatu to chyba po zniżkach jakie do tej pory posiadał ?
mi to podpada pod próbę wyłudzenia znacznej kwoty( powinien otrzymać od Warty nową polisę OC) |
Gdyby przedłużyli po moich zniżkach - może bym nawet nie chciał się szarpać - zapłacił dla świętego spokoju, ale trochę przegięli z pazernością....
krzychu - 06-11-2012, 07:46
pawlos napisał/a: | wyłudzenia znacznej kwoty |
A to jest dobre. W sumie nawet logiczne.
t0m3k - 06-11-2012, 09:34
logiczne dla mnie jest że przedluzyli z automatu skoro nie wprowadzili do systemu zadnych danych odnośnie sprzedazy pojazdu. Ale zawsze w kazdej ubezpiczalni bylo tak ze mimo kontynuacji ubezpieczenia z automatu dzialo sie to dalej na tych samych zniżkach... poszukaj czy nie masz jakichś papierów z regulaminem od Warty... i niech wytlumacza dlaczego nagle OC kosztuje tyle tysiecy ...
i_Lolek - 14-12-2012, 12:12
witam, nie jestem ekspertem od ubezpieczenia, ale nie potrafię jakoś przejść obojętnie obok tej sprawy.
wg mnie to :
1. do każdego wyroku skazującego, przysługuje odwołanie.
2. składka OC liczona jest od pojemności silnika i każdy ubezpieczyciel ma na to ściśle określone stawki.
3.jeżeli masz umowę sprzedaży, to pozostały okres ubezpieczenia przechodzi z automatu na nowego właściciela i to jego obowiązkiem jest płacenie składek. zasadnym jest tu pytanie, czy wyrejestrowałeś samochód w wydziale komunikacji po sprzedaży.
4. jeżeli miałeś przekierowanie na poczcie na nowy adres i masz na to jakieś potwierdzenie, to możesz też założyć sprawę poczcie. za to że nie doręczyli ci powiadomień z sądu.
bo to że pani w okienku powiedziała "no cóż" nie ma znaczenia. liczy się to co oni odpowiedzą oficjalnie na piśmie.
przepraszam jeśli ta sprawa jest juz zakończona a ja tylko rozdrapuję rany. ale nie potrafiłem przejść obojętnie obok tej sprawy, która jest dla mnie paranoją, gorszą niż z filmu S.Barei.
Besiek - 16-12-2012, 13:01
Ja tak tylko dla porządku wtrące swoje trzy grosze, tak dla jasności. Bo przez drobne przeinaczenia i złe nazewnictwo wychodzą głupoty:
Przy sprzedaży samochodu zgłaszamy w urzędzie komunikacji zbycie pojazdu, wyrejestrować można tylko:
Zgodnie z art. 79.1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. prawo o ruchu drogowym (Dz.U. 1997 Nr 98 poz.602) pojazd podlega wyrejestrowaniu, na wniosek jego właściciela, w przypadku:
1) zniszczenia (kasacji) pojazdu, jeżeli jego właściciel przedstawił zaświadczenie o przekazaniu pojazdu do składnicy złomu wyznaczonej przez wojewodę,
2) kradzieży pojazdu, jeżeli jego właściciel złożył stosowne oświadczenie pod odpowiedzialnością karną za fałszywe zeznania,
3) wywozu pojazdu z kraju, jeżeli pojazd został zarejestrowany lub zbyty za granicą,
4) zniszczenia (kasacji) pojazdu za granicą,
5) udokumentowanej trwałej i zupełnej utraty pojazdu.
To jeśli chodzi o urząd komunikacji.
Jeśli chodzi o ubezpieczenie to w chwili obecnej sprzedając pojazd sprzedajemy go razem z ubezpieczeniem. Po sprzedaży (tak jak w przypadku rejestracji pojazdu) nie wypowiadamy ubezpieczenia tylko zgłaszamy zbycie pojazdu wraz z ubezpieczeniem.
|
|
|