Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Komputer pokazuje 17 litrów spalanie PB
sebek76 - 06-12-2012, 16:00
plecho1 napisał/a: | Najlepiej sprawdzić czy działa Ewoscanem, nagrać log z pracy i później przejrzeć w jakim zakresie pracuje, powinna oscylować od 0V do 1V. |
tak tylko niemam pojęcia jak tym evoscanem sie obsługiwać
z tego co się orientuję to w maje cari są 2 sondy teraz pytanie która może być uszkodzona że pokazuje takie spalanie ?
plecho1 - 06-12-2012, 18:41
Pierwsza która jest wkręcona najbliżej silnika.
Odpalasz Evoscan, w głównym oknie, zaznaczasz Oxygen sensor aby zapisywało parametry sondy i na odpalonym aucie włączasz Start DataLogger. Następnie po pewnym czasie wciskasz ten sam guzik po czym log automatycznie się zapisuje.
Następnie wybierasz zakładkę Graphs & MapTracer i dalej wybierasz drugą od góry pozycję czyli Analyse .csv Log File - Graphing log Data, Power and Totque następnie w nowo otwartym oknie wybierasz zapisany log po czym otwiera się okno EvoScan Graph. Zaznaczasz w nim Oxygen Sensor i masz wykres pracy sądy. W sprawnej sondzie wykres powinien sięgać od 0 do 1, Jeśli zakres pracy jest węższy powiedzmy od 0,4V do 0,6V to znaczy, że sonda pracuje niewłaściwie.
W tym temacie http://forum.mitsumaniaki...1136163#1136163 forumowicz Bizi78 pokazał jak sondę sprawdzić za pomocą woltomierza.
sebek76 - 06-12-2012, 18:53
plecho1 napisał/a: | Pierwsza która jest wkręcona najbliżej silnika.
Odpalasz Evoscan, w głównym oknie, zaznaczasz Oxygen sensor aby zapisywało parametry sondy i na odpalonym aucie włączasz Start DataLogger. Następnie po pewnym czasie wciskasz ten sam guzik po czym log automatycznie się zapisuje.
Następnie wybierasz zakładkę Graphs & MapTracer i dalej wybierasz drugą od góry pozycję czyli Analyse .csv Log File - Graphing log Data, Power and Totque następnie w nowo otwartym oknie wybierasz zapisany log po czym otwiera się okno EvoScan Graph. Zaznaczasz w nim Oxygen Sensor i masz wykres pracy sądy. W sprawnej sondzie wykres powinien sięgać od 0 do 1, Jeśli zakres pracy jest węższy powiedzmy od 0,4V do 0,6V to znaczy, że sonda pracuje niewłaściwie.
W tym temacie http://forum.mitsumaniaki...1136163#1136163 forumowicz Bizi78 pokazał jak sondę sprawdzić za pomocą woltomierza. |
Super jutro się pobawię dzięki bardzo a powiedz jeszcze czy ślinik ma być rozgżany czy zimny ?
plecho1 - 06-12-2012, 19:16
Może lepiej niech będzie rozgrzany chociaż sonda jest podgrzewana elektrycznie więc raczej powinna pracować już po kilkudziesięciu sekundach po odpaleniu auta.
sebek76 - 06-12-2012, 19:22
plecho1 napisał/a: | Może lepiej niech będzie rozgrzany chociaż sonda jest podgrzewana elektrycznie więc raczej powinna pracować już po kilkudziesięciu sekundach po odpaleniu auta. |
ok jutro wrzucę log raz jeszcze za wskazówki
plecho1 - 06-12-2012, 20:18
Nie ma za co:)
Hugo - 06-12-2012, 20:26
sebek76 napisał/a: | Tylko pytanie czy to na 100% sonda jest wadliwa | A skąd mam to wiedzieć?
sebek76 - 07-12-2012, 15:16
Taki wykres mi pokazuje
wykres lambdy
glina - 07-12-2012, 16:06
wyglada zdrowo
to na wolnych obrotach na jalowym bylo?
no to nie wiem skad te 17 litrow Ci sie pojawia
sebek76 - 07-12-2012, 16:07
glina napisał/a: | wyglada zdrowo
to na wolnych obrotach na jalowym bylo?
no to nie wiem skad te 17 litrow Ci sie pojawia |
tak wolne obroty bieg jałowy teraz pokazuje 12.6 do 13.5 litrów zauważyłem też jedną żecz jak auto jest odpalone na biegu jałowym to spalanie na komputerze stopniowo wzrasta czy też tak macie dziś odpaliłem rano autko pokazywało 11.5 po 10 minutach już 15.2 czy to normalne ?
Może ktoś doradzić jakie kupić kable zapłonowe i świece może tu jest problem jak myślicie ?
|
|
|