To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Skrobaczki do szyb.

Krzyzak - 10-12-2012, 09:12

i9i napisał/a:
pół godzinki wcześniej odpalam silnik
w PL za włączony silnik na postoju (powyżej 1 minuty) można (uznaniowo! - więc proszę bez zbędnej dyskusji) dostać mandat...
Tomek - 10-12-2012, 09:39

Krzyzak napisał/a:
i9i napisał/a:
pół godzinki wcześniej odpalam silnik
w PL za włączony silnik na postoju (powyżej 1 minuty) można (uznaniowo! - więc proszę bez zbędnej dyskusji) dostać mandat...

chyba tylko na drodze publicznej
na posesji prywatnej to chyba nie działa

ja też, jak tylko mogę włączam auto na 10 minut i wracam do domu

[ Dodano: 10-12-2012, 09:40 ]
oprócz tego rozmrażacz do szyb, w płynie + ściągaczka do wody
i skrobaczka na grubszy lód

krzychu - 10-12-2012, 09:56

Krzyzak napisał/a:

Z tego co czytałem w brukowcu to zależy to od zdefiniowania tego co jest powodem tego odpalenia samochodu... Było tam podane, że jeśli odpalamy żeby ogrzać siebie to można zarobić mandat, a jeśli odpaliliśmy żeby ograć/rozmrozić szybę (w końcu coś co wpływa na bezpieczeństwo) czy zagrać olej w skrzyni automatycznej to nie dostaniemy mandatu....

Ps. Ja wczoraj po 2 dniach miałem zamarzniętą szybę z obu stron... Przecież nie będę skrobał od wewnątrz... Odpaliłem po 10 minutach (około -12 stopni) było już można jechać..

JCH - 10-12-2012, 10:16

Cytat:
Ten przepis (z tego co pamiętam) brzmi już nieco inaczej :roll: Coś w stylu, że nie wolno oddalać się i pozostawiać samochodu z włączonym silnikiem "bez opieki" :roll:

A swoją drogą to pół godziny czy 10 min - to chyba nie bardzo służy temu silniku ;)
Lepiej przecież jechać i niech się zagrzewa w trakcie jazdy :roll:

krzychu - 10-12-2012, 10:31

JCH - zdania są podzielone. Jak ruszysz delikatnie to dla silnika może trochę lepiej (krócej będzie pracował zimny), jak ruszysz z buta i jeszcze jest rubinka to raczej odwrotnie lepiej wcześniej odpalić....

A co do odpalania zaraz przed odjazdem to pomysł niemieckich ekologów (do tego stopnia, że słyszałem że na niemcy drukowano inne instrukcje do samochodów związane właśnie z tym, że odśnieżać samochód i dopiero przed odjazdem odpalać - chodziło o mniejszą ilość zanieczyszczeń).

JCH - 10-12-2012, 11:09

No przecież, że delikatnie a nie żadne buty :lol:
Szwagroz - 10-12-2012, 11:38

Najlepszą skrobaczką do szyb jaka stosuję od lat jest "karta bankomatowa", nie ma niczego lepszego i skuteczniejszego, przy niskim mrozach odmrażacz w płynie.
mjsystem - 10-12-2012, 18:59

Szwagroz napisał/a:
Najlepszą skrobaczką do szyb jaka stosuję od lat jest "karta bankomatowa", nie ma niczego lepszego i skuteczniejszego, przy niskim mrozach odmrażacz w płynie.

Ciekawe jakiego banku nie lubisz :P

Ja zawsze zimą włączam auto, potem dopiero odśnieżam lub/i skrobię. Zanim skończę w aucie mam już ciepło(potencjalnie). Myślę, że zużycie silnika jest żadne w stosunku do szkód serwowanego nam paliwa :wink:

Centosz - 10-12-2012, 19:01

A ja słyszałem że dobra jest skrobaczka mosiężna.Podobno szyby nie rysuje. :roll:
cabaniarz - 10-12-2012, 19:23

Właśnie kupiłem na allegro, 7,99pln z przesyłką:

SUPER SKROBACZKA DO SZYB MURSKA FINSKA HURT GRATIS

Zobaczymy co to :P

Tomek - 10-12-2012, 19:31

ja dzisiaj odebrałem Murska
sądząc po pogodzie jutro pewnie pierwsze użycie

Marcin-Krak - 10-12-2012, 21:13

Jak są większe mrozy, to warto najpierw odpalić auto, bo się człowiek oskrobie, poodśnieża - a potem auto mu nie chce odpalić i tyle z tego jest :P :wink:
Krzyzak - 11-12-2012, 08:40

Marcin-Krak napisał/a:
bo się człowiek oskrobie, poodśnieża - a potem auto mu nie chce odpalić i tyle z tego jest
tak jest
a jak są duże śniegi to warto zacząć od odśnieżania rejestracji - żeby nie odśnieżać cudzego

Student - 11-12-2012, 14:37

Ja odpalam (kluczyki w kieszeni) i odśnieżam, zanim skończę mam ciepło w środku i szyby odparowane, walę mandaty :butthead:
jacek11 - 11-12-2012, 17:04

Krzyzak napisał/a:
Marcin-Krak napisał/a:
bo się człowiek oskrobie, poodśnieża - a potem auto mu nie chce odpalić i tyle z tego jest
tak jest
a jak są duże śniegi to warto zacząć od odśnieżania rejestracji - żeby nie odśnieżać cudzego

czyścisz mi monitor :mrgreen:

a wracając do tematu,to ja przeważnie używam płyty cd.zawsze jakaś się znajdzie w samochodzie,a i skuteczność tego wynalazku jest zadowalająca :)