FAQ & How to? - Przymarznięte drzwi - sprawdzony sposób.
Nikoś - 01-04-2013, 18:00
Czasami są takie sytuacje, że człowiekowi zaśpi się do pracy i wtedy szybko do auta a tu zonk. Drzwi zamarzły. Najszybszy sposób to polać uszczelkę zimną wodą (nie ciepłą bo szyby mogą pęknąć). Uszczelka puści w parę sekund. Zamarzające zamki to powód wilgoci która dostała się do środka i po jakimś czasie usunęła smar co sprzyja zamarzaniu. Wilgoć najczęściej dostaje się do zamków na myjniach samochodowych bo spryskujemy karoserie wodą pod ciśnieniem. Odmrażacze też bardzo dobrze usuwają smar. Zamek powinien być nasmarowany gęstym smarem ( nie olejami, wd40, i innymi bajerami). Środki takie jak WD40, AC90, itp. mimo iż mają napisane na opakowaniu że smarują to jednak tego nie robią. Sam używam tych środków do czyszczenia wnętrz silników z ze starego oleju.
To taka porada ode mnie.
jAZZMAN - 02-04-2013, 10:38
Nikoś napisał/a: | Środki takie jak WD40, AC90, itp. mimo iż mają napisane na opakowaniu że smarują to jednak tego nie robią. |
Dokładnie....
Ja kupiłem kiedyś smar (w "szpreju") do broni aby smarować wiatrówkę. Okazał się doskonały do zamków
elektryk - 02-04-2013, 22:18
W Castoramie jest do kupienia smar silikonowy do uszczelek w sztyfcie, kosztuje poniżej 10zł, a spokojnie wystarcza na kilka samochodów.
|
|
|