[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Brak biegu jałowego, szarpanie, dławienie
nix - 31-08-2014, 19:44
Podepnę się pod temat z EA2A 2.0, czy drgania silnika na biegu jałowym (silnik rozgrzany, drgania występujące losowo) mogą być przyczyna uszkodzeń któregoś z czujników:
- położenia wału korbowego
- położenia wałka rozrządu?
West - 13-09-2014, 15:32
Problem rozwiązany?? Jak mam na jałowym 1500 a czasem normalnie???
listwa88 - 02-07-2015, 21:29 Temat postu: dlawi sie,brak ssania Witam mam nst problem po odpaleniu po 5sekundach silnik glupieje obroty skacza z 1tys prawie do zgasniecia,musze pogazowac chodz dlawi sie ze prawie na gaz niereaguje,na niskich obrotach na kazdym biegu dlawi sie zuca silnikiem,dodam ze smierdzi jakby nieprzepalonym paliwem ale swiece maja bialawy nalot,na cieplym tez po odpaleniu potrawi wariowac chodz niezawsze,spalanie chyba jest dosc duze trasa w 4 osoby do 110-120 wciaga 10-12l,jakie wy macie obroty przy 100km/h bo u mnie 3tys nie za duzo?
Tomasz87 - 04-07-2015, 05:35
listwa, zmień na sprawny czujnik położenia wałka rozrządu - wałkowane na forum, znajdziesz instrukcje gdzie się znajduje, jak wymienić a nawet opisaną możliwość zregenerowania DIY.
listwa88 - 15-07-2015, 12:33
Spr ten czujnik w srodku wyglada jak nowy czy mimo to stopic stara cyne i nalozyc nowa?prubowalem odpiac kostke od niego jak silnik byl zimny to po chwili silnik gasl ale po nagrzaniu niebylo rurznicy czy czujnik byl podpiety czy nie,no i odczytywalem bledy i noema zadnego tylko na abs mrygalo
listwa88 - 16-07-2015, 11:30 Temat postu: rzuca silnikiem dlawi na zimnym Od dluzszego czasu niemoge rozwiazac problemu silnik odp normalnie zimny dlawi sie obroty skacza po nagrzaniu delikatnie faluja na wolnych przerywa chodzi jakby na 3 gary powyzej 2tys obrotow wszyssko jakby w normie ciagnie normalnie czasami jak wcinse sprzeglo to obroty zostaja na 2tys i czasami troche same sie podniosa,bledow zadnych niewyswietla ,spr czujnik walka bo tak mi doradzano zlutowalem go na nowo ale nic niepomoglo dziwne bo po nagrzaniu silnika jak odlanczam czujnik to niema zadnej roznicy
plecho1 - 16-07-2015, 11:47
A jak układ wysokiego napięcie, cewki, przewody i świece i czy jest LPG?
listwa88 - 16-07-2015, 11:55
Swiece wlasnie zmienilem kable niby przebicia niemaja,mysle wlasnie co w pierwszej kolejnosci zmienic,przepustnica krokowy wyczyszczony,bez lpg,dodam ze swiece maja jasny nalot
plecho1 - 16-07-2015, 12:08
Warto by się podłączyć pod Evoscan, takie efekty może też dawać nieszczelność w kolektorze dolotowym, może spadł lub pękł jakiś przewód od podciśnienia.
listwa88 - 16-07-2015, 12:21
A z tym czujnikiem to normalne ze po nagrzaniu niema roznicy jak go odlacze na zimnym jest roznica potrafi zgasnac nawet,po kupnie auta musialem zmienic obudowe filtra bo byla polamana wtedy lepiej chodzil na zimnym falowaly obroty tylko po zmianie bylo duzo gorzej doszlem ze przez ta dziure w obudowie ktos calkiem wkrecil srube od dawki powietrza wykrecilem ja obroty byly ok 1tys i puzniej z dnia na dzien tylko gozej no i smierdzi benzyna,przeplywomierz dziala po odlaczeniu obroty skacza
plecho1 - 16-07-2015, 13:14
Jeśli ktoś pokręcił w przepustnicy to przydała by się instrukcja jak to właściwie ustawić bo tym nie powinno się kręcić jeśli było jak ustawiła fabryka. Nie wiem jak z Galem ale do Carismy są manuale jak to ustawić, wydaje mi się, że od tego powinno się zacząć i od podglądu rzeczywistych parametrów pracy silnika. Najlepszy i najłatwiej dostępny do tego interfejs to VAG KKL i program Evoscan.
robertdg - 16-07-2015, 17:46
listwa88, nie roztrzasaj tego samego watku w wielu tematach i nie zakłądaj co rusz nowego tematu bo dużo Twoich tematów to tematy już istniejące które nalezy kontynuowac.
listwa88 - 17-07-2015, 10:58
Ok,wie ktos gdzie takie ustawienia fabryczne znalesc
szwagierr - 17-07-2015, 12:00
W manualu, sekcja 13A, strona 83.
listwa88 - 19-07-2015, 20:30
Dzisiaj w wolnej chwili zajrzalem pod maske bo juz mialem dosyc tego szarpania i dlawienia auta nic mi juz do glowy nieprzychodzilo od czego tak sie dzieje ale chcialem jeszcze egr spr odpielem wezyk od niego i silnik chodzi wkoncu ladnie i rowno nic sie niedlawi ,i teraz czy zaslepic egr i wsadzic wezyk czy wystarczy zaslepiony wezyk
|
|
|