To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Instalacja wodorowa

gzesiolek - 06-01-2013, 22:17

mystek,
ale to nie moze byc stricte wodor vs benzyna... bo sprawdz sobie wydajnosc wytracania wodoru w procesie elektrolizy... i sprawdz ile potrzebujesz dm3 wodoru, aby uzyskac odpowiednik spalania 1dm3 Pb95...

I wtedy odnies to do informacjach w podanym watku... wszelkich...

Wg mnie jedyne co sie uzyskuje przy tej instalacji to wtrysk pary do cylindra,
trik znany od prawie wieku, najbardziej znany przy zastosowaniu jako Boost w mysliwcach IIWŚ...
wiec to moze dac pewne efekty, ale przy dlugotrwalym stosowaniu nie pozostanie bez wplywu na zywotnosc... a uzyskana oszczednosci wynika tylko i wylacznie z ubozszej mieszanki...

Nie dorwalem, zadnego twardego dowodu na to ze to dziala...
A zganianie tylko i wylacznie na spisek koncernow paliwowych to wygodna wymowka...

Aha znalezc osobowke z dieslem w US jest trudniej niz Legnuma VR4 w Polsce... :mrgreen:

Tomek - 07-01-2013, 08:19

gzesiolek napisał/a:

Aha znalezc osobowke z dieslem w US jest trudniej niz Legnuma VR4 w Polsce... :mrgreen:

dokładnie
znaleźć stacje ON na mieście to jest nie lada wyzwanie

co do HHO, to naszły mnie 2 refleksje

1. Itros jest póki co jedyną znaną mi osobą u której generator HHO działa
wnioski mam dwa:
- pierwszy to to, o czym pisałem wcześniej (prawdziwy mężczyzna nie przyzna się do porażki)
- drugi wniosek (hipoteza), śledząc wątek u nich tam na forum, to można by wywnioskować, że miał w tym jakiś interes, żeby u niego działało, jest adminem forum, wrzucił na jakiś czas reklamę handlarza tego badziewia, i wielokrotnie powtarzał, żeby przypadkiem nie kupować polskiego/chińskiego badziewia, mówił jasno co i gdzie trzeba kupić, może miał w tym interes, a może rzeczywiście jest tak naiwny i wierzy w ten szajs

2. Jakby tak założyć LPG, HHO, magnetyzer, zalać jakiś uszlachetniacz do PB/LPG/oleju + obowiązkowo ten pstyczek ECO do gniazda zapalniczki: http://allegro.pl/eko-tun...2905023202.html
i schodzimy do 1 litra LPG
potem zostaje nam już tylko rezystorBOX i mamy ecoLambo
może jeszcze ze 2 paski przez środek i gotowe

Wracając do HHO:

Swoją drogą to jak przeczytałem pierwsze 2-3 strony tamtego wątku, to się nieźle uśmiałem, że tyle ludzi mu uwierzyło i chciało też to kupić

gzesiolek napisał/a:
a uzyskana oszczednosci wynika tylko i wylacznie z ubozszej mieszanki...

otóż to
nie ma nic za darmo, zubożając mieszankę może dostaniemy oszczędność paliwa, ale odbiję się to po pierwsze spadkiem mocy, po drugie ... problemami

i proszę was, nie kontynuujmy tego tematu, bo ośmieszamy powagę tego forum :mrgreen:

RalfPi - 07-01-2013, 08:42

Dorzucę swoje trzy grosze:
1) Gdyby instalacja HHO albo HGWC (czyli cHolera Go Wie Co) działała to by ją proponowali jako opcję w Salonie
2) Podejrzewam, że na świecie jakieś 10'000 inżynierów/naukowców zajmuje się projektowaniem, badaniem, konstruowaniem różnego typu silników i układów zasilania i jakoś ciężko (mi się nie udało) znaleźć naukowe/inżynierskie materiały na ten temat
3) Nie udało mi się przez 2h szukania znaleźć rzetelnych materiałów , które by potwierdzały działanie instalacji HHO/HGWC..

Pozdrowienia!

mlun - 07-01-2013, 23:26

Silniki zasilane wodorem była(są?) i o ile pamiętam to w bmw. Zrobili kilka takich sztuk na pokaz.Tylko tam wodór był przechowywany w zbiornikach jak obecnie LPG a nie "produkowany".
RalfPi - 08-01-2013, 07:43

mlun napisał/a:
Silniki zasilane wodorem była(są?) i o ile pamiętam to w bmw. Zrobili kilka takich sztuk na pokaz.Tylko tam wodór był przechowywany w zbiornikach jak obecnie LPG a nie "produkowany".

Rozumiem, ze chodzi o samo zasilanie wodorem... to zgoła co innego jak HHO, czy HGWC :)
A swoją drogą dość ciekawe, że BMW to zrobiło.. ciekawe czemu się wycofali/nie podjęli produkcji seryjnej ;) ?

plecho1 - 08-01-2013, 08:35

Może chcieli coś wymusić na koncernach paliwowych pokazując, że na wodorze też się da :)
tresorex - 08-01-2013, 09:39

mlun napisał/a:

Jeździły one kilka lat temu na konferencji klimatycznej w Poznaniu :) Puszczały niezłe kłęby pary!

http://www.mmpoznan.pl/30...a?category=news

RalfPi - 08-01-2013, 10:37

http://www.sciencedirect....360319908011439
Tutaj o badaniach jakiś tego BMW..
Znalazłem też jakieś patenty HHO z 2009 i 2011 roku - po angielsku nie chce mi się czytać :(
Dla mnie bujda.

wojzi - 08-01-2013, 12:52

mlun napisał/a:
Silniki zasilane wodorem była(są?) i o ile pamiętam to w bmw. Zrobili kilka takich sztuk na pokaz.

Są i w Maździe. I to RX8 - http://www.youtube.com/watch?v=36HLOkuQ_90

mlun napisał/a:
Tylko tam wodór był przechowywany w zbiornikach jak obecnie LPG a nie "produkowany".

I to jest podstawowa różnica - nikt nie kwestionuje tego, że na wodorze można jeździć. Tylko te bajki o produkowaniu wodoru, spadku spalania i podnoszeniu mocy przy pomocy "grzałki".

gzesiolek - 08-01-2013, 20:40

Problem z wodorem poza kosztami jego otrzymywania jest jeden... aby moc na nim pojezdzic wiecej niz pare km trzeba miec go zmagazynowanego pod bardzo duzym cisnieniem... i tutaj dochodze kwestie bezpieczenstwa i kosztow takowych zbiornikow...

No i samo uzyskanie energii z wodoru sprawniejsze jest poprzez ogniwa paliwowe (wodorowe) i produkcje energii elektrycznej, niz tradycyjny silnik tlokowy (wybuchowy)...

No ale co tam prawa fizyki... Polak potrafi... (naciagac rodakow)

mlun - 09-01-2013, 22:45

Mi chodziło o to BMW http://www.shautomuseum.g...248784564092928

15 sztuk takich zrobili specjalnie na jakiś szczyt ekologiczny czy coś takiego(nie pamiętam już).

i_Lolek - 10-01-2013, 15:52

co do naukowych dowodów, że w wodzie jest energia cieplna, to niech będzie fakt, że pożarów w zamkniętych pomieszczeniach, które się nagrzały do dużych temperatur nie wolno gasić wodą.
był taki przypadek w Radomiu w l. 70tych. w Zakładach Waltera paliła się hala. grube ściany z betonu. strażacy lali to wodą, a ogień się tylko powiększył. okazało się, że w dużych temperaturach woda się pali, bo rozkłada się wtedy na tlen i wodór. ja to pamiętam jak mi facet od p.poż. mówił na szkoleniu w zakładach RWT.
myślę że jeżeli jest tu jakiś strażak, to powinien to potwierdzić, a może nawet to zagadnienie rozwinąć.
jeżeli zakładamy że woda z specjalnych warunkach może się palić. to dlaczego negować możliwość działania silnika którego paliwem może być po części Woda.
jest to jak na razie w fazie prób i błędów. możliwe że pojawili się oszuści którzy przy okazji swojego nieuczciwego zarobku, wprowadzają szum informacyjny.

faktem jest to, że jeżeli ludzie byliby w posiadaniu silnika na wodę, to by się wypieli na rząd i doszło by do jakiejś rewolucji.
rządy nie lubią jak ludzie maja coś za darmo.
jako dowód posłużę się przykładem, że wszelkie strony internetowe które umożliwiały dzielenie się plikami: muzycznymi, filmowymi itp. za darmo. zostały tempione w pierwszej kolejności. teraz zaczęli brać się za te które są częściowo płatne, ale i tak śmiesznie tanie.
np. chomikuj.pl
trudno ich zamknąć bo jednak żeby z tergo korzystać, to trzeba wysłać SMSa. od którego trzeba zapłacić wat.
i dopuki działają inni piraci oferujący cos za darmo, to chomik zostaje odsunięty na dalszy plan.
to samo może być, z instalacjami, w których po części konieczne jest użycie paliw tradycyjnych. zobaczymy.

następnym faktem jest, że zawsze w dziejach historii, głosiciele wszelkich nowości, byli na początku wyśmiewani. a jeżeli ich "herezje" stawały się niebezpieczne dla panującego porządku, to robiono z nimi porządek.

być może że ta historia z HHO to ściema. ale wg. mnie sprawa jest jeszcze świeża i na końcową ocenę trzeba jeszcze poczekać.

tym czasem polecam zastanowić się nad inną instalacją, o wiele prostszą. również na wodór, z tą różnicą, że uzyskuje się go inaczej niż przez elektrolizę. nie wiem do końca w jaki sposób, ale facet twierdzi że para wodna doprowadzona do kolektora ssącego pozwala na oszczędność paliwa.
tajemnicą jest tu jakiś środek chemiczny, który po dodaniu do wody powoduje rozkład na tlen i wodór.
nie mam zdania jeszcze na ten temat. ale nie negował bym czegoś, czego na oczy nie widziałem i czego nie sprawdziłem.
a przynajmniej bym nie zaczynał od negowania.
nie zaszkodzi trochę poteoretyzować rozważyć jakieś za i przeciw.
ale trochę optymizmu tez się przyda !

podaje link. oglądajcie puki ten film jeszcze jest na YT.
http://www.youtube.com/watch?v=Ku06FJFRTpo

a dla przeciwników wszelkich historii spiskowych, którzy uważają że tak jak jest jest dobrze. polecam film który trwa niecałą godzinę. pt. "Spisek żarówkowy" nie trzeba nic czytać bo jest tam lektor polski.
http://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU

Luk - 10-01-2013, 16:27

A możemy zamknąć już ten bzdurny wątek..? :mrgreen:
i_Lolek - 10-01-2013, 18:57

Luk napisał/a:
A możemy zamknąć już ten bzdurny wątek..? :mrgreen:
jeżeli jest dla ciebie bzdurny, to po co tu zaglądasz ?
Luk - 10-01-2013, 20:26

i_Lolek napisał/a:
jeżeli jest dla ciebie bzdurny, to po co tu zaglądasz ?

A z ciekawości, co jeszcze ludzie wymyślą :roll:
:wink: