To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Włączanie podgrzewania lusterek

m6riano - 22-07-2010, 22:51

tomek84 napisał/a:
luckyluck napisał/a:
Czy każdy Galant z lat 97-04 miał podgrzewane lusterka?

chyba tak, ale w słabszych wersjach widziałem, że jest grzane tylko 1 lustro

jak to sprawdzić, gdzie sie włącza?

Tomek - 22-07-2010, 22:53

m6riano napisał/a:
tomek84 napisał/a:
luckyluck napisał/a:

włącza się razem z ogrzewaniem tylnej szyby

m6riano - 22-07-2010, 22:59

tomek84 napisał/a:
m6riano napisał/a:
tomek84 napisał/a:
luckyluck napisał/a:

włącza się razem z ogrzewaniem tylnej szyby

tak, tak..już wiem nie doczytałem, sorry...

jkrzysztof80 - 23-07-2010, 21:19

Chłopaki chcę podłączyć ogrzewanie do lusterek bo nie mam oryginalnie w instalacji i potrzebowałbym się dowiedzieć gdzie podczepić przewody pociągnięte z lusterek. Zaznaczam że mam klimatronik a tak przewodów tyle wystaje że lepiej nie mówić. Elektrykiem nie jestem ale to trudne chyba nie jest :)
BUBU - 24-07-2010, 00:01

jkrzysztof80 napisał/a:
Chłopaki chcę podłączyć ogrzewanie do lusterek bo nie mam oryginalnie w instalacji i potrzebowałbym się dowiedzieć gdzie podczepić przewody pociągnięte z lusterek. Zaznaczam że mam klimatronik a tak przewodów tyle wystaje że lepiej nie mówić. Elektrykiem nie jestem ale to trudne chyba nie jest :)

Standardowo podgrzewanie lusterek jest podpięte pod ogrzewanie tylnej szyby .

Pozdrav

jkrzysztof80 - 24-07-2010, 13:16

BUBU, nie wiesz może które przewody idą do podgrzewania tylnej szyby?
pipi_ja - 24-07-2010, 13:26

Dlaczego chcesz sie wpinać przy klimatroniku? Odszukaj przekaźnik który odpowiada za grzanie tylnej szyby i do niego sie podłącz. Dużo prościej i bezpieczniej dla klimatronika :)
jkrzysztof80 - 24-07-2010, 14:57

pipi_ja, jakieś info jak to wygląda i gdzie to jest?
robertdg - 24-07-2010, 18:07

jkrzysztof80, ale w ori lusterkach, a raczej w ori kostce do lusterek powinienes miec przewody do podgrzewania, jezeli w ori luterkach było podgrzewanie
jkrzysztof80 - 25-07-2010, 00:16

robertdg, załatwiłem sobie lusterka podgrzewane, elektrycznie składane i sterowane. A wyjscie mam tylko na sterowanie i składanie - wiesz jak to w legnumach bywa oszczędzają na wszystkim :D więc chcę sobie pociągnąć przewody do ogrzewania. Nie wiem czy pamiętasz jakie ja miałem - takie małe nie składalne. Zmieniłem na oryginały bo można je złożyć :)
robertdg - 25-07-2010, 01:03

Wiem jakie miałeś, ale dziwne, że są sterowane prawie w pełni elektrycznie, a nie są podgrzewane, jak możesz napisz mi barwy kabli jakie masz w kostce lusterka, ewentualnie sprawdź probówką, czy po załaczenia ogrzewania tylnej szyby, ojawi się napięcie na którymś pinie w kostce od lusterka, wtedy miałbys rozwiązanie, ze lusterka które kupiłes albo nie mają, albo maja uszkodzona matę grzewczą.
jkrzysztof80 - 25-07-2010, 08:47

robertdg, wszystko jest ok tylko z kostki w lusterkach wychodzi 7 kabelków a w kostce w samochodzie mam tylko 5 i potrzebuje dociągnąć te 2 do ogrzewania. Zaznaczam że sterowanie działa i składanie również działa więc zostaje pociągnąć ogrzewanie.
robertdg - 25-07-2010, 10:25

Kurde, zaskoczyłeś mnie, żeby oszczędzać na 4-ech kabelkach :roll: Dociągnij te przewody z listwy z przekaźnikami i bezpiecznikami.
jkrzysztof80 - 25-07-2010, 21:13

robertdg napisał/a:
Dociągnij te przewody z listwy z przekaźnikami i bezpiecznikami.

Gdzie podpiąć jak już dociągnę?

robertdg - 25-07-2010, 22:38

Nie wiem jak bardzo różnią się schematy RHD to LHD oraz wogóle VR4 względem pozostałych galantów, pewnie jest jedno, musisz podpiąć pod zabezpieczony obwód, czyli nie przed bezpiecznikiem ani przekażnikiem, tylko za tymi elementami, teoretycznie pod przekażnik powinno być OK, ale 100%pewności nie mam bo nie patrzyłem w schematy.