Outlander II GEN Techniczne - Wymiana świec żarowych silnik 2,2 156 km
Romcio79 - 28-01-2017, 21:29
Chciałbym wymienić świece żarowe w swoim aucie 2.2HDI, czy ktoś z was ma dokumentacje demontażu świec?
Moody - 28-01-2017, 22:24
Podjąłem się tego całkiem niedawno. Czerpałem informacje stąd: http://mmc-manuals.ru/man...2/index_M1.htm.
Zawodowo w ogóle nie zajmuję się mechaniką ale, że tak powiem, lubię grzebać (i drażnią mnie mechanicy ). Jest z tym dosyć dużo roboty i jak się w tym pewnie nie czujesz to się dobrze zastanów. Z narzędzi to powinieneś mieć klucz dynamometryczny (dokręcenie świec i plastikowego kolektora) oraz specjalny smar do świec (Liqui Moly, Beru) i na wszelki wypadek dobry penetrator. Opcjonalnie gwintowniki do przeczyszczenia gwintu w głowicy. W manualu piszą o wymianie wszystkich uszczelek przy takiej okazji - w moim 6-letnim aucie były one w doskonałej kondycji więc je tylko wyczyściłem i jak zalecają przesmarowałem olejem silnikowym.
Z niebezpieczeństw, poza oczywistą możliwością ukręcenia świecy (u mnie wszystkie odkręciły się bardzo ładnie), przewody dolotowe (cztery z ośmiu) do cylindrów biegną w dół więc jeżeli się tam coś dostanie (np. śrubka) to potoczy się do zaworu i ... lepiej aby tam nie zostało.
Z zajęć dodatkowych to można przy okazji wyczyścić kolektor (ubabrany począwszy od ujścia EGR), przepustnicę i czujniki (ciśnienia i temp.) w aluminiowych kształtkach pomiędzy rurą od turbo a kolektorem.
Romcio79 - 29-01-2017, 23:19
Ten link który umieściłeś nie działa skąd wiedziałeś że świece są do wymiany?
Moody - 30-01-2017, 20:41
Romcio79 napisał/a: | Ten link który umieściłeś nie działa skąd wiedziałeś że świece są do wymiany? |
Na tej stronie: link
Pierwszy z manuali (trzeba się trochę naszukać).
Komputer wykazał błąd. Komunikat jest lakoniczny - mówi tylko, że coś jest nie tak. Do samych świec (a już w ogóle 2 i 3) b.ciężko się dostać bez ściągania kolektora. Więc pomierzyłem je z podstawki przekaźnika (spisz numer ze swojego i poszukaj w internecie na której nóżce co jest).
Romcio79 - 04-02-2017, 21:24
Hej, dzięki za dostęp do dokumentacji, ale nie mogę znaleźć w tej dokumentacji wymiany świec żarowych w silniku 2.2DID(HDI). Mogę prosić Cię o pomoc?
jerry1094 - 04-02-2018, 13:33
Witam wszystkich.Wczoraj wymienilem swiece w swoim 2.2did.Dojscie jest utrudnione do jednej swiecy,ale po odkreceniu rurki recyrkulacji i malej przeplywki mocowanej na 2 srobki m6 poszlo gladko.Godzina roboty.Teraz mam nadzieje ze w mroz nie bedzie niespodzianki.
WiValdiBB - 28-01-2019, 21:39
jerry1094 napisał/a: | Witam wszystkich.Wczoraj wymienilem swiece w swoim 2.2did.Dojscie jest utrudnione do jednej swiecy,ale po odkreceniu rurki recyrkulacji i malej przeplywki mocowanej na 2 srobki m6 poszlo gladko.Godzina roboty.Teraz mam nadzieje ze w mroz nie bedzie niespodzianki. |
Nabrałeś mnie, po odkręceniu tych elementów oraz wlewu oleju owszem uzyskałem lepszy dostęp tej świecy pierwszej z prawej, ale ta druga pod EGRem to jakaś masakra, może i bym ją odkręcił gdyby w jakiś sposób udało się ściągnąć ten kapturek kabla zasilającego
Chyba że jakoś odkręciłes całkowice ruręEGRu, ja tylko te nakrętki które mocują jej kołnierz i śrubę mocującą obejmę na górze, co umożliwiło delikatne przesuniecie ale to daje tylko jej ruch o +-cm, bo drugi koniec rury EGR jest dalej zafiksowany gdzies tam za silnikiem
Ni chu chu, ze tak powiem, olałem temat, akurat ta świeca była sprawna
Info dla innych, świece nie zmieniane od nowości, 10 lat, 100kkm, opsikiwałem je RustOffem Wurtha, codziennie rano, przez kilka dni, odkręciły się bez żadnego problemu, z lekkim oporem na zimnym silniku, drugą próbowąłem na ciepłym, poszła jeszcze łatwiej, gwinty starych świec tak jak i tulejowana część obudowy są czyściutkie, nieco sadzy na samych elementach grzejnych świec
Nowe dałem takie same, mam dostęp do ori z Citroena, więc dostałem NGK YE08 które ida na pierwszy montaż
Gwinty przesmarowałem pastą ceramiczną CRC
U mnie uszkodzony był przekażnik, i w jego podstawce warto zmierzyć sobie rezystancję poszczególnych świec (ok 1 Ohm do masy)
lyczko - 04-02-2019, 12:18
WiValdiBB napisał/a: |
U mnie uszkodzony był przekażnik, i w jego podstawce warto zmierzyć sobie rezystancję poszczególnych świec (ok 1 Ohm do masy) |
Podpowiesz coś więcej, gdzie on jest?
WiValdiBB - 04-02-2019, 13:17
lyczko napisał/a: | WiValdiBB napisał/a: |
U mnie uszkodzony był przekażnik, i w jego podstawce warto zmierzyć sobie rezystancję poszczególnych świec (ok 1 Ohm do masy) |
Podpowiesz coś więcej, gdzie on jest? |
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1590334#1590334
[ Dodano: 18-08-2019, 07:14 ]
Da się wymienić tę świece nr3 pod EGRem bez jego demontazu, trzebe odkręcic wlew oleju odsunąc w prawo, problemem jest zdjęcie czapeczki z tej swiecy bo choc mozna ją doktnąc czubkami palców nie da się jej ot tak zdjąc
Ja dorobiłem z cienkościennej rurki taki sciągacz, zagiąłem brzegi rurki na końcu i wsunałem z boku na czapę pociagnąłem i się zdjęła, kolejnym probleme było uwolnienie przyrzadu ze zdjętej czapeczki która już nie miła ooparcia na świecy, ale jakos się udąło
Wymiana świecy to juz mały pikuś. Sam kapselek mozna juz osadzic popychając go palcem na końcówkę swiecy
[ Dodano: 18-12-2021, 10:45 ]
Świece wymienie powyzej okazały się słabą podróbą z ładnymi pudełkami, nie wytrzymały zbyt długo, ubiegłej zimy wymieniłem na Meyle, te są jak narazie OK
Moment dokręcania do (Nm) 10
|
|
|