Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Jakie kable, przewody zapłonowe ?
mefju - 19-02-2013, 18:18
Po raz kolejny dzięki
Mam pytanie czy tą nieszczęsną uszczelkę 01236 = MD346062 można dostać w jakimś sklepie motoryzacyjnym ? Lub gdziekolwiek indziej poza ASO ? Czy może jest jej jakiś zamiennik o innym oznaczeniu ? W ASO mi powiedziano, że musieliby ją ściągnąć z Holandii i kilka dni by to zajęło.
Z pozostałymi uszczelkami problemu nie ma i są dostępne nawet w sklepach online. Różnice w cenach są zatrważające, np uszczelka 01110 = MD346750 w ASO to koszt
165zł w sklepie nawet za 58zł.
plecho1 - 19-02-2013, 18:27
Zawsze można spróbować dorobić taką uszczelkę trzeba tylko wiedzieć, jaką grubość ma oryginalna i z jakiego jest materiału.
mefju - 27-02-2013, 02:21
Dostałem uszczelki, tą o której wyżej wspominałem trza było sprowadzić aż z Holandii. Po rozmontowaniu dolotu i pokrywy okazało się, że uszczelki (poza tą od świec) trzymają i są w stanie bardzo dobrym, także gdyby ktoś miał podobny dylemat to niech się nie spieszy z zakupem.
Ja natomiast mam nieco inny problem, bo aktualnie wszystko jest rozmontowane i jutro mechanik będzie kończył robotę, ale poinformował mnie przy okazji ściągania rozrządu, że zasada jest taka, że jak się ściąga się rozrząd powinno się założyć nowy pasek rozrządu. Tylko, że ja cały komplet rozrządu łącznie z paskiem wymieniałem raptem 39 tyś. km. temu i powiedziałem, że zostaje ten co jest, bez zmiany. I teraz tak się zastanawiam czy aby słusznie ? Czy może jednak zamówić z rana pasek i niech założą nowy ?
plecho1 - 27-02-2013, 06:04
Jak zrobiłeś na nim 40 tys to zostało mu w sumie tylko 20 tys więc może wymień na nowy aby za te 20 tys ponownie nie rozbierać jeśli oczywiście inne elementy są OK i dadzą radę kolejne 60 tys.
mefju - 27-02-2013, 18:55
Zaraza zaraz, zawsze byłem przekonany, że komplet rozrządu wymieniamy co 90tys, nawet chyba na forum było gdzieś napisane, że pasek tyle ma wytrzymać. Jeśli to 60 tys to faktycznie zmienia postać rzeczy.
volve - 27-02-2013, 21:34
90 tyś km na oryginalnym pasku itp. 60 tyś km na zamiennikach. Także zależy, co włożyłeś
No i jeszcze chyba warto spojrzeć, ile czasu ma rozrząd. Nie jestem teraz pewny, ale drugim kryterium jest chyba 5 lat(nie jestem pewny).
plecho1 - 27-02-2013, 21:48
Tak, chodzi o okres pięciu lat.
mefju - 27-02-2013, 22:13
Dzięki chłopaki. Pasek oczywiście mitsuboshi - chyba ten był montowany seryjnie ? Rolki koyo lub skf, pompa wody aisin, napinacz już nie pamiętam ale któryś z tych firmowych. Generalnie pamiętam, że cały komplet był producentów polecanych na forum. Montaż 2 lata temu, przy przebiegu 155 tys.
PS. 600zł za robociznę przy montowaniu tych uszczelek i świec to normalna kwota?
scoratir - 27-02-2013, 22:38
Przy przbiegu 40tys pasek na bank bym wymienił, resztę łożysk czy napinaczy już niekoniecznie, bo mogą spokojnie wytrzymać 150tys. (koyo, skf). 600zł? nigdy nie rozbierałem silnika GDI, ale z tego co mi mówił brat, to trzeba rozebrać pół silnika, a może i więcej... tak że sam nie wiem czy za 600zł bym się podjął, bo z głowa to złożyć to...
|
|
|