Space Star Techniczne - [MSS ALL] Centralny zamek
bazkomp - 29-03-2016, 11:45 Temat postu: [MSS 1.6] Problem z centralnym zamkiem - nie podnosi/opuszcz Od roku męczę się z zamkiem w tylnych lewych drzwiach. Centralny zamek nie otwiera/zamyka.
Chodzi o to, że to cięgno za które się ciągnie aby ręcznie otworzyć/zamknąć drzwi nie podnosi się i nie opada, już smarowałem co się dało ale wciąż bez zmian.
Są jakieś pomysły na ten problem?
Za każdym razem muszę ręcznie zamykać i otwierać drzwi - to staje się irytujące
Bizi78 - 29-03-2016, 11:55
bazkomp napisał/a: | Są jakieś pomysły na ten problem? |
Może siłownik kaput .
bazkomp - 29-03-2016, 12:18
Nie - siłownik jest OK ponieważ czasem uda się otworzyć/zamknąć a poza tym za każdym razem widać jak ten cypel się rusza - on wychodzi mniej więcej do swojej połowy wysokości. Muszę poruszać na dół i do góry i wtedy coś przeskoczy i ręcznie mogę drzwi otworzyć...
zet-em - 29-03-2016, 21:30
Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, bazkomp to chyba przestawił Ci się zacisk/zatrzask, takie coś w rodzaju widełek które jest na końcu cięgła które podnosi lub opuszcza ten ,,cypel" jak to nazwałeś.
Jeśli ściągniesz tapicerkę i dobierzesz się do tego cięgła (ma kilkanaście cm. długości, na końcu wygląda jak gwintowane i na tych gwintach zatrzaśnięte są widełki zamka.
Można to ściągnąć i podnieść lub opuścić a następnie zatrzasnąć na właściwej wysokości.
Musisz ściągnąć tapicerkę i to zobaczyć, a ,,zajarzysz" o co chodzi i jak to powinno być ustawione.
Pozdrówki
bazkomp - 25-04-2016, 12:58
Rozebrałem te drzwi i nie mam pojęcia o jakie widełki chodziło
plecho1 - 25-04-2016, 14:53
Być może winny jest silniczek siłownia, miałem tak w klapie bagażnika. Dla sprawdzenia podaj bezpośrednio na siłownik 12V, jak do jednego z przewodów podasz + a na drugi - to zamek powinien się zamknąć a jak na odwrót, to powinien się otworzyć. Jeśli tak będzie działało, to znaczy, że coś nie tak z połączeniem przewodów a jak nie zadziała, to najprościej siłownik do wymiany, lub jak lubisz się bawić, to być może silnik tylko do czyszczenia. U mnie do wnętrza dostał się smar z mechanizmu siłownia, po wyczyszczeniu zamek zaczął działać jak trzeba.
bazkomp - 25-04-2016, 14:58
dzięki za sugestie - trzeba będzie to rozebrać
plecho1 - 25-04-2016, 15:21
Najpierw sprawdź elektrycznie bez wyciągania siłownika, jak nie będzie otwierał i zamykał to demontuj. Nie wiem jak siłownik w drzwiach ale ten w klapie jest rozbieralny tylko trzeba uważać na zatrzaski bo są dość delikatne i bardzo łatwo je połamać.
bazkomp - 25-04-2016, 15:31
ale ten siłownik działa - tylko nie do końca otwiera i zamyka - raz na 10 otwarć mu się uda
plecho1 - 25-04-2016, 17:25
Miałem tak samo z klapą, raz działało, raz nie a czasem niezupełnie się otwierała czy zamykała. Zaklejone smarem były szczotki w silniku i nie zawsze dobrze łączyły przez co silnik nie miał pełnej mocy. Problemy z ciężko działającym mechanizmem najczęściej pojawiają się podczas mrozu a teraz raczej zamek nie powinien stawiać takiego oporu aby siłownik nie mógł go poruszyć. Nie twierdzę, że w tym przypadku to akurat tego wina na 100% ale jest to bardzo prawdopodobne.
zet-em - 26-04-2016, 18:19
bazkomp napisał/a: | Rozebrałem te drzwi i nie mam pojęcia o jakie widełki chodziło
|
Sorry, bazkomp rzeczywiście mój opis dotyczył przednich drzwi (bo miałem ten sam przypadek)
Ale jeśli siłownik pracuje, tylko nie zamyka to ,,pies jest pogrzebany" w tych długich cięgłach które widać. Wiem, z jeśli ten górny, od małej wewnętrznej klamki jest zbyt naciągnięty, to siłownik nie zamknie zamka.
Jeśli masz drzwi rozebrane, a siłownik pracuje to masz jak na dłoni, co nie gra i co trzeba przestawić czy podregulować. Może dolne cięgło z jakiegoś powodu (oporu) nie spełnia swej roli tylko wygina się i dlatego nie otwiera/zamyka.
A jeśli chodzi o ,,widełki" to zerknij w lewo, schowane za blachą, połączenie zewnętrznej klamki z zamkiem. Ustawienie tego szczegółu jest bardzo istotne dla poprawnego działania zamka, (centralnego również).
Pozdr
bazkomp - 26-04-2016, 19:04
Oglądałem to i nic. Juz sam nie wiem czy to nie jakaś wada zamka. Musze poruszać tym ręczny cięgnem kilka razy do góry i na dół aby chociaż ręcznie zamknąć drzwi
[ Dodano: 25-05-2016, 10:15 ]
naprawione
problemem był siłownik - zacinał się.
O jego rozebraniu nie ma nawet mowy - posklejany, ponitowany - zmasakrowałbym go.
Wlałem do środka WD40 + olej i działa
Ratownick76 - 12-11-2016, 01:27
Potwierdzam....rocznik 99 1.3 otwierając/zamykając z klucza którykolwiek zamek otwiera się/zamyka wszystko....ale w 2004 tylko od strony kierowcy zamykam/otwieram wszystko , pozostałe 2 zamki (klapa , pasażer) otwierają/zamykają tylko ten jeden zamek - też byłem zdziwiony.
|
|
|