Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [Hamulce] Przewody hamulcowe elastyczne
Redmann - 21-03-2013, 14:30
lukasz921 napisał/a: | dzwonilem i pytalem, ale w sumie procedury potrwaly troche zeby to wogole sprawdzic. Do 2 tygodni. W innym Aso znowu powiedzieli ze sprawa dotyczyla tylko przewodow od zbiorniczka. Ale i tak musialbym pewnie bawic sie w holowanie samochodu itp wiec wymienilem na nowe przewody TRW. |
Moje nowe przewody TRW zakupione w IC wytrzymały 2dni. Od miesiąca śmigam na Boschu i jak na razie wszystko ok.
Japko - 12-04-2013, 22:09
Czyżby nagle kończą życie te przewody u wszystkich? Wczoraj strzelił mi w trakcie jazdy z przodu. Niestety jestem w niemczech, dobrze że zainwestowałem w ADAC. Zawieźli mnie do polskiego warszatu, ale wymiana i tak drogo - 200EUR za oba przewody z przodu.
Czy polecacie żeby zrobić od razu tył?
RaVciO - 12-04-2013, 22:14
Redmann napisał/a: | lukasz921 napisał/a: | dzwonilem i pytalem, ale w sumie procedury potrwaly troche zeby to wogole sprawdzic. Do 2 tygodni. W innym Aso znowu powiedzieli ze sprawa dotyczyla tylko przewodow od zbiorniczka. Ale i tak musialbym pewnie bawic sie w holowanie samochodu itp wiec wymienilem na nowe przewody TRW. |
Moje nowe przewody TRW zakupione w IC wytrzymały 2dni. Od miesiąca śmigam na Boschu i jak na razie wszystko ok. |
Ile kosztowały te przewody?
jurek11 - 24-04-2013, 17:47 Temat postu: przewody hamulcowe witam
Właśnie jestem po przeglądzie rejestracyjnym i mam do wymiany przednie przewody hamulcowe ,chociaż mam stempelek to wolałbym je jednak wymienić bo są wg. diagnosty popękane.
Ile mogą kosztować takie przewody aby czuć się bezpiecznie i nie wydać mnóstwa kasy.
Na znanym serwisie są ale jakieś takie tanie 30 - 50 zł , a może faktycznie tyle kosztują .
Jeśli ktoś ostatnio je wymieniał lub zna orientacyjną cenę i markę to prosiłbym o jakieś namiary.
ps. chyba lepiej to zrobić w warsztacie ? a nie w garażu...
pozdrawiam Wojtek
RaVciO - 25-04-2013, 17:07
Ostatnio się z ciekawości dowiadywałem to cena około 70zł za sztukę, ale nie pamiętam jakiego producenta...
jurek11 - 25-04-2013, 21:52
witam
Dzięki , na razie zapisałem się do warsztatu na wymianę , ale cenę poznam po weryfikacji stanu jakości i po decyzji wymiany.
Myślę , że właśnie cena ok 50-70 zł za sztukę powinna być ok. oczywiście plus wymiana 40 zł
Mam nadzieję , że przejadę jeszcze trochę bo termin za dwa tygodnie.
Szczerze mówiąc dziś przy zmianie kół na letnie obejrzałem sobie lewy przewód i żadnych pęknięć nie znalazłem........ zobaczymy co powiedzą w warsztacie.
pozdrawiam Wojtek
Japko - 26-04-2013, 19:27
Panowie,
Wymieniłem przewody z tyłu.
Jednak nadal znajduję plamy z płynu hamulcowego pod lewym kołem z tyłu.
Robiłem testy, jestem prawie pewien że cieknie jak zaciągam ręczny i tylko wtedy. Czy to możliwe?
jurek11 - 26-04-2013, 20:44
witam
Sprawdź dokładnie uszczelki lub uszczelkę,( bo nie wiem ile ich tam jest), ale chyba jedna , przy zacisku o ile masz tarcze z tyłu .
Mi ciekło też , a najbardziej jak był ręczny zaciągnięty i okazało się , że to wina uszczelki.
pozdrawiam Wojtek
szkuba - 27-04-2013, 13:42
Japko napisał/a: | nadal znajduję plamy z płynu hamulcowego | a sprawdzałeś może czy to cieknący cylinderek nie jest przyczyną wycieku? jeśli tak trzeba go będzie wymienić-uszczelniaczy nie ma na rynku. Jeśli mogę coś doradzić to lepiej kupić lepszej klasy. Ja kupowałem jakieś tanie bodajże LPR który ma za duży skok i przy montażu szczęk się wysuwa i zaciąga powietrze. Na moje oko TRW jest lepszy.
Żeby zajrzeć pod bęben wystarczy ściągnąć bęben wkręcając dwie śruby M8 w okolic szpilek.
Japko - 28-04-2013, 21:37
Dzięki.
Ja mam z tyłu tarcze.
Nic niestety sam nie zrobię, bo nie grzebię samemu. Poza tym mam do dyspozycji tylko ulicę, jestem tymczasowo w niemczech.
Tu niestety mechanicy nie bawią się w wymienianie uszczelek, wymieniają od razu cały zacisk i biorą za to kupę kasy. No ale jak będzie trzeba to zrobię, w końcu to hamulce.
Jednak wydaje mi się, że jak przestanę używać ręczny to będzie OK.
jurek11 - 28-04-2013, 22:34
witam
Moim zdaniem nie używanie ręcznego tylko spowolni wyciek, który prawdopodobnie pojawia si właśnie w chwili hamowania , a przecież nikt nie jeździ z wciśniętym hamulcem.
Jeśli zaciągasz ręczny hamowanie jest ciągłe przez długi czas.
Nie zmienia to faktu że hamulce to ważna sprawa, ja dolewałem płynu i jeździłem tak 4 miesiące , aż wstyd się przyznać.
W końcu warsztat i już rok minął bez problemów.
pozdrawiam Wojtek
Bizi78 - 29-04-2013, 07:42
Cytat: | Jednak wydaje mi się, że jak przestanę używać ręczny to będzie OK. |
Rzecz nieużywana jeszcze szybciej się psuje .
Może ci się zapiec hamulec i będziesz miał problem z dalszą jazdą.
Miałem taką przygodę, całe szczęście, że w mieście a nie w szczerym polu.
Dwa zaciski TRW z jarzmami kupowałem na alledrogo za około 600zł.
Japko - 29-04-2013, 17:09
Póki co nie zaciągam ręcznego i nie kapie nic.
jurek11, zgadzam się z Tobą, ręczny to takie długie hamowanie i w trakcie normalnego wyciek jest pewnie minimalny, ale jest.
Dzwoniłem do mechanika lokalnego, oczywiście uszczelek nie robi, wymiana zacisku 200EUR (zacisk nowy TRW).
Co ciekawe nie widzę na alledrogo nowych zacisków, żeby porównać cenę....
Bizi78 - 29-04-2013, 20:04
Japko, tutaj masz:
http://allegro.pl/zacisk-...3209597765.html
Ja brałem od tego gościa do swojego i jest ok.
Nr. TRW to BHN287 tył lewy i BHN288 tył prawy.
Tutaj bez jarzma:
http://allegro.pl/zacisk-...3142159001.html
Japko - 29-04-2013, 20:10
Nice, to tutaj jest 2x droższy :/ No ale trzeba robić, co poradzić....
|
|
|