[97-04]Galant EAxA/W - Dziwny dzwięk
robertdg - 24-07-2014, 19:14
Sprawdź osłony na tłumiku, zwróc także uwagę na to, czy rezonans nie jest przenoszony na dźwignbię zmiany biegów, jezeli jest to do sprawdzenia rozrząd bo pewnie balans poszedł się urwać
Pieraś - 24-07-2014, 20:58
Dźwignia biegów nie drży, też o tym myślałem i nawet mocniej dźwignię trzymałem ale nic po ręce nie biło, a dźwiek był. Spróbuję jutro na kanał wjechać, a jak dalej będzie lało to pojutrze. Co do rozrządu, czy też balansu to bym słyszał to gdzieś na prawo, a to jakby w tej pinowej części deski rozdzielczej - jakby pod nią.
robertdg - 24-07-2014, 21:01
Pieraś napisał/a: | Co do rozrządu, czy też balansu to bym słyszał to gdzieś na prawo, a to jakby w tej pinowej części deski rozdzielczej - jakby pod nią. | Nie ma reguły, jak silnik ma wytracony balans to nosi po całej karoserii i to dośc przeraźliwie
Pieraś - 24-07-2014, 21:51
A to nie jest tak, że jak balans byłby uwalony to:
a. rzucalo by silnikiem jak wkręcam go stojąc w miejscu?
b. nie ma tego rezonansu, gdy kręcę go do odcinki stojąc w miejscu
c. gdyby balansowy sie urwał, to chyba by mi rozwaliło pokrywe od rozrządu lub rozrząd?
robertdg - 24-07-2014, 22:07
Scenariusze mogą być różne
ssemek85 - 24-07-2014, 22:14
Skoro na stojaka jest spokoj to może trzeba układ napędowy obejrzeć. czasem jest taki efekt ja poducha na skrzyni padnie bądz na silniku. może sie przemieszczać i napierać na którąś półoś. jakby drżało a nie drży. bardziej słychać niż czuć
Pieraś - 25-07-2014, 19:33
Cześć.
Temat zakończony smutnie :-/
Żeby nie wydłużać co i jak .. dziś przy ruszaniu, jakoś na 2 biegu przy moze 3k obrotow nagle odjęło moc jednocześnie słysząc tyrkotanie jakby pasek tarł o obudowę zębami. W ciągu może max. 2 sekund szybko wyłączyłem stacyjkę i zatrzymałem samochód. Jako, że kilka metrów od bramy działki rodziców, zepchnąłem go na działkę i zdjąłem górną pokrywę rozrządu (mam 2.0 benzyna, 98kW) - paski balansowy i rozrządu zerwane, a balansowy wkrecił się pod ten od rozrządu pod duże koło przy wałku rozrządu.
Jakie mam szanse na to, że zerwały się tylko paski i tłok(i) nie spotkał się z zaworem(-ami) ?? Nie było żadnego dźwięku uderzenia, czy też dźwięków walenia poza tym, że był dźwięk jakby faktycznie coś cyklicznie i szybko tarło o jakąś obudowę - co zresztą raczej dobrze kojarze widząc zerwany pasek
robertdg - 25-07-2014, 20:43
Nie masz żadnych szans, możesz jedynie liczyć na łud szczęscia, pozostaje próbnie załozyć nowy pasek rozrządu i zmierzyć kompresje
|
|
|