To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Stukanie przy hamowaniu/przyśpieszaniu

adasko225 - 06-09-2016, 18:42

HUGO

toczyłem tarcze i założyłem nowe klocki i od tego czasu własnie się tak zaczeło robić.
Dzięki za informacje. Zrobie tak jak mówisz mam nadzieje ze pomoże :)

Hugo - 06-09-2016, 18:48

Blaszki montażowe klocków są OK? Nie wypadła Ci któraś podczas montażu klocków?
sapletio - 03-06-2018, 19:36

Odkopię lekko temat, mianowicie:
Jakiś czas temu wymieniałem hamulce, komplet przód. Blaszki stare przełożone, posmarowane pastą ceramiczną. Problem zauważyłem, a w zasadzie usłyszałem niedawno:
Kiedy zmieniam kierunek jazdy przód tył i uzyje hamulca słyszę jakieś stuknięcie- jeden raz potem cisza do momentu zmiany kierunku jazdy. Co to może być?

Krzyzak - 03-06-2018, 19:59

blaszek prowadzących się nie smaruje - jak są zniszczone to się wymienia, ew czyści szczotką drucianą bo są ze stali sprężystej
elektryk - 03-06-2018, 23:41

Krzyzak napisał/a:
blaszek prowadzących się nie smaruje - jak są zniszczone to się wymienia, ew czyści szczotką drucianą bo są ze stali sprężystej
Na upartego można odrobinę smaru miedzianego między klocek a blaszkę, coby klocki miały lekki poślizg. A za takie stukanie jak bym bardziej podejrzewał luzy w napędzie tylnym, może tuleje dyferencjału, może luzy w przegubach albo w mechanizmie dyfra.
sapletio - 04-06-2018, 05:17

elektryk napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
Na upartego można odrobinę smaru miedzianego między klocek a blaszkę, coby klocki miały lekki poślizg. A za takie stukanie jak bym bardziej podejrzewał luzy w napędzie tylnym, może tuleje dyferencjału, może luzy w przegubach albo w mechanizmie dyfra.

Problem w tym, że te puknięcie dochodzi z przodu i tylko raz gdy zahamuję po zmianie kierunku jazdy, dalej już cisza. Jakby coś zmieniało delikatnie swoje położenie.

Krzyzak - 04-06-2018, 08:53

elektryk napisał/a:
można odrobinę smaru miedzianego między klocek a blaszkę
nie można... jak się do smaru zacznie piach i błoto przyklejać to będziesz wiedział dlaczego
elektryk - 04-06-2018, 10:17

Krzyzak napisał/a:
elektryk napisał/a:
można odrobinę smaru miedzianego między klocek a blaszkę
nie można... jak się do smaru zacznie piach i błoto przyklejać to będziesz wiedział dlaczego
U mnie nigdy tak sie nie stało, a przy kolejnej wymianie klocka zawsze pozostało trochę "koloru" po smarze.
Hugo - 06-06-2018, 22:10

elektryk napisał/a:
za takie stukanie jak bym bardziej podejrzewał luzy w napędzie tylnym, może tuleje dyferencjału, może luzy w przegubach albo w mechanizmie dyfra.
Lancer Sportback to chyba średnio ma ten tylny napęd :wink: