Carisma - Techniczne - Nadal wysokie spalanie w Carisma 1,8 GDI
saphire - 11-01-2007, 11:42
To tak samo właśnie było z moim kuzynem, marudził że po mieście we wrocku auto (mondeo 2.4 tdci czy jakoś tak) mu dużo pali no to pojeździł po Przemyślu trochę i przestał marudzić albowiem nagle wyszło mu że w Przemyślu po mieście to auto mu paliło 50% więcej (sic!) - od tego czasu twierdzi że we Wrocku to mu auto mało pali bo tam długie przejazdy są, mało korków, jazda po płaskim itp. a u nas górki sporawe, masakryczne korki, krótkie przejazdy, podjeżdżanie po kilka metrów itp.
Dlatego nie można porównywać spalania do innych miast - jedynie co ma sens to taki sam model auta w tym samym mieście i najlepiej jeżdżący taką samą trasą i w podobnym stylu kierowcy
Matejko - 08-02-2007, 19:58
z ciekawosci zdzialales cos z tym spalaniem - bo tak mi sie skojarzylo jak o kolach Ci pisalem w innym temacie ??
Juiceman - 10-02-2007, 01:16
Dorwałem się do auta i komp pokazuje mi nie cale 13 litrów Powoli Skrzynia szykuje się do wymiany ;] Na upartego jakby jezdzic jak emeryt osobiscie zrobilbym 8 litrow w miescie 6-7 na trasie :)Ale trzeba korzystac z urokow jazdy, a nie krajobrazu miasta ;]
Cracoviaczek - 12-02-2007, 17:17
To ja przy okazji spalania coś od siebie. Jeżdżę 1,8 GDI i praktycznie tylko po Krakowie. Do pracy i z powrotem jakieś 8 km w jedną stronę. No i spalanie w zależności od stylu jazdy mam 10,5-11 litrów. Poczytałem ten temat i już sam nie wiem czy to w normie czy coś za dużo. Wczoraj pojechałem do Wrocławia i na autostradzie, jadąc 3/4 trasy z prędkością 120-130 km/h a tylko chwilami 150-160 km/h Carisma spaliła mi 7,5 l/100 km. To chyba nie jest jakiś zły wynik?
I przy okazji - bo w tym temacie był też poruszany problem "mułowatości" - chciałem zapytać: czym może być spowodowane chwilowe zamulanie. W drodze powrotnej przy równej jeździe 130 km/h auto momentami nie chciało "ciągnąć" a po chwili jakby się coś odtykało i znowu jechało normalnie. Miałem czyszczoną przepustnicę na początku stycznia więc chyba raczej to nie tu leży problem. Czy może to być spowodowane złą jakością paliwa? Tankowałem na BP we Wrocławiu na Karkonoskiej, więc jakby ktoś z tamtych okolic miał podobne przygody z tym paliwem to niech napisze. Przynajmniej się uspokoję, że to wina paliwa.
saphire - 12-02-2007, 19:42
IMHO pali ci tyle co powinna. Chwilowa "mułowatość" wynika z faktu iz pewnie w danym momencie przełączyła się na ECO czyli jazdę na ubogiej (lean) mieszance - to podtrzymuje prędkość gdy nie ma zbyt dużego obciążenia więc auto wtedy słabsze ale i mniej pali natomiast przy wdepnięciu powinna przełączać się na normalny skład mieszanki co skutkuje od razu odczuciem mocy i odejścia do przodu. Jak nie masz kontrolki trybu ECO na zegarach to przełączenie między ubogą a normalną czuć tak jakby lekkim szarpnięciem lub ewentualnie cos jak leciutki uślizg sprzęgła z delikatnym podniesieniem na chwilę obrotów czy cos koło tego - ciężko mi to opisać ale ja bez tej kontrolki czuję kiedy się przełącza na ubogą i odwrotnie
Cracoviaczek - 12-02-2007, 22:20
| saphire napisał/a: | | Chwilowa "mułowatość" wynika z faktu iz pewnie w danym momencie przełączyła się na ECO czyli jazdę na ubogiej (lean) mieszance - to podtrzymuje prędkość gdy nie ma zbyt dużego obciążenia więc auto wtedy słabsze ale i mniej pali natomiast przy wdepnięciu powinna przełączać się na normalny skład mieszanki co skutkuje od razu odczuciem mocy i odejścia do przodu. |
Dzieki za uświadomienie - nawet nie wiedziałem, że się tak dzieje A rzeczywiście jak wcisnąłem pedał to szła do przodu jak należy
Anonymous - 19-02-2007, 22:58
Witam
Nie wiem jak w tym modelu ale jak miałem poprzednia Cari i rocznik 97 to efekty o których mówisz mechanik usunąl mi czyszcząc silniczek kroczkowy po tym zmiejszyło sie spalanie i wróciła moc jesli go posiadasz to warto by było go przeczyścić
Bartek - 19-02-2007, 23:32
Zależy od rocznika. Egzemplarze z elektroniczną przepustnicą nie mają krokowca.
Wracając do Twoich problemów - zwiększone spalanie, błędy wymienione przez Ciebie to niestey objawy kończącej się przepustnicy. Regenerowana w Opolu kosztuje 1500 zł, nowa u Japaneze 3500, a o cenę w ASO nie próbuj pytać....
Anonymous - 20-02-2007, 08:52
mój na pewno miał a czy nowy model ma trudno powiedziec
Sienio - 22-02-2007, 22:45
W mojej Carismie !,8 GDI Elegance z 2002 r jest silnik krokowy w układzie sterowania przepustnicy.
Anonymous - 09-04-2007, 17:03
| Bartek napisał/a: | Zależy od rocznika. Egzemplarze z elektroniczną przepustnicą nie mają krokowca.
Wracając do Twoich problemów - zwiększone spalanie, błędy wymienione przez Ciebie to niestey objawy kończącej się przepustnicy. Regenerowana w Opolu kosztuje 1500 zł, nowa u Japaneze 3500, a o cenę w ASO nie próbuj pytać.... |
witam, po bardzo długiej przerwie...
niestety moje doświadczenia z gdi nie tchną optymizmem na temat przepustnicy,
czy naprawdę tylko Bartek potrafi coś z tym zrobić?
czy trzeba jechać do Wa-wy żeby przeczyścić przepustkę, egr, i doloty?
regenerowana przepustnica w opolu 1500- dokładnie, nawet na allegro się ogłaszają,
we Wrocławiu byłem u wielu mechaników i nikt, dosłownie nikt nie chce się tego podjąć.
Może ktoś jednak wie gdzie to zrobić taniej i bliżej wrocławia.
PS. pozdrowienia dla Bartka - najwięcej wyniosłem z Twoich postów chłopie na temat GDI, ale i tak chyba niedługo pchnę to auto- napinacz kosztuje 1400 PLN- przecież to auto dla milionerów...
pozdrawiam całą ekipę GDI z wro (i wypiję bronxa za wasze mocne nerwy do gdi)
saphire - 09-04-2007, 18:37
A skąd ty taka cenę tego napinacza masz? Toż niedawno w ASO rozrząd robiłem i 400zł nowy ori kosztował? Co do przepustnicy jeśli już chcesz ja zmieniać to czy szukałeś po ile jest osiągalna z anglika lub rozbitka?
Anonymous - 09-04-2007, 22:47
nie wim co wy chcecie od GDI moje produkcji 1999r tez szarpało na zamarznietym pedale przyśpieszenia, po czyszczeniu przepustnicy, kolektora dolotowego i kanałów dolotowych w głowicy oraz czyszczeniu zaworu EGR oraz wymianie świec, szarpniecia znikły kompletnie (było wyraźne jak nie wiem teraz nie ma go wcale). W dolotach było pełno nagaru, dosłownie węgla na sciankach w niektórych miejscach było nawet 5mm, jak nie wiecej.
Co do spalania to sprawdziłem jak jechałem 200km/h i skasowałem licznik spalania to spalanie na kompie wyskoczyło 17,5l/100km. (obroty były w granicach 5600rpm, nie mam chwilowego spalania wiec tak musiałem sprawdzić ile pali przy prędkości 200km/h). Dlatego jak jezdzisz dynamicznie i biegi zmieniasz na granicy 4500rpm to spalanie w granicach 10l/100km to tak mi się zdaje normalka. Ja biegi zmieniam na granicy 3000-3500rpm i spalanie mieszane 6,8-7,5 odczyty z kompa. Na zbiorniku robie około 1000km. Fabryka podaje bodaj około 750km sprawdz ile robisz na zbiorniku.
Sprawdz czy twoje auto przy około 115Km/h ma 3000rpm bo tak powinieneś mieć.
A ja na twoim miejscu jak masz błędy to udałbym sie do ASO tam by wiedzieli co zrobić z tym tak mi się zdaje.
pozdro
Anonymous - 10-04-2007, 20:40
saphire: napinacz hydrauliczny? nigdzie nie widziałem tak tanio, wiele było postów na temat, czy przy wymianie rozrządu wymieniać również najdroższą częśc-napinacz hydrauliczny. Niektórzy twierdzą że tak, niektórzy, ze tylko wtedy gdy cieknie. najtaniej jak widziałem-1800za całość, o ASO nie wspominając.
Z anglika wyciągać? i też regenerować,... bez sensu,
deadly: napisałem kilka postów na temat ASO we wro na tym forum ...no comments... , jeśli przepustnicę za 150 PLN potrafią wyczyścić, to na temat owysz szarpań nie mają zielonego pojęcia, nawet nie wspominają o czyszczeniu kolektora wtrysków czy EGR. Gdy zapytałem odpowiedzieli że nie mają na stanie magicznej maszyny ultradźwiękowej do czyszczenia mikrokanalików. Nikt ponadto łącznie z nimi za żadne skarby nie chce sie podejmować czyszczenia tego "ręcznie". Jestem na tyle zdesperowany że coraz bliżej jestem kupna środka do czyszczenia układu wtrysku Liqui Moly
Jeden kolega z wro gdzies tu niedawno napisał że Bartek mu pomógł, ale Bartek nie da rady wszystkim pomóc a kolesie w opolu są ...łagodnie mówiąc ... niezbyt econo...
świece IZFR16B (z pamięci, bo takie drogie sprawy się pamięta) ...niezbyt econo
olej GDI 10W30 ....no comments
i rozrząd ...tylko dla krezusów
miałem te same co wszyscy objawy z szarpaniem i obrotami ...teraz doszło spalanie 10l/100 w jeździe mieszanej- z przewagą trasy, braki mocy, ponadto komp oszukuje o 1.5l zaniża,
najlogiczniejsze*- kończy się przepustnica i trzeba czyscic układ EGR i wtrysku, jakbym chciał wszystko to teraz zrobić (rozrząd już nietety też) to musiałbym się nieźle nagimnastykować nad znalezieniem kogokolwiek kompetentengo, oraz musiałbym wywalić lekką ręką -3000-4000 PLN
pozdrawiam-
...cari odchodzi, myślę nad octavią Laurin & Klement TDI 130Km
Anonymous - 10-04-2007, 23:07
gutier, Piszesz że Twój samochód zaniża wartośc spalania, ja juz to kiedyś pisałem przed czyszczeniem zaniżał wartości do litra, a po czyszczeniu zawyżał ponad litr i to był jeden z widocznych objawów czyszczenia, napisze tylko że na rozbieranie i czyszczenie poświęciłem 12godz. ale róznica zauważalna. W sumie robie przymiarki żeby ponownie to wszystko porozbierać jak chcesz chętnie podziele się wiedzą i pomoge.
a co do ASO to juz dawno sobie ich darowałem między innymi po opiniach z tego forum.
pozdro
|
|
|