Forum ogólne - Sprowadzenie samochodu z UE
Anonymous - 27-02-2013, 14:02
plecho1 napisał/a: | cns80 napisał/a: |
plecho1 napisał/a: | Te 14 dni jest liczone od momentu przekroczenia granicy. | A skąd to wiedzą ? Ja to deklaruję czy w jakiś sposób to sprawdzają ? Czy może mam na granicy gdzieś zajechać i coś zgłosić ?
|
Sam to deklarujesz, nie mają możliwości tego sprawdzić.
Potrwać może, ale w cale nie musi, jak już napisano wyżej, wszystko zależy od konkretnych urzędów. Najlepiej zacząć załatwiać z poniedziałku, to jest szansa, że do piątku się wyrobisz. Najczęściej najwięcej zależy od Urzędu Celnego, bo skarbówka przeważnie dostosowuje się do czasu oczekiwania na Urząd Celny. Wydział komunikacji powinieneś załatwić w dzień odebrania dokumentów z Urzędu Celnego i Skarbowego.
Ja tłumacza ostatnio załatwiałem korespondencyjnie, jest wiele takich firm w internecie. Dokumenty przesłałem na e-maila oraz wpłaciłem od razu kasę za tłumaczenie i jeszcze tego samego dnia tłumaczka wysyłała mi przetłumaczone dokumenty poleconym priorytetem, które miałem następnego dnia. |
Dlatego zawsze lubiłem sprzedać samochód w Lubelskie. Nawet w Zamościu nie było problemów. Co do deklaracji u nas twierdzą że od wykupienia tablic:D jak się zaprzeczy to trzeba pisać oświadczenia pod paragrafami że się twierdzi Prawdę. Zależy od osób siedzących i u której załatwiamy widzę bo nawet Sławek trochę się nalatał z rejestracją tego czerwonego FTO. Ale tu nie ma reguły. Myślę że wystarczająco pomogliśmy koledze, zobaczymy co będzie dalej
hahaha sami wiecie wystarczy że będzie siedziała Pani nie dopieszczona przez męża lub chłopa to odrazu są problemy :D:D:D
cns80 - 27-02-2013, 14:06
Dzięki wielkie.
Tylko powiedzcie co z tym VATem (sama deklaracja czy coś trzeba płacić) i recyklingiem (gdzie to załatwić) ?
Anonymous - 27-02-2013, 14:16
cns80 napisał/a: | Dzięki wielkie.
Tylko powiedzcie co z tym VATem (sama deklaracja czy coś trzeba płacić) i recyklingiem (gdzie to załatwić) ? |
Vat deklaracja + opłata 160zł
recykling możesz zrobić przelew wpisując dane auta z nr vin : tu masz nr konta itp.
http://www.nfosigw.gov.pl...a-recyklingowa/
plecho1 - 27-02-2013, 16:13
A dokładnie chodzi o opłatę skarbową aby został zwolniony z podatku VAT. W skarbówce wypełniasz druk VAT 24 i wpłacasz te 160zł po czym otrzymujesz od nich VAT 25.
Jeśli chodzi o same wpłaty, to zostałem pouczony w jakim banku mam zapłacić, bo te urzędy mają podpisywane umowy z konkretnymi bankami. Akcyzę oraz opłatę skarbową związaną z przyjęciem dokumentów akcyzowych płaciłem w kasie w Urzędzie celnym.
cns80 - 28-02-2013, 07:37
Dzięki wielkie
To już chyba wszystko wiem oprócz tego gdzie mam urząd celny, ale tego się dowiem
Widzę że jak nic samochód za 7.400 euro wyjdzie mi za 35.000 zł
Bizi78 - 28-02-2013, 07:47
Fajnie by było jakby ktoś zrobił małe kompendium wiedzy, czyli krok po kroku w jednym poście najlepiej z fotkami wniosków, formularzy dla potomnych .
Bartekkita - 28-02-2013, 08:07
podepne sie pod temat
mógłby ktoś powiedzieć jak proces rejestracji wygląda w przypadku aut sprowadzanych np. z Niemiec kupowanych w Polsce jako "nieoplacone"?
czy dobrze myślę, że brief musiał zostać opłacony wczesniej przez handlarza?
kolejna sprawa jak to wygląda z akcyzą z tego co piszecie trzeba to opłacić w ciągu 14 dni jeśli takie autko stoi u handlarza ponad 14 dni tzn, że po upływie tego terminu musi on zacząć procedurę celną czy nagina jakoś sobie przepisy?
plecho1 - 28-02-2013, 09:12
Najczęściej handlarz lub kupujący od handlarza, moment przybycia do Polski, podaje jako dzień lub kilka już po samym zakupie przez klienta nie zgłaszając wcześniej, że auto jest już w Polsce od jakiegoś czasu.
cns80 - 28-02-2013, 09:27
plecho1 napisał/a: | Najczęściej handlarz lub kupujący od handlarza, moment przybycia do Polski, podaje jako dzień lub kilka już po samym zakupie przez klienta nie zgłaszając wcześniej, że auto jest już w Polsce od jakiegoś czasu. | Handlarz mignie się od opłat, a w razie odpowiedzialności za swoje słowa to beknie ten kto wypełnia deklarację w celnym, tak ?
pawlos - 28-02-2013, 10:12
jestem teraz w trakcie rejstracji
przegląd techniczny jest wazny ale odejmują 1 rok ,poniewaz w Niemczech przegląd jest co 2 lata a u nas co rok(czyli jak masz przegląd do np.12.05 2014 to w pl bedzie do 12.05 2013)
żólte tablice wydają wszystkim również obcokrajowcom tylko teraz wpisuje sie dane samochodu na miejscu w urzędzie w Niemczech na podstawie Briefu (przegląd nieobowiązkowy)w HH koszt około 60 Euro na 5 dni
co do urzędu celnego to do okreslenia minimalnej wartosci samochodu nalezy od wartosci katalogowej odjąc max 25%(najlepiej 20% tolerancja wewnątrzurzędowa) odjąc vat oraz odjąc akcyze 18,6 lub 3,1
cns80 - 28-02-2013, 10:20
pawlos napisał/a: | w HH koszt około 60 Euro na 5 dni
| Będę kupował HE. Mam nadzieję że będzie tak samo.
pawlos napisał/a: | odjąc vat oraz odjąc akcyze 18,6 lub 3,1 |
Akcyzę to chyba dodać ? A z Vatem to nie bardzo rozumiem.
pawlos - 28-02-2013, 10:36
do okreslenia wartosci samochodu w PL masz tabele
czyli koszt samochodu to jest koszt zakupu za granicą + akcyza +vat
no i te wartosci nie powinny się róznic wiecej jak 25%bo inaczej UC zakwestionuje umowe
Anonymous - 28-02-2013, 10:42
pawlos napisał/a: | jestem teraz w trakcie rejstracji
przegląd techniczny jest wazny ale odejmują 1 rok ,poniewaz w Niemczech przegląd jest co 2 lata a u nas co rok(czyli jak masz przegląd do np.12.05 2014 to w pl bedzie do 12.05 2013)
żólte tablice wydają wszystkim również obcokrajowcom tylko teraz wpisuje sie dane samochodu na miejscu w urzędzie w Niemczech na podstawie Briefu (przegląd nieobowiązkowy)w HH koszt około 60 Euro na 5 dni
co do urzędu celnego to do okreslenia minimalnej wartosci samochodu nalezy od wartosci katalogowej odjąc max 25%(najlepiej 20% tolerancja wewnątrzurzędowa) odjąc vat oraz odjąc akcyze 18,6 lub 3,1 |
Mogę się założyć że tolerancja nie jest max25% a jest 30% Robię opłaty cały czas od 2005roku. I nie jakiejś sobie katalogowej wartości tylko konkretnego katalogu.
Żółte wydawali zawsze od połowy 2010roku i wydają. 2 lata temu jeszcze pytali się na początku przy rejestracji czy do przejazdu po Niemczech... jak powiedziałeś że tak nie było problemu. Ogólnie realnie żółte nie są tablicami "wyjazdowymi" (możesz poruszać się w określonym czasie) tylko "przejazdowymi" (masz prawo z Punktu A do punktu B na terytorium państwa w którym zostały wydane) a to duża różnica.
Co do przeglądu wprowadzasz w błąd, nigdy nie reflektują nasi urzędnicy ich badań technicznych,i zawsze musisz robić nasze Polskie badanie. Stąd wszędzie są kpiny że jesteśmy w UE a mimo wszystko trzeba robić mimo że ma to na nowo. Chyba że naprawdę w twojej miejscowości tak to przechodzi.
Co do tak 60euro a wliczyłeś opłaty w zulassung?? - na 100% nie
[ Dodano: 28-02-2013, 10:48 ]
pawlos napisał/a: |
czyli koszt samochodu to jest koszt zakupu za granicą + akcyza +vat
no i te wartosci nie powinny się róznic wiecej jak 25%bo inaczej UC zakwestionuje umowe |
Wprowadzasz w błąd jeśli wliczasz akcyze + vat to masz racje nie możesz odjąć sobie ponad 25% popieram. Ale jak wliczasz vat skoro najpierw zgłaszasz do celnej nie posiadając vatu??
A koszt samochodu to koszt samochodu a nie auto + vaty i akcyza. tego się nie wlicza bierzesz wartość auta -max 30% i na bank się zgadza
http://www.v10.pl/prawo/S...cedura,200.html
Matejko - 28-02-2013, 10:56
niemiecki przegląd jest honorowany w Polsce ale tylko do roku czasu,
a najlepsze, obywatel Niemiec jak kupuje u nas auto to wystarczy mu umowa dwujęzyczna, lub tłumaczenie i jedyny koszt jaki ponosi to koszt przerejestrowania auta
Jak zapytałem kuzyna o akcyzę itp. to on zdziwiony, przecież w unii jesteśmy, wolny rynek itp.
Kuzyn kupił auto, sprowadził, opłacił. Sprzedał po roku szwagrowi - Niemcowi auto wróciło do Niemiec, teraz jakby ktoś chciał od nich kupić i sprowadzić - musi opłacić je drugi raz
cns80 - 28-02-2013, 11:02
manieklakmech napisał/a: | Co do przeglądu wprowadzasz w błąd, nigdy nie reflektują nasi urzędnicy ich badań technicznych,i zawsze musisz robić nasze Polskie badanie. Stąd wszędzie są kpiny że jesteśmy w UE a mimo wszystko trzeba robić mimo że ma to na nowo. Chyba że naprawdę w twojej miejscowości tak to przechodzi. | No ja w necie też znalazłem takie opinie że odejmują tylko rok. Ale nie wiem jak w moim WK. A czy jeśli auto ma hak i gaz to mam się spodziewać jakiś dodatkowych trudności ?
Czy dobrze to co poniżej kumam ?
Czyli mam tak :
1. Samochód kupuję od Niemca.
I teraz co ? On jedzie wyrejestrowac, a ja z nim kupić tablice ? Oprócz samej tablicy mam jeszcze kupić brief (mały duży ) ? Przy użędzie kupuję ubezpieczenie ? Czy coś jeszcze ?
2. Zakładam tablice i jadę. Nie muszę niczego załatwiac na granicy. Przyjeżdżam do domu.
3. Badanie techniczne i UC. Czekam na UC. Czy w tym czasie mogę cokolwiek załatwiac (np. skarbówkę) czy muszę czekać ?
4. Załatwiam BT, UC, tłumacz, NFOŚiGW, US, WK. Teraz mogę już wykupić polskie ubezpieczenie na polskie tablice, tak ?
5. Dostaję już twardy dowód i koniec rejestracji.
|
|
|