To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY3A 1.8] Korozja tarcz hamulcowych

robertdg - 15-03-2013, 21:41

mjsystem napisał/a:
Cytat:

Moim zdaniem za słabo hamujesz. Jak zauważam jakieś małe wżery na tylnej tarczy to od razu przy najbliższej bezpiecznej okazji rozpędzam auto i wciskam na maxa hamulec (musisz naprawdę mocno zahamować, żeby tył zaczął sensownie hamować) i wżery ścierają się.

Ja hamuję całkiem często i mocno i nic to nie daje. Być może kwestia producenta tarcz? :?

Jak już się utworzy skorupa tlenku żelaza to prędzej zeszlifuje klocek niż na odwrót, ponadto od wewnętrznej strony tarczy jest osłona metalowa ochronna przeciwbryzgowa która to ma swoje zalety i wady

tomekrvf - 17-03-2013, 22:25

Zab007 napisał/a:
Jakoś nie przekonuje mnie tłumaczenie serwisu, że za słabo hamowałem, ponieważ z jednej strony jest wytarta odpowiednio.

Niestety tak właśnie się dzieje jak słabo hamujesz. Nie miej do nikogo pretensji oprócz siebie.

maniax86 - 18-03-2013, 07:08

szczerze powiedziawszy to pierwsze słyszę że musze mocno hamowac :shock:
mkm - 18-03-2013, 07:15

maniax86, człowiek uczy się całe życie :mrgreen:
RalfPi - 18-03-2013, 07:19

maniax86 napisał/a:
szczerze powiedziawszy to pierwsze słyszę że musze mocno hamowac

No właśnie ja też myślałem, że im słabiej, tym lepiej - (ten rocznik tak ma ;) )- a widzę, że nie do końca.. mam teraz problemy z zapieczonym tłoczkiem, ale za tydzień, dwa jadę na ostatni przegląd więc zgłoszę problem.

mkm - 18-03-2013, 07:19

Zab007 napisał/a:
W warsztacie (po za ASO polecili mi tarcze JPN, twierdząc, że do tyłu nie ma potrzeby montowanai droższych tarcz.

Szerokim łukiem omijaj ten warsztat!
Zapytaj się czy jak pokrzywisz je w ciągu pierwszego pół roku to czy wymieniac i kupować będą w ramach gwarancji...

lukas1 - 18-03-2013, 09:26

Koledzy podpowiedzcie, jutro zmieniam z tylu tarcze i klocki ale czy warto przy tej okazji wymienic cos jeszcze ???? oprocz przeczyszczenia elementow ukladu hamulcowego ??
daktaris - 18-03-2013, 09:56

hej :)
sprawdz pod uszczelką tłoczka czy nie ma wody i rdzawgo nalotu.
daj duzo smaru do tłoczków pod uszczelkę, sprawdz czy na prowadnicach szczeki nie ma nalotu i przesmaruj.

lukas1 - 18-03-2013, 10:03

dzienx :D
RalfPi - 18-03-2013, 10:03

daktaris napisał/a:
hej :)
sprawdz pod uszczelką tłoczka czy nie ma wody i rdzawgo nalotu.
daj duzo smaru do tłoczków pod uszczelkę, sprawdz czy na prowadnicach szczeki nie ma nalotu i przesmaruj.

Rozumiem, że dam radę to samemu zrobić?
Pozdrowienia!

michael161 - 18-03-2013, 10:57

Orientuje się ktoś czy są z tyłu czujniki zużycia klocków hamulcowych?? Ostatnio zauważyłem że już tylko takie cieniutkie listki zostały :twisted: przebieg 72tys '08 2.0 DID
daktaris - 18-03-2013, 13:59

opisze mniej wiecej jak u mnie to wyglądało:

potrzebne bedą:
szczotka drucianka+ jak jest możliwość to drucianki do wiertarki :)
papier scierny 1500-2000 wodny ( uzywamy wd40 a nie wody)
ja uzyłem pasty z alledrogo ATE
klucze
zacik do wężyka elastycznego ( aby nam płyn nie wypłynął cały)

Aby dobrać się :) do tylnego tłoczka ,trzeba odkręcić i całkowicie wyjać dolną prowadniczke.
Górnej nie ruszamy ,szczeka wyjdzie gdy obrucimy ją do góry i wysuniemy w głab samochodu wtedy dopiero zaciskamy wężyk elastyczny poluzowujemy i ruchem obrotowym ( kręcąc szczeką ) odkrecimy wężyk od szczeki.

Aha toczek można przed rozłączeniem wysunać po obruceniu szczeki naciskajac na hamulec( tak żeby nie wypadł)- wczesniej usunąć można uszczelkę górna.

może sie okazać że est ona przerwana, wczesniej nabyć w ASO koszt za komplet 25+ zotych

Trik - 18-03-2013, 17:01

michael161 napisał/a:
Orientuje się ktoś czy są z tyłu czujniki zużycia klocków hamulcowych??

Znaczy te akustyczne, metalowe blaszki, powinny być. O ile nie odpadły. Równie dobrze mogły by ich nie być. :mrgreen:

lukas1 - 21-03-2013, 15:11

wczoraj zmienilem tylne tarcze i klocki
dzis widze ze na jednej stronie ( w sumie ta co sie grzala - zdjecie dolne ) klocek zbiera mniejsza powierzchnie z tarczy niz po drugiej stronie.
widac to dokladnie na zdjeciach
Nic nie trze nic nie grzeje sie teraz kolo luzno chodzilo na podnosniku
czy to sprawa dotarcia i tarczy i klocka , jezli tak to dlaczego po drugiej stronie wyglada jakby klocek zbieral cala powierzchnia ( gorne zdjecie )

daktaris - 22-03-2013, 08:09

u mnie było podobnie ale po jakimś czasie się spasowały klocki i dotarły z tarczami i jest ok