Carisma - Techniczne - Cari 1.8 GDI - kontrolka silnika i vmax 120km/h
volve - 18-03-2013, 08:01
Zacznij od tego tematu:
http://forum.mitsumaniaki...?t=1981&start=0
Masz Cari z 2000r, są to modele przejściowe i być może będziesz mógł odczytać błędy za pomocą zworki. Jeśli nie, to pozostaje tylko komputer bądź EvoScan. Kabelek do EvoScana można spokojnie kupić za 27 zł. Co do programu, to legalna wersja kosztuje 25 dolarów. O nielegalnych źródłach oczywiście nie będę pisał
Nie rób niczego w ciemno, bo tylko wydasz kasę. To może być pompa WC, pompa niskiego ciśnienia, przepustnica albo coś innego. Sprawdzić ciśnienie na pompie na postoju można bez EvoScana, opis masz tutaj:
http://forum.mitsumaniaki...t=45213&start=0
Co do przepustnicy, to stawiam, że mógł się rozkleić elektromagnes. Tutaj to trzeba byłoby zdemontować przepustnicę, dostać się do elektromagnesu i sprawdzić to.
nashkarol - 18-03-2013, 09:32
Kolejna z obserwacji ... Jeszcze wczoraj rano auto rozpędzało się do ok 120km/h i szarpania i spadek mocy pojawiał się ok 3tys obrotów na każdym biegu ...
Wczoraj wykonałem dwie czynności, wyciągnąłem małą pompkę z baku paliwa, przejrzałem, poruszałem i wsadziłem z powrotem . Druga czynność to wyjęcie fajkocewek, przeczyszczenie i zamiana miejscami.
Dzisiaj rano jak wyjechałem z parkingu, to max prędkość dochodziła w porywach do 50km/h ... Na każdym biegu dławi się w granicach 2tys. obrotów. Na postoju, na biegu jałowym depnę gaz i przy tym zakresie obrotów (2tys.) tak jakby odcinało paliwo i obroty spadają prawie do zera i od dołu podrywa się znów do tej samej wartości i tak w kółko ...
Jechałem tak z pracy ok 15km i cały czas praktycznie paliła się kontrolka silnika i spalanie na komputerze ok 20l/100
Czy potwierdzi się moja diagnoza, że pompka paliwa z baku już jest na wykończeniu ? Oprócz cewek tylko ją wczoraj ruszałem ...
Jeszcze co mogę dodać, kiedyś na samym początku jak auto kupiłem i chciałem wyjeździć do końca paliwo celem sprawdzenia czy komputer wskazuje właściwie, to objaw był prawie identyczny ... Schodziłem z biegu 5 do pierwszego i przy ok 2tys. obrotów jakby nie dostawał paliwa, w końcu zgasł.
Mi to wygląda ewidentnie na tą małą pompkę w baku, do tego te problemy z odpalaniem jak postoi z godzinę.
[ Dodano: 18-03-2013, 09:37 ]
Przeczytałem o tym diagnozowaniu za pomocą kabelka, to banalnie proste w sumie ... Tylko, ze ja mam złącze diagnostyczne z prawej strony (przy lewej nodze pasażera).
Postaram się dzisiaj to zrobić.
volve - 18-03-2013, 09:51
Auto wchodzi Ci w tryb awaryjny, dlatego masz prędkość max 50 km/h. Tak jak pisałem, sprawdź czy uda się u Ciebie wymrugać błędy. Ja mam Cari z 2000r i mogę, ale możliwe, ze u Ciebie jest nowsz komp i już się wtedy nie da(wtedy tylko EvoScan albo MUT).
nashkarol - 18-03-2013, 13:21
Udalo sie zczytac bledy za pomoca kabelka, wyszedl blad 56, kilkakrotnie powtorzony.
Co oznacza taki blad, bo nie znalazlem nigdzie ?
volve - 18-03-2013, 14:48
Błąd 56 to ogólnie problemy z ciśnieniem. Także ten temat do przejrzenia:
http://forum.mitsumaniaki...t=45213&start=0
Ogólnie mogą to być problemy z:
1) ciśnieniem po stronie niskiej(wtedy do sprawdzenia filtry oraz pompa NC)
2) ciśnieniem po stronie wysokiej(wtedy do sprawdzenia regulator na pompie WC oraz sama pompa WC)
Ideałem byłoby zmierzenie, jakie ciśnienie masz po stronie niskiej, jednak do tego potrzebny jest manometr i przyłącze. Ciężko ogólnie będzie robić to bez EvoScana, ale wszystko jest do zrobienia.
Sprawdź na postoju jakie masz ciśnienie na pompie WC(masz opis w temacie podanym przeze mnie). Jeśli cały czas będziesz miał za niskie, to odkręć na pompie WC powrót benzyny do baku, włóż tam jakiś przezroczysty wąż a drugi koniec włóż do butelki. Odpal auto i zobacz, czy w momencie, gdy ciśnienie będzie spadać poniżej 5MPa będzie pojawiać się paliwo na zwrocie do baku(czyli czy będzie wracać do butelki ).
Jeśli tak, to najprawdopodobniej problem leży w regulatorze. Trzeba go spróbować rozruszać i ustawić na 5MPa(opis w podanym temacie). Jeśli to nie pomoże, to trzeba go wykręcić i polerować.
Natomiast jeśli nie będzie pojawiać się paliwo na zwrocie, to znaczy, że problem najprawdopodobniej leży po stronie niskiego ciśnienia. Zacznij wtedy od wymiany filtrów(tych w pompie WC oraz tego w baku), później można ewentualnie wymienić pompę NC(ale tutaj warto wcześniej sprawdzić jakie ciśnienie dociera do pompy WC za pomocą manometru).
Istnieje jeszcze możliwość, że to pompa WC pada. Miałem taki przypadek, że na zwrocie nie było paliwa, a ciśnienie było drastycznie niskie. W tym przypadku okazało się, że pompa WC niby regenerowana była zła. Po wymianie wszystko było już wporządku.
Ogólnie przeczytaj podany przeze mnie temat i zacznij działać
nashkarol - 18-03-2013, 15:27
Wróciłem z garażu i teraz na spokojnie opisze co zrobiłem
Po sczytaniu błędu zdecydowałem się na wymianę wkładu pompki NC (110zł). Filterka pasującego nie dostałem, ale przepłukałem do dokładnie benzyną. Poskładałem wszystko do kupy i próba odpalenia, po dłuższym kręceniu załapał. Przegazowałem go do 4tys. obrotów i zgasł ...
Później już tylko kręcenie rozrusznika i w efekcie rozładowanie akumulatora
Podpiąłem jeszcze raz kabelek i oprócz błędu 56 pojawił się 94 ...
Czy pompkę przed włożeniem do baku trzeba zalewać paliwem ? Ja tego nie zrobiłem i może nie może zassać ...
[ Dodano: 18-03-2013, 16:02 ]
94 communication line system with throttle valve controller ... po tłumaczeniu: układ linii komunikacji z regulatorem przepustnicy
Ten blad sie pojawil jak juz akumulator ledwo zipał ... Przy każdym puszczeniu kluczyka słychać było jak krokowy ustawia przepustnice, wyzerowało komputery itp czyli może ten błąd jest związany ze słabym prądem ...
Niestety kolejna próba dopiero jutro.
volve - 18-03-2013, 16:31
Jest jeszcze jeden filtr paliwa, w pompie WC. Kupisz go spokojnie w ASO, koszt to 25 zł. Numer to jak się nie mylę: MD619962. Poszukaj dokładnych danych w temacie, który podawałem.
Co do błędu 94, to musisz poszukać w manualu albo na forum. Ja czegoś takiego nie miałem jeszcze, ale wygląda na błąd od sterowania przepustnicą. Może kabelek się wypiął ?
nashkarol - 18-03-2013, 17:57
Raczej sam się nie wypiął w ciągu kilku minut mi się wydaje, że ma na to wpływ brak prądu ... chyba, że tym "chechłaniem" przez dłuższy czas coś mu zrobiłem
Gdzie znajdę manuala do tego silnika ?
volve - 18-03-2013, 18:12
Tutaj masz manual do Carismy:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448
Tutaj masz manual do silnika GDI:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3455
Ostatni plik do ściągnięcia i po wypakowaniu musisz znaleźć PWEE9502.
nashkarol - 18-03-2013, 18:23
Dzieki wielkie, jutro od rana podłączam naładowany akumulator i dam znać co z tego wyszło ...
Mam jeszcze jedno małe pytanko, jak wyjąć filterek z pompy WC ? Wiem już mniej więcej, że znajduje się pod taką miedzianą osłonką, ale nie wiem czy to się wykręca ?
Czy na czas testów mogę wyjąć w ogóle ten filterek i spróbować bez ?
volve - 18-03-2013, 18:31
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15
Post arena z 10-02-2010, 17:29
nashkarol - 18-03-2013, 21:55
Ok a ten miedziany kapselek, pod którym skrywa się filterek, odkręca się czy jak ?
No i czy mogę na jakiś czas spróbować palić auto z wyjętym filterkiem ?
volve - 19-03-2013, 08:56
nashkarol napisał/a: | Ok a ten miedziany kapselek, pod którym skrywa się filterek, odkręca się czy jak ? |
W sumie nie odkręcałem, więc nie wiem dokładnie. Teraz nie mam akurat pompy na wierzchu, więc dokładnie nie powiem.
nashkarol napisał/a: | No i czy mogę na jakiś czas spróbować palić auto z wyjętym filterkiem ? |
Zapalić pewnie i możesz, ale nie jeździj zbyt długo. Bo jak dostanie się jakiś syf, to będzie kaszana :/
nashkarol - 19-03-2013, 09:23
Ostatnie pytanie przed bitwą czy pompę NC przed włożeniem do baku należy zalać paliwem ? Czy ona samoczynnie się uzupełni ?
Pytanie trochę banalne, ale odpowiedzcie.
[ Dodano: 19-03-2013, 12:55 ]
No to jestem po pierwszej bitwie ...
Auto po dłuższym kręceniu odpaliło, zgasło, znów odpaliło i zgasło ... No ale w końcu załapało i problem dalej jest taki sam jak przed całą operacją wymiany pompki w baku.
Samochód nagrzał się ładnie aż do włączenia wiatraka, ale niestety cały czas przerywa ... Jechać nie próbowałem, bo to się mija z celem ... Na wolnych obrotach co jakies 5-10 sek tak jakby odcinał paliwo i obroty spadają szybko prawie do zera i podbija znów do ok 1,5tys. obrotów i stabilizuje na 1,0tys. obrotów ... i za chwile znów odcinka ... i tak w kółko.
Jak dodam gazu, to dochodzi prawie zawsze do 2,5tys obrotów i odcina (jak nie puszcze wtedy gazu to auto gaśnie, jak puszcze to odbija się od samego dołu i dalej pracuje).
Po podłączeniu akumulatora i wykonanych próbach znów podłączyłem kabelek i wykazało taki sam błąd jak wczoraj - 56
Nagrałem filmik z pracy na wolnych obrotach:
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Hugo - 19-03-2013, 21:43
nashkarol napisał/a: | Nagrałem filmik z pracy na wolnych obrotach: | Miałem w Colcie CA0 1.6 16V dokładnie takie same objawy jeśli chodzi o wolne obroty i co ciekawe ten sam błąd (56). Myślałem, że oszalaeję. W przypływie szału wszedłem (dosłownie) na silnik i wyciągnąłem wiązkę z wtyczką od silniczka krokowego nad silnik. Okazało się, że przyczyną tego zachowania był niemal całkowicie wyrwany jeden z sześciu kabli we wtyczce silniczka krokowego. Trzymał się na dwóch nitkach. Po podłączeniu go silnik zaczął pracować jak złoto. Wolne obroty nawet nie drgnęły.
|
|
|