Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] wysokie spalanie (strona 2)
mateusz8230 - 02-05-2013, 08:59
Bizi78 napisał/a: | powinien być teoretycznie rezonator powietrza |
Kilka osób z forum się wypowiadało że w GDI nie ma w tym miejscu rezonatora,powinien on być w silnikach 1.6 itd, ta trąba słonia jest zaślepiona w GDi, przynajmniej ja tak mam u siebie.
Wydaję mi się że to cykanie to praca właśnie wtryskiwaczy:)
i9i - 02-05-2013, 09:15
mateusz8230 napisał/a: | ta trąba słonia jest zaślepiona w GDi, przynajmniej ja tak mam u siebie. |
Po '99 rezonator jest również w GDi
Co do cykania, wlej oliwy pod max na bagnecie, przegoń pod kreskę na drugim/trzecim biegu i słuchaj czy dalej cyka.
Szymuś - 05-05-2013, 18:53
TPS wyregulowany (podłączyłem miernik do pinów 3 i 4 w wiązce do TPS, włączyłem zapłon i kręciłem TPSem tak aż osiągnąłem napięcie 0,65-0,64V, następnie odłączyłem akumulator i przeprowadziłem naukę obrotów). Auto teraz nie gaśnie i pięknie jedzie!
Niestety mimo przegonienia auta cykanie dalej występuje, ale to pewnie wina kiepskiego oleju (10W40) w wakacje planuję zmianę na 5w30 i zobaczymy co będzie się dziać.
Martwi mnie tylko spalanie, 14litrów w mieście to zdecydowanie za dużo no ale cóż to będę musiał jeszcze po testować - jeżeli sam nie znajdę rozwiązania na forum pojawi się kolejny mój temat
plecho1 - 05-05-2013, 20:18
A ile wychodzi Ci na trasie, mi w mieście GDI paliło 13.
Szymuś - 05-05-2013, 21:53
Zaraz po zakupie, przed wszystkimi perypetiami z obrotami spalanie wynosiło około 6litrów przy spokojnej jeździe 90-130 km/h, po czyszczeniu przepustnicy nie miałem jeszcze okazji przejechać się po trasie...
plecho1 - 05-05-2013, 21:58
To spalanie masz raczej w normie, GDI jest oszczędne w trasie, w mieście pali jak każde inne z podobną mocą. Z powodu spalania zmieniłem na 1.6 i założyłem gaz.
Szymuś - 08-05-2013, 15:31
Chociaż dzisiaj przejechałem się po trasie, klimatyzacja włączona i po 40km komputer pokazał spalanie 8l. Jedank chyba nie wszystko jest do końca w porządku... Czy uszkodzony łącznik elastyczny wydechu może mieć z tym coś wspólnego?
mlun - 08-05-2013, 15:39
Na wysokość spalania może.
Adrian.7 - 23-05-2013, 22:05
Albo ja jestem jakiś inny albo nie rozumiem czegoś wszyscy mówią że gdi pali ponad dychę w mieście ja schodzę do 9l i to mi wydawało się dużo a jeśli mogę co w Gdi jest ekonomiczniejsze jazda na luzie czy hamowanie silnikiem? Bo mi o dziwo wydaje się że na luzie jest taniej przynajmniej mi tak wychodzi albo jestem tak słabym kierowcą
Dudi84 - 24-05-2013, 19:15
U mnie spalanie w mieście spokojnie wychodzi między 8 a 9L i to bez emeryckiej jazdy! W trasie przy stałej prędkości 90-100 na piątce spalanie które pokazuje wyświetlacz to 5L a czasami nawet i 4L z kawałkiem więc rewelacja Ale wiadomo komp może trochę oszukiwać. A co do tego miasta to wiadomo: miasto miastu nierówne. Inaczej jeździsz w mieście pięćdziesięciutysięcznym jak moje a inaczej Warszawa, więc nie da się porównać.
Greg89 - 28-05-2013, 21:02
Adrian.7 napisał/a: | Albo ja jestem jakiś inny albo nie rozumiem czegoś wszyscy mówią że gdi pali ponad dychę w mieście ja schodzę do 9l i to mi wydawało się dużo a jeśli mogę co w Gdi jest ekonomiczniejsze jazda na luzie czy hamowanie silnikiem? Bo mi o dziwo wydaje się że na luzie jest taniej przynajmniej mi tak wychodzi albo jestem tak słabym kierowcą |
zle robisz,gdy dojezdzasz np. do swiateł to nie dawaj na luz tylko dojedz na biegu bo wtedy auto nic nie spala! a jak dasz na luz to tak jakbys w miejscu stał na luzie i wtedy pobiera paliwo.Taka anegdota ale przydatna.Pozdro
Adrian.7 - 29-05-2013, 07:08
Wiem co to eko draiving ale jakoś wydaje mi się że w gdi to bez znaczenia. przecież toczac się na luzie pali sie gdi eco a jak bym toczył się na biegu tez się świeci ale mam wyższe obroty i to mnie właśnie zastanawia bo mi z wyliczeń wychodzi a nawet komputer pokazuje że niższe spalanie na luzie niż hamowanie silnikiem
Morfi - 29-05-2013, 07:43
To by zaprzeczało teori mechaniki jazda na luzie
GDI pali tyle samo co 1,6 a ma ponad 20 km więcej. W dużym mieście będzie palił 10l nie ma rady tak samo na krótkich trasach, fizyki sie nie oszuka.
plecho1 - 29-05-2013, 08:11
Czy na wolnych obrotach czy podczas jazdy przy delikatnym wciskaniu gazu GDI chodzi na mieszance ubogiej czyli około 1:40 wiec auto mniej pali i świeci się kontrolka GDI ECO. Kiedy wciskamy gaz mocniej, gaśnie kontrolka i silnik przechodzi na mieszankę normalną czyli 1:14 i wtedy pali jak każde inne z taka mocą.
SHARK1979 - 03-06-2013, 22:47
Moje GDI z przewagą miasta pokazuje 8,7L a co do spalania to nawet opony deczko zmieniają
|
|
|