Carisma - Ogólne - [Cari 1.8] Oobroty, szarpanie...
saszkowa - 26-04-2013, 10:54
Na pewno nie mam GDI
Fakt, na jednym błotniku mam mylącą nalepkę GDI ale zdejmę ją po weekedzie
Ja tankuję się na orlenie. Po paliwie z neste miałam wrażenie że trochę bardziej szarpie dlatego przerzuciłam się na orlen i tam tankuję.
mateusz8230 napisał/a: | może najlepiej zacząć od najprostszych tzn. wyczyścić przepustnice,wyczyścić cały kolektor dolotowy, razem z EGR (roboty na kilka godzin),przewody zapłonowe (jeśli to nie GDI ) |
-przepustnica, silniczek krokowy przeczyszczone. Dlatego w poniedziałek wymieniam świece i przewody - swoją drogą one najlepiej podobno nie wyglądają- może i przez to...
A jak to nie pomoże to dalej trzeba będzie szukać problemu.
mateusz8230 - 26-04-2013, 13:31
filtr powietrza,paliwa? wymienione? Wszystkie wężyki gumowe dobrze zaciśnięte? (lewe powietrze) Przewody zapłonowe mogą wyglądać jak chcą:P ale jeśli mają przebicie na masę pojazdu to będzie szarpać:)
Może u ciebie Krzyżak v-power to był syf, bo u mnie inne paliwo niż v-power do GDI nie podchodzi i auto szarpie jak szalone przy stałej prędkości,więc jestem na to skazany (choć wiem że może zależeć to od wtrysków,pomp paliwa WC, NC)
Raz dolałem STP na wtryski i...musiałem je wszystkie wymienić
saszkowa - 26-04-2013, 13:54
Wężyki zaciśnięte, raczej lewe powietrze się nie dostaje. Filtr powietrza był wymieniany przez poprzedniego właściciela ale sprawdzaliśmy go i jest czyty - także wydaje mi się że do wymiany się nie kwalifikuje.
Filtru paliwa jeszcze nie wymieniałam. Na razie chcę zamówić świece i kable. No i kolejne pytanie
Produkt oznaczony jako NGK RC-ME96 nr porządkowy 4104
- to będą odpowiednie kable (komplet składa się z dwóch kabli)? Bo pan w sklepie powiedział że są 3 chyba rodzaje kabli... Świeczki już wiem które także już są zamówione ale co z tymi kablami...?
scoratir - 26-04-2013, 13:58
Dolewanie czegokolwiek do paliwa mija się z celem... to jeden z wielu "ulepszaczy", który po prostu nie działa a może tylko zaszkodzić. Wymień najpierw same świece, bo często to wystarczy żeby auto odżyło... to nie GDI.
Kolejność:
-świece
-kable
-fajki cewek (o ile to wersja z cewkami, a nie z aparatem zapłonowym)
-cewki
EDIT:
Jeśli masz cewki to 2 kable - RC-ME96, Nr porządkowy:4104
Jeśli nie masz cewek to 4 kable: RC-ME79, Nr porządkowy:8735
Najlepiej by było gdybyś wstawiła zdjęcie komory silnika, dzięki temu unikniemy niepotrzebnych pytań.
saszkowa - 26-04-2013, 14:26
Takie wystarczy czy dokładniejsze potrzebujesz ?
Xiah - 26-04-2013, 20:03
jeżeli byś wymieniał pompkę to sprawdz sobie od daewoo, jest taka sama a o połowe tańsza...
volve - 27-04-2013, 12:02
Krzyzak napisał/a: | ale to syf a nie dobre paliwo
u mnie auto muliło
do GDI najlepsza bezsiarkowa 95 ze Statoil |
Jeśli już mówimy o GDI to nie zgadzam się z Tobą. Ogólnie patrząc na parametry w EvoScanie, najlepiej sprawdza się V-Power ze sprawdzonych stacji. Ale też można spotkać dobre paliwo na Orlenie, tylko trzeba wiedzieć która stacja.
Raz zatankowałem V-Powera na trefnej stacji i wtedy faktycznie trochę mulił...
mateusz8230 - 27-04-2013, 15:42
Osobiście gdy tankowałem na Statoil bene 98 to w evoscanie miałem octane level zawsze na 100%, lecz auto miało tendencje do szarpania przy stałej prędkości...Natomiast na V-power octane level utrzymuję się nieco niżej około 98% ale nie szarpie, ale też mam odłączony EGR (zaślepiony) i przez to też może obniżać octane level...Strasznie zakręcony ten silnik.
scoratir - 27-04-2013, 16:08
saszkowa, takie jest wystarczające . Czyli opcja pierwsza: 2 kable - RC-ME96, Nr porządkowy:4104, koszt około 100zł. Masz wersję z cewkami, a kable są bardzo krótkie. Dwie świece są na końcach kabli, a dwie następne są schowane pod cewkami.
PS Moim skromnym zdaniem pasowało by odświeżyć wygląd komory silnika - umyć. W ostateczności chociaż samą pokrywę zaworów
saszkowa - 27-04-2013, 20:31
Wygląd komory silnika odświeżyłam przy wymianie rozrządu. Już jest tam zdecydowanie czyściej fotka była robiona przez poprzedniego właściciela (tak jak pisałam w swoim temacie są to zdjęcia z ogłoszenia) ja chciałam tylko na szybko wrzucić Wam zdjęcie abyście doradzili mi z tymi kablami
Wiem, jaki jest koszt bo świece i kable zostały już zakupione - ale dziękuję za informację.
Hmm ostatnio zauważyłam (a raczej dopiero zaczęłam zwracać uwagę na takie rzeczy) że przy odpaleniu samochodu słyszę takie gulgotanie. Tak jak by jaki płyn dopływał ? Nie wiem ciężko mi wyjaśnić dokładniej. Tak po 'gdybaniu' pomyślałam, że może układ paliwowy jest zapowietrzony przez co przy dużej prędkości (80-130) nie ma szarpania - tylko przy niskich prędkościach (od 0 do 60). Czy taka teoria jest możliwa ? Wiem, że zapowietrzanie się układu paliwowego występuje prędzej w dieslu niżeli benzynie - ale w sumie ten dziwny dźwięk po odpaleniu auta mnie zastanawia.
Świecie i kable zostaną zmienione dopiero w poniedziałek lub wtorek... Dlatego mam trochę czasu jeszcze na 'gdybanie'.
Piwor - 27-04-2013, 23:43
saszkowa, nie, to nie zapowietrzenie. Ciężko diagnozować"tematy" via forum.
saszkowa - 29-04-2013, 21:38
Wiem o tym, że jest ciężko przez forum coś powiedzieć ale tak jak napisałam wyżej to tylko moje 'gdybanie'.
[ Dodano: 29-04-2013, 21:37 ]
Wymiana kabli i świec niestety nie pomogła...
Planuję jutro podłączyć ją pod komputer, wymienić filtr paliwa i powietrza, może spróbujemy wyczyścić ten cały kolektor dolotowy wraz z EGR.
volve - 30-04-2013, 07:33
To może inaczej podejdźmy do tematu Skontaktuj się z administratorem Bartkiem (http://forum.mitsumaniaki.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=6). Ma swój warsztat w Warszawie, powinien pomóc w temacie Cari Bo tak to połowę auta wymienisz i problem dalej będzie
Hugo - 02-05-2013, 12:49
saszkowa napisał/a: | Hmm ostatnio zauważyłam (a raczej dopiero zaczęłam zwracać uwagę na takie rzeczy) że przy odpaleniu samochodu słyszę takie gulgotanie. Tak jak by jaki płyn dopływał ? | Miałem takie objawy w Colcie. Powodem był wyciek na pompie wody, przez co zapowietrzył się układ i powodowało to bulgotanie zaraz po odpaleniu silnika. Ponadto auto przez ubytek płynu chłodniczego szarpało, gdyż płyn nie podgrzewał przepustnicy. Sprawdź poziom płynu chłodniczego, szczególnie w chłodnicy (na zimnym silniku).
saszkowa - 14-05-2013, 00:21
Wycieku na pompie wody nie mam na pewno- była wymieniona razem z rozrządem 12kwietnia 2013. Układ raczej też nie jest zapowietrzony.
Dostałam numer telefonu do Serwisu MitsuManiaków i mam zamiar tam się pojawić - może oni coś doradzą Tylko jakoś ostatnio nie po drodze.... Chłopak dzwonił do p. Marka i miałam być w zeszłym tygodniu ale niestety praca+studia skomplikowały plany Także mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu uda mi się u nich pojawić - bo to szarpanie jest na prawdę irytujące
|
|
|