Chcę Kupić Space Stara - Wybór wersji
grygas10 - 15-04-2013, 07:41
Polecam spacestara z silnikiem 1.6 zrobiłem nim 180tys i nic powaznego sie nigdy nie dzialo
leon__1 - 24-04-2013, 16:07
A ja polecam 1.9 DID 115 KM.
Jeśli leje się dobre paliwo i wymienia olej z filtrami co 10 000 - 12000 km to nie ma absolutnie żadnych problemów. Auto odwdzięcza się bezawaryjną jazdą. Do tego bardzo cichy jak na diesla z tego segmentu i mega dynamiczny.
U mnie szybko po zakupie poszły przeguby i gumy ale podejrzewam, że poprzednik tego nie wymieniał i to z racji lat. Obecnie wszystko wymienione łącznie z kompletnym rozrządem i pompa wody i śmigam, że aż miło.
Do tego udało mi się kupić wersję ANANCE.
Jedyny mankament to bagażnik. Jak na moje potrzeby za mały ( rodzina 4 osobowa + wózek) . Dlatego obecnie szukam drugiego autka w kombi... Mss być może trzeba będzie sprzedać
RaVciO - 08-05-2013, 08:57
dariolee napisał/a: | Po sporej analizie różnych opinii i testów na czoło wysuwa się primera p11 2.0 w benzynie albo mazda 626/Premacy w benzynie. Zastanawia mnie jak się będzie sprawować primera skoro jest na łańcuchu. |
Na czym stanęło? Kupiłeś już coś?
emjot - 27-06-2013, 22:09
Nie wiem, na ile to jeszcze aktualne, ale ja akurat mam porównanie Space Stara z Zafirą... i może mnie za to ukamienujecie, ale dla mnie wygrywa Zafira. SS mam 2 lata, teraz już 2ga Zafira (1.8, poprzednia 2.2 z automatem) w sumie 4 lata. Oba samochody używam w rodzinie równolegle.
Dla mnie za Zafirą przemawia:
- 7 miejsc wygodnie konfigurowanych - mimo rodziny 2+2 nadspodziewanie często się przydaje.
- sporo większy samochód, szczególnie bagażnik - w Zafirze przepastny - 600l do zaciągniętej rolety.
- wyższa pozycja kierowcy (dla mnie plus), ogólnie dużo więcej przestrzeni
- to wszystko przy niewiele większych wymiarach zewnętrznych od SS (tylko 25cm więcej)
- ceny i dostępność części zamiennych na duży plus, masa dobrych zamienników, w tym blacharskich - np. drzwi, błotnik i elektryczne lusterko pod kolor z przesyłką kupiłem za 400pln w sumie.
- absolutnie brak jakichkolwiek problemów z rdzą, nawet na przerysowanym w kolizji pół roku temu i niczym nie zabezpieczonym elemencie - w SS walczę z zaczątkami w kilku miejscach, które nie były na pewno uszkodzone, bo na tych uszkodzonych to już wiem że nie ma sensu
- przy moim obecnym sposobie użytkowania tylko niewiele większe spalanie (porównuję SS 1.6 z Zafirą 1.8)
- lepsze światła przednie (H4 vs H7+H1), bardziej wydajna wentylacja / klimatyzacja
Za SS przemawia (całkowicie subiektywnie):
- nieco niższe spalanie (bezpośrednio porównam, jak założę gaz)
- większa bezproblemowość, choć jak coś pójdzie, to mocniej boli po kieszeni
- mniejsze koła - czuję to jak targam komplet felg z oponami do piwnicy (w Zafi mam 15 cali, w SS 14 calu)
- naprawdę niskie spalanie przy delikatnej jeździe (w Szwecji muskając pedał gazu po mało ruchliwym mieście i okolicach osiągałem 6.1-6.2l na 100)
to chyba tyle z mojej strony.
RaVciO - 28-06-2013, 12:25
Nie ma za co kamienować
Masz oba auta więc możesz porównać.
MSS trzeba raczej porównywać z Hondą Jazz, Oplem Meriva, czy Ford Fusion.
Konkurentami dla Zafiry są C-Max, Preamcy itd.
Według Ciebie Zafira jest "tylko" 25cm dłuższa, a według mnie to przepaść - wcześniej miałem Renault Clio, które też było 20-25cm krótsze niż MSS i ilość miejsca oraz pojemność bagażnika jest nieporównywalna.
Gdyby MSS był 25cm dłuższy to byłby idealny
Jeśli jednak ktoś będzie się zastanawiał MSS czy Zafira to Twoje porównanie na pewno będzie pomocne. Wszystko zależy od tego co kto potrzebuje/wymaga od auta
p.s. Twoje wyniki spalania benzyny przy silniku 1.6 w mieście (nawet mało zatłoczonym) są zaskakujące - też jeżdżę po bardzo malo zatłoczonym mieście i zejście poniżej 7,5 graniczy z cudem, ale odkąd założyłem LPG nie zamartwiam się tym
dariolee - 17-08-2013, 22:27
Sprzedałem swoją Carismę ok 3 tyg temu i niestety od tamtej pory szukam auta.
Dzisiaj oglądałem Primere 2.0 2001 ale auto wymagało sporo napraw o których obecny właściciel nic nie wspominał w ogłoszeniu.
Rozglądam się nawet za dość egzotyczną jak na nasze warunki Lancią Lybrą, ponoć bardzo dobre auto, potwierdzają to opinie na autocentrum.
Z chęcią bym zakupił ponownie Mitsubishi Carismę albo Space Stara w PB 1.6, żeby gaz założyć ale na nic ciekawego nie trafiłem ostatnio w okolicach 3miasta.
Także poszukiwania trwają.
[ Dodano: 17-08-2013, 22:28 ]
emjot napisał/a: | Nie wiem, na ile to jeszcze aktualne, ale ja akurat mam porównanie Space Stara z Zafirą... i może mnie za to ukamienujecie, ale dla mnie wygrywa Zafira. SS mam 2 lata, teraz już 2ga Zafira (1.8, poprzednia 2.2 z automatem) w sumie 4 lata. Oba samochody używam w rodzinie równolegle.
|
Z którego roku masz Zafirę ?
emjot - 12-09-2013, 12:28
SS 2002, Zafi też 2002. Jakby co, mój sąsiad ma salonową Cari 1.6 ori przebieg nieco ponad 100kkm do sprzedania
asas - 25-09-2013, 22:16
dariolee napisał/a: |
Rozglądam się nawet za dość egzotyczną jak na nasze warunki Lancią Lybrą, ponoć bardzo dobre auto, potwierdzają to opinie na autocentrum.
|
Lybra w 2,4JTD to znakomity wybór. Miałem Kappę 2,4JTD i 2.0 benzynkę - diesel nie do zajechania.
xjacobs - 01-11-2013, 17:43
asas napisał/a: | Miałem Kappę 2,4JTD i 2.0 benzynkę - diesel nie do zajechania. | forum dla amatorów bajer jest chyba gdzie indziej
|
|
|