To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Space Stara - Wybór wersji

grygas10 - 15-04-2013, 07:41

Polecam spacestara z silnikiem 1.6 zrobiłem nim 180tys i nic powaznego sie nigdy nie dzialo
leon__1 - 24-04-2013, 16:07

A ja polecam 1.9 DID 115 KM.
Jeśli leje się dobre paliwo i wymienia olej z filtrami co 10 000 - 12000 km to nie ma absolutnie żadnych problemów. Auto odwdzięcza się bezawaryjną jazdą. Do tego bardzo cichy jak na diesla z tego segmentu i mega dynamiczny.
U mnie szybko po zakupie poszły przeguby i gumy ale podejrzewam, że poprzednik tego nie wymieniał i to z racji lat. Obecnie wszystko wymienione łącznie z kompletnym rozrządem i pompa wody i śmigam, że aż miło.
Do tego udało mi się kupić wersję ANANCE.

Jedyny mankament to bagażnik. Jak na moje potrzeby za mały ( rodzina 4 osobowa + wózek) . Dlatego obecnie szukam drugiego autka w kombi... Mss być może trzeba będzie sprzedać :-(

RaVciO - 08-05-2013, 08:57

dariolee napisał/a:
Po sporej analizie różnych opinii i testów na czoło wysuwa się primera p11 2.0 w benzynie albo mazda 626/Premacy w benzynie. Zastanawia mnie jak się będzie sprawować primera skoro jest na łańcuchu.

Na czym stanęło? Kupiłeś już coś?

emjot - 27-06-2013, 22:09

Nie wiem, na ile to jeszcze aktualne, ale ja akurat mam porównanie Space Stara z Zafirą... i może mnie za to ukamienujecie, ale dla mnie wygrywa Zafira. SS mam 2 lata, teraz już 2ga Zafira (1.8, poprzednia 2.2 z automatem) w sumie 4 lata. Oba samochody używam w rodzinie równolegle.

Dla mnie za Zafirą przemawia:
- 7 miejsc wygodnie konfigurowanych - mimo rodziny 2+2 nadspodziewanie często się przydaje.
- sporo większy samochód, szczególnie bagażnik - w Zafirze przepastny - 600l do zaciągniętej rolety.
- wyższa pozycja kierowcy (dla mnie plus), ogólnie dużo więcej przestrzeni
- to wszystko przy niewiele większych wymiarach zewnętrznych od SS (tylko 25cm więcej)
- ceny i dostępność części zamiennych na duży plus, masa dobrych zamienników, w tym blacharskich - np. drzwi, błotnik i elektryczne lusterko pod kolor z przesyłką kupiłem za 400pln w sumie.
- absolutnie brak jakichkolwiek problemów z rdzą, nawet na przerysowanym w kolizji pół roku temu i niczym nie zabezpieczonym elemencie - w SS walczę z zaczątkami w kilku miejscach, które nie były na pewno uszkodzone, bo na tych uszkodzonych to już wiem że nie ma sensu
- przy moim obecnym sposobie użytkowania tylko niewiele większe spalanie (porównuję SS 1.6 z Zafirą 1.8)
- lepsze światła przednie (H4 vs H7+H1), bardziej wydajna wentylacja / klimatyzacja

Za SS przemawia (całkowicie subiektywnie):
- nieco niższe spalanie (bezpośrednio porównam, jak założę gaz)
- większa bezproblemowość, choć jak coś pójdzie, to mocniej boli po kieszeni
- mniejsze koła - czuję to jak targam komplet felg z oponami do piwnicy (w Zafi mam 15 cali, w SS 14 calu)
- naprawdę niskie spalanie przy delikatnej jeździe (w Szwecji muskając pedał gazu po mało ruchliwym mieście i okolicach osiągałem 6.1-6.2l na 100)

to chyba tyle z mojej strony.

RaVciO - 28-06-2013, 12:25

Nie ma za co kamienować :-)
Masz oba auta więc możesz porównać.

MSS trzeba raczej porównywać z Hondą Jazz, Oplem Meriva, czy Ford Fusion.

Konkurentami dla Zafiry są C-Max, Preamcy itd.

Według Ciebie Zafira jest "tylko" 25cm dłuższa, a według mnie to przepaść - wcześniej miałem Renault Clio, które też było 20-25cm krótsze niż MSS i ilość miejsca oraz pojemność bagażnika jest nieporównywalna.

Gdyby MSS był 25cm dłuższy to byłby idealny ;-)

Jeśli jednak ktoś będzie się zastanawiał MSS czy Zafira to Twoje porównanie na pewno będzie pomocne. Wszystko zależy od tego co kto potrzebuje/wymaga od auta :-)

p.s. Twoje wyniki spalania benzyny przy silniku 1.6 w mieście (nawet mało zatłoczonym) są zaskakujące - też jeżdżę po bardzo malo zatłoczonym mieście i zejście poniżej 7,5 graniczy z cudem, ale odkąd założyłem LPG nie zamartwiam się tym :-)

dariolee - 17-08-2013, 22:27

Sprzedałem swoją Carismę ok 3 tyg temu i niestety od tamtej pory szukam auta.
Dzisiaj oglądałem Primere 2.0 2001 ale auto wymagało sporo napraw o których obecny właściciel nic nie wspominał w ogłoszeniu.
Rozglądam się nawet za dość egzotyczną jak na nasze warunki Lancią Lybrą, ponoć bardzo dobre auto, potwierdzają to opinie na autocentrum.
Z chęcią bym zakupił ponownie Mitsubishi Carismę albo Space Stara w PB 1.6, żeby gaz założyć ale na nic ciekawego nie trafiłem ostatnio w okolicach 3miasta.
Także poszukiwania trwają.

[ Dodano: 17-08-2013, 22:28 ]
emjot napisał/a:
Nie wiem, na ile to jeszcze aktualne, ale ja akurat mam porównanie Space Stara z Zafirą... i może mnie za to ukamienujecie, ale dla mnie wygrywa Zafira. SS mam 2 lata, teraz już 2ga Zafira (1.8, poprzednia 2.2 z automatem) w sumie 4 lata. Oba samochody używam w rodzinie równolegle.

Z którego roku masz Zafirę ?

emjot - 12-09-2013, 12:28

SS 2002, Zafi też 2002. Jakby co, mój sąsiad ma salonową Cari 1.6 ori przebieg nieco ponad 100kkm do sprzedania
asas - 25-09-2013, 22:16

dariolee napisał/a:

Rozglądam się nawet za dość egzotyczną jak na nasze warunki Lancią Lybrą, ponoć bardzo dobre auto, potwierdzają to opinie na autocentrum.

Lybra w 2,4JTD to znakomity wybór. Miałem Kappę 2,4JTD i 2.0 benzynkę - diesel nie do zajechania.

xjacobs - 01-11-2013, 17:43

asas napisał/a:
Miałem Kappę 2,4JTD i 2.0 benzynkę - diesel nie do zajechania.
forum dla amatorów bajer jest chyba gdzie indziej :)