To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Strasznie "dymi" (???)

Ksiao - 03-04-2013, 09:22

Jeżeli to jest biały dym to nie masz się czym przejmować bo to naturalne, ale jeżeli masz błękitny dym to jest problem bo przepala olej :wink:
Dread87 - 03-04-2013, 14:57

Chodziliście na chemie Panowie? Jeśli tak to proszę mi napisać, co tworzy się podczas spalania (zwkązki organiczne, oprócz czystego węgla)? Resztą z każdego procesu spalania jest H2O, czyli woda, czyli para, czyli nie masz się czym martwic:)
p_bladek - 03-04-2013, 19:21

Ten typ tak ma, koniec kropka. Ja mam tak samo.
lutekwwl - 04-04-2013, 19:53

ja również mam podobne zjawisko w swoim galancie i też zaczynało mnie to powoli martwić. Co dwa tyg robię trasę, ok 80-90km w jedną stronę i tak przez cały weekend czyli ok 350km, jednak galant dalej mi dymił białym dymem. Zwróciłem na to uwagę dopiero gdy zaczeło się robić zimno, i tak aż do teraz, widocznie w cieplejsze dni aż takie "parowanie" się nie dzieje. Na szczęście byłem przedwczoraj na przeglądzie technicznym i poprosiłem diagnostę o spr spalin itp. Okazało się że wszystko jest w jak najlepszym porządku, silniczek suchutki i również wspomniał o nagromadzonej się wodze która po prostu paruje. Tak więc się uspokoiłem :) Myślę że u was jest takie samo zjawisko :)
KatMit - 04-04-2013, 20:20

ja mam to samo, już myślałem że to uszczelka pod głowicą.
Taka wielka chmura na wstecznym, największa w okilicy na światłach. Zaczynałem się martwić i pojechałem do kumpla :brilsmurf: co ma też 2.5V6, uspokoił mnie że to woda w wydechu, że za krótkie odcinki robę (2-3 km)!
Kolega z zawodu :smurf: , uspokoił mnie.

ogon56 - 04-04-2013, 21:36

Tak jak kolega wspomniał wcześniej... jeśli dym jest biały to jest ok, jeśli dym jest błękitny lub czarny oznacza, że oprócz benzyny spala coś jeszcze, a to już nie jest dobrze.
Krzyzak - 05-04-2013, 08:34

lutekwwl napisał/a:
widocznie w cieplejsze dni aż takie "parowanie" się nie dzieje
dzieje się dzieje - fizyka czy tam chemia ze szkoły podstawowej opowiada o stanach skupienia wody
para wodna jest niewidoczna - jedynie skroploną widać
zimą się ona od razu skrapla i dlatego ją widać a latem ulatuje w powietrze