Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Dziwna sprawa z CHECK ENGINE.
sebkin - 01-05-2013, 20:23
Wczoraj ustawiłem z tatą TPS, błędu nie ma i obroty nie falują. O dziwo udało się za pierwszym podejściem, ale bez zdejmowania przepustnicy i nauki obrotów się nie obeszło.
Dorian_1978 - 16-10-2013, 22:02 Temat postu: pinin 18.gdi witam
prosze kolegów o pomoc
może ktos ma jakiś pomysł
(dodam przepustnica wyczyszczona ,adaptacja zrobiona)
auto po mieście jeździ normalnie , ale gdy sie wybiorę w trasę po jakimś czasie zapala się check i auto traci moc (przechodzi w tryb awaryjny obroty max 2500-3000 i jedzie max 60km/h)
jak zgaszę auto ,poczekam minute ,zapale ponownie check gaśnie i auto jedzie znowu normalnie -(błąd pojawia się niespodziewanie i nigdy nie wiadomo kiedy)-kiedyś zapali się podczas wyprzedzania i będzie to moje ostatnie wyprzedzanie w życiu.
byłem na diagnostyce i Carman pokazał błąd 91-ETV controll
w wartościach rzeczywistych ciśnienie paliwa 48 bar ale czasami spada do 37 (a chyba nie powinno)
może ktoś coś doradzi mądrego? (wymiana pompy?)czy inny pomysł?
ps
Mitsubishi PININ 1.8 GDI rok 2000
robertdg - 17-10-2013, 08:23
Dorian_1978 napisał/a: | byłem na diagnostyce i Carman pokazał błąd 91-ETV | Ten błąd jest związany ze sterowaniem przepustnicy, najprawdopodobniej czas na regeneracje
Dorian_1978 - 17-10-2013, 21:19
a na czym polega regeneracja ?i gdzie sie znajduje ten sterownik przepustnicy?
robertdg - 18-10-2013, 08:22
Przepustnica jest elektroniczna, zazwyczaj wysiada sterowanie wewnątrz niej, pogadaj z tym użytkownikiem http://forum.mitsumaniaki...viewprofile&u=6 zna ten temat na wylot
Bartek - 21-10-2013, 09:31
Dorian_1978 napisał/a: | byłem na diagnostyce i Carman pokazał błąd 91-ETV controll
|
Czyli przepustnica do naprawy - albo siłownik, albo czujnik położenia niedomaga - bez mechanicznej weryfikacji nie ma możliwości ocenić.
Dorian_1978 napisał/a: | w wartościach rzeczywistych ciśnienie paliwa 48 bar ale czasami spada do 37 (a chyba nie powinno) |
to też niepokojący objaw - jeżeli nie występuje razem z ubytkami mocy i przechodzeniem w tryb awaryjny - prawdopodobnie do wypolerowania i oczyszczenia regulator ciśnienia paliwa w pompie wysokiego ciśnienia.
Jak z pierwszym tematem można powalczyć korespondencyjnie, tak drugi niestety wymaga pochylenia się nad maską samochodu
Dorian_1978 - 04-12-2013, 19:40
samochód naprawiony
został wymieniony czujnik położenia przepustnicy
koszt nowego to 760zł brutto w Mitsustyle (oczywiście oryginalny Mitsubishi)
ps
jak by ktoś kiedyś chciał korzystać z pomocy Pana ze Skoczowa to odradzam
(szuka tylko frajerów ktÓrch naciąga na kasę )
i do tego NIE WYSTAWIA PARAGONÓW ANI FAKTUR
|
|
|